Ιταλία: Εκλογές χωρίς Σίλβιο τον Φεβρουάριο

Τη διενέργεια εκλογών στην Ιταλία τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο Σ. Μπερλουσκόνι, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. Να περάσουν τα μέτρα έως τη Δευτέρα ζητά η αντιπολίτευση.

Ιταλία: Εκλογές χωρίς Σίλβιο τον Φεβρουάριο
Τη διενέργεια εκλογών στην Ιταλία τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο Σ. Μπερλουσκόνι, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa. Ο Καβαλιέρε δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρις ότου η δική του κυβέρνηση επικυρώσει τις ζητούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι αγορές αντιδρούν με έντονη δυσπιστία, ενώ η αντιπολίτευση ζητά επικύρωση των μεταρρυθμίσεων έως τη Δευτέρα. 

Εν τω μεταξύ συγκεχυμένες είναι πληροφορίες για το αν θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο σήμερα στις 19:30 για την έγκριση των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι θα συνεδριάσει, ενώ αργότερα υπουργός της κυβέρνησης το διέψευσε.

Στις προθέσεις του Καβαλιέρε είναι να παραμείνει στη θέση του μέχρι τα Χριστούγεννα και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στις αρχές του 2012. "Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τις πρόωρες εκλογές", δήλωσε, εκτιμώντας ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου.  "Ο κεντροδεξιός υποψήφιος για την πρωθυπουργία θα είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ατζελίνο Αλφάνο", δήλωσε ο κ. Μπερλουσκόνι.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί, ενώ διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο για την δημοσιονομική σταθερότητα θα εγκριθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ναπολιτάνο, η νέα κυβέρνηση θα προκύψει είτε με διερευνητικές εντολές μετά την διάλυση του κοινοβουλίου είτε με τη διενέργεια εκλογών.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ωστόσο, εμφανίζεται διχασμένος ως προς τη διενέργεια εκλογών, καθώς δύο ομάδες βουλευτών υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια τη χώρα.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση ζήτησε να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό σύντομα, μέχρι τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Η κ. Άννα Φινοκιάρο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε να κινητοποιηθούν οι αξιωματούχοι του κοινοβουλευτικού σώματος, ώστε να υπάρξει επείγουσα επικύρωση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων το ταχύτερο δυνατό.

Ο επικεφαλής της Ιταλικής Γερουσίας, Ρενάτο Σιφάνι, θα ζητήσει την ψήφιση ενός πακέτου μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας ως το τέλος της εβδομάδας.

Οι επιχειρηματικοί και τραπεζικοί σύνδεσμοι Confindustria και ASSN ζήτησαν την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης.

Επισημαίνεται ότι τη Δευτέρα θα λάβει χώρα και η προσεχής δημοπρασία ομολόγων της Ιταλίας. Σύμφωνα δε με την Daiwa Securities, η Ιταλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τίτλους 30 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και επιπλέον 20,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ιταλίας δήλωσε πως απαιτείται άμεση δέσμευση για τη διαχείριση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ιταλίας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Ο κ. Ναπολιτάνο δήλωσε ότι απαιτείται πολιτική διαβούλευση στην Ιταλία. "Τα παλαιά ταμπού πρέπει να πέσουν", είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η χώρα χρειάζεται "γρήγορες αποφάσεις και ανανεωμένη εθνική συνοχή".

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο Καβαλιέρε είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί αμέσως μόλις ψηφιστούν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό και τα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του τεράστιου ιταλικού χρέους, μετά το πολιτικό χαστούκι που δέχτηκε.

Νέα εκτίναξη στα spreads

Εν τω μεταξύ, σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, μετά και την απόφαση της LCH.Clearnet να αυξήσει τα margins για τους ιταλικούς τίτλους, ενώ το Χρηματιστήριο του Μιλάνου καταγράφει κάθετη πτώση 4%.

Αναλυτές σημειώνουν ότι, ακόμα και αν ο κ. Μπερλουσκόνι αποχωρήσει, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που απαιτούνται για τη μείωση του χρέους και την τόνωση της ανάπτυξης.

Το χτύπημα στη Βουλή

Το αντικείμενο της ψηφοφορίας στη χθεσινή συνεδρίαση της ιταλικής Βουλής ήταν ο απολογισμός του 2010. Πέρασε αφού η αποχή της αντιπολίτευσης από τη διαδικασία επέτρεψε την ψήφισή του με μειωμένη πλειοψηφία από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ειδικότερα, ο απολογισμός του 2010, που δεν είχε ψηφιστεί προ δύο εβδομάδων και είχε αναχθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, πέρασε τελικώς με 308 ψήφους, χάρη στην αποχή της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι η ιταλική Βουλή έχει 630 βουλευτές και ως εκ τούτου η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 316 ψήφους.

Αποκλείει ξανά ο Schaeuble συνδρομή του EFSF προς την Ιταλία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε την Τετάρτη ότι η επιλογή του EFSF, ως φορέα "ενίσχυσης" της Ιταλίας δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Ο ίδιος διευκρίνισε στην επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου ότι κατά την σύνοδο της G20 στις Κάννες, συζητήθηκε μόνο πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν "εργαλεία" του ΔΝΤ για την ενίσχυση της Ιταλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v