Κάθετη πτώση μετά το κατενάτσιο των πολιτικών

Η πολιτική στασιμότητα και οι παλινωδίες ώθησαν σε σημαντικές απώλειες το ΧΑ. Το 94% του τζίρου στον 20άρη. Από τους δεικτοβαρείς τίτλους μόνη με θετικό πρόσημο η Coca-Cola. Πτώση για Εθνική, Αlpha, Eurobank, Πειραιώς.

Τα πονταρίσματα για ανεύρεση Πρωθυπουργού, η παραίτηση Μπερλουσκόνι, ασφαλώς και δεν θα μπορούσαν να πείσουν τα συντηρητικότερα χαρτοφυλάκια να συμμετάσχουν σε μία Αγορά – ρουλέτα και μάλιστα όταν δείχνει επιδεινούμενο το διεθνές περιβάλλον.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,92% στις 5.460 μονάδες, ο DAX με απώλειες 2,21% στις 5.830 μονάδες, ενώ ο CAC 2,17% στις 3.075 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές υπέστησαν κάθετη πτώση, ενώ η μετοχή του ομίλου ΜΜΕ του κ. Berlusconi, Mediaset SpA, διολίσθησε 12% στο Μιλάνο.

Η ιταλική κρίση αποκτά όλο και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με την ελληνική και σε πολιτικό επίπεδο, μετά την ανακοίνωση του Σ. Μπερλουσκόνι για διενέργεια εκλογών τον Φεβρουάριο. Όλα αυτά όμως οδηγούν τη LCH Clearnet να αυξήσει το margin για όσους επενδύσουν στο ιταλικό χρέος. Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και ο οίκος εκκαθάρισης CC&G.

Σύμφωνα με δηλώσεις traders, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει ξανά σε επιθετικές αγορές 2ετών και 10ετών ομολόγων της Ιταλίας στην δευτερογενή αγορά, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το ράλι των επιτοκίων, που ξεπερνούν πλέον και το 7%.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς διαμορφώνεται αυτή την ώρα στο 7,26%, ενώ νωρίτερα εκτινάχθηκε έως το 7,477% (πάνω από τις 580 μ.β. το spread), επίπεδα στα οποία η Πορτογαλία και η Ελλάδα είχαν προσφύγει σε πακέτα στήριξης. Σημειώνεται ότι το πρωί η απόδοση του 10ετούς ήταν μικρότερη του 7%.

Η απόδοση του 2ετούς ανέρχεται στο 7,234%, ενώ νωρίτερα εκτινάχθηκε έως τα επίπεδα του 7,489% αποτυπώνοντας την αντιστροφή της επιτοκιακής καμπύλης, υποδηλώνοντας τους φόβους των αγορών για χρεοκοπία της χώρας. Στις 710 μονάδες το spread στο διετές.

Στο 7,69% διαμορφώνεται η απόδοση του ιταλικού πενταετούς, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα CDSs, της Ιταλίας στην 5ετία ενισχύονται σήμερα κατά 23 μονάδες βάσης, στις 543 μονάδες βάσης.

Η Ιταλία προχωρά σε δημοπρασία ομολόγων στις 14 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με την Daiwa Securities καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος 30,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και περαιτέρω 20,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Σε αυτήν τη συγκυρία προκαλεί εντύπωση η ποιότητα των τελευταίων τοποθετήσεων της γερμανικής πλευράς με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να εκτιμά πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να προχωρήσει σε αλλαγές συνθηκών.

Οι αγορές, έχοντας χτυπήσει ήδη τον ιταλικό στόχο τους, θεωρείται θέμα χρόνου να διευρύνουν το παιχνίδι και τις επιθέσεις τους προς τη Μαδρίτη (και σε αμέσως επόμενο χρόνο στο Παρίσι).

Εν τω μεταξύ νέες απώλειες καταγράφει το ευρώ που κινείται κατά από τα 1,36 και συγκεκριμένα στα 1,358 δολάρια.

Οι πολιτικές εξελίξεις καταλύτης για το ελληνικό χρηματιστήριο

Δυστυχώς οι Έλληνες πολιτικοί αδυνατούν να κατανοήσουν πως αντιλαμβάνονται τον χρόνο οι Αγορές και πως η “κλεψύδρα” για την Ελλάδα τελειώνει και πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις και όχι ενδιάμεσες καταστάσεις που θα εκληφθούν αρνητικά από εταίρους και δανειστές.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για την τεράστια κωλυσιεργία στην υπόθεση ανεύρεσης Πρωθυπουργού και στα ονόματα που παρέλασαν και ακυρώθηκαν από τις εξελίξεις.

Μετά από όλα αυτά και αν έστω και στο τέλος υπάρξει μία Κυβέρνηση, αυτή θα πρέπει να αναλάβει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο και αυτό θα είναι να πείσει Αγορές (με διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις) και Τραπεζίτες (για να συμμετάσχουν στο PSI) και να κάνει σαφές σε όλους ότι θα εργαστεί στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011.

Και όλα αυτά όταν η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βρίσκεται στα τάρταρα, το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα κινείται στα όριά του (εκροές και επισφάλειες επιδεινώνονται επί καθημερινής βάσεως) και το σύνολο, σχεδόν, των επιχειρηματιών αδυνατεί να προβλέψει την επόμενη μέρα.

Για τις μικροπολιτικές που παρατηρούνται όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες (υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους), τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, καλώντας τον σχηματισμό Κυβέρνησης αμέσως, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα ότι όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα τόσο εντείνεται η ανησυχία των καταθετών και δεν αποκλείεται από αύριο το πρωί να δούμε μαζική φυγή καταθέσεων (!)

Με αυτά τα δεδομένα, η νευρικότητα που επικράτησε στην σημερινή συνεδρίαση ήταν ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, πολλά από αυτά που σημειώθηκαν στον Τραπεζικό κλάδο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και η προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά, ήταν καθαρά προεξόφληση για πιθανή ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο.

Σε κάθε περίπτωση και αν αυτός ο “γάμος με το ζόρι” μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης δεν βγάλει κάτι πειστικό, όσον αφορά το νέο Κυβερνητικό σχήμα, οι πιέσεις θα επιστρέψουν δριμύτερες και μάλιστα με πλέον επιθετικότερο χαρακτήρα, αν οι βραχυχρόνια εγκλωβισμένοι επιχειρήσουν “ηρωική έξοδο”.

Ασφαλώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια αντίδρασης που σημειώθηκε μετά τις 14.45, με επικεφαλής τους ΟΤΕ και Coca-Cola, για να ακολουθήσουν Ταχ. Ταμιευτήριο, Αγροτική και λίγο χαμηλότερα η ΕΥΔΑΠ.

Αντίθετα ο τίτλος του ΟΠΑΠ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και υπό σοβαρή πίεση, όπως και οι τίτλοι των Μυτιληναίου και Folli Follie Group.

Πονταρίσματα για ανεύρεση Πρωθυπουργού, ή παραίτηση Μπερλουσκόνι, ασφαλώς και δεν θα μπορούσαν να πείσουν τα συντηρητικότερα χαρτοφυλάκια να συμμετάσχουν σε μία Αγορά – ρουλέτα και μάλιστα όταν δείχνει επιδεινούμενο το διεθνές περιβάλλον.

Σε αύξηση του ρίσκου Χώρας που συνυπολογίζει στις εκτιμήσεις της για τις Ελληνικές Τράπεζες προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's. Ο οίκος αναβαθμίζει το δείκτη BICRA (Banking Indyustry Country Risk Assesments) της Ελλάδας στο ανώτερο επίπεδο, 10, από 7 προηγουμένως, ενώ θέτει δείκτη ρίσκου για τον τραπεζικό κλάδο στο 8.
 
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια μέτρηση με κλίμακα από το 1 έως το 10, με βάση το ρίσκο του Τραπεζικού Συστήματος. Άλλες Χώρες με δείκτη BICRA 10 είναι το Βιετνάμ και η Λευκορωσία. Εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να ανακοινώσει μια νέα Κυβέρνηση σήμερα, η επίδραση στις Αγορές θα είναι απολύτως αρνητική, προειδοποιεί η Morgan Stanley και σημειώνει: “αν και πολλοί νομίζουν πως η Ελλάδα έχει γίνει sideshow, η ίδια συνεχίζει να έχει την προσοχή της στραμμένη στη Χώρα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας παραδεχόμενοι ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι μια επιλογή. Όσο τα πολιτικά παιχνίδια παίζονται στην Αθήνα, η έκτη δόση δεν θα καταβληθεί”. Υπολογίζει ότι στις αρχές Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό, εάν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί μια Κυβέρνηση λειτουργική. Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη και να αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια περίπτωση μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Το προηγούμενο που δημιουργήθηκε από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, θέτει σε κίνδυνο τις Τράπεζες και ρισκάρει να τις αφήσει περισσότερο εκτεθειμένες σε μελλοντικές χρηματοοικονομικές κρίσεις άλλων Χωρών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Josef Ackermann.

Ο ίδιος επιμένει ότι η συμφωνία για το PSI με την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί “εξαίρεση”, αντανακλώντας και τις φωνές άλλων Τραπεζιτών αλλά και Πολιτικών. “Εάν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, τότε ποιος είναι πρόθυμος να επενδύσει σε Κρατικό ρίσκο”, αναρωτιέται ο Ackermann.

Η Ευρώπη έχει εισέλθει σε ύφεση και οδεύει προς μία αναιμική ανάπτυξη για ολόκληρο το επόμενο έτος, δήλωσε η ING Investment Management (ING IM) στο ετήσιο συνέδριο για τις προοπτικές του 2012, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Προειδοποιεί ότι οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να αναπτύξουν πιο δημιουργικά εργαλεία πολιτικής και ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν μπορούν να λυθούν με τον ίδιο τρόπο σκέψης που τα προκάλεσε. Η εταιρία διαχείρισης επενδύσεων λέει ότι υπάρχουν τρία βασικά θέματα που θα επηρεάσουν όλες τις κατηγορίες κεφαλαίου το 2012.
 
Η σε εξέλιξη Κρίση ως προς τον Τραπεζικό τομέα και τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μετάδοσή της, σε όρους συστημικού κινδύνου, παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής κρίσης και των επιπτώσεων του αυξημένου ρυθμιστικού πλαισίου και φορολογίας και η Αξιοπιστία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και της ικανότητάς τους να αναπτύξουν τις σωστές λύσεις και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και άλλων σημαντικών παραγόντων, όπως είναι οι Αγορές.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε στο Πεκίνο για τον κίνδυνο αλυσιδωτής παγκόσμιας δημοσιονομικής αστάθειας, αν οι οικονομίες του πλανήτη δεν αντιδράσουν από κοινού απέναντι στην κρίση χρέους στην Ευρώπη και στις απειλές ύφεσης.

Τόνισε ακόμη ότι η Ασία δεν είναι στο απυρόβλητο και κάλεσε την Κίνα να αποκτήσει ένα ισχυρότερο νόμισμα, την ώρα όπου το χαμηλό επίπεδο του γουάν θεωρείται η αιτία των πολύ υψηλών εμπορικών πλεονασμάτων του Πεκίνου. "Διατρέχουμε τον κίνδυνο εκείνου που ορισμένοι ήδη ονομάζουν 'χαμένη δεκαετία'", τόνισε.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει να αναφερθεί η κίνηση της Βωβός με μόνιμα θετικό πρόσημο και η ξαφνική πίεση στον τίτλο της Profile και μάλιστα με αξιοπρόσεκτη αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Επίσης αξίζει υποσημείωσης η επιστροφή των πωλητών που σημειώθηκε λίγο μετά τις 16.45 και ενώ οι περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες είχαν πρωτύτερα διαβεβαιώσει ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα υποψηφιότητας του κ. Παπαδήμου (!)

Μάλιστα οι τελευταίες αναφορές στο όνομα του Προέδρου της Βουλής κ. Πετσάλνικου δεν φάνηκε να τυγχάνουν θετικής υποδοχής από την Αγορά, καθώς οι περισσότεροι παράγοντες εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα πείσει τους ξένους διαχειριστές, αλλά και τους εγχώριους επενδυτές, αλλά και από μέρος των βουλευτών του Κυβερνώντος Κόμματος (σύμφωνα με πληροφορίες πολιτικών συντακτών).

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών και αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες φήμες για το όνομα του κ. Πετσάλνικου, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσους περίμεναν έναν υπηρεσιακό Πρωθυπουργό και μία απόλυτα υπηρεσιακή Κυβέρνηση που δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί τις απαιτητικές εξελίξεις που διαμορφώνονται εντός και εκτός των τειχών και βέβαια ότι το Κόμματα δεν θα μπορέσουν ξεπεράσουν τον εαυτό τους (!)

Εξελίξεις που δείχνουν να φέρνουν πιέσεις στα διεθνή Χρηματιστήρια, αλλά και στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, ενώ την ίδια ώρα το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 1,36 δολαρίων.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 94% του τζίρου και η μετοχή της Εθνικής το 32,5% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων μόνο η Coca-Cola έκλεισε με θετικό πρόσημο (+3,52%) και η ΔΕΗ αμετάβλητη.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των εννέα ποσοστιαίων μονάδων για την Alpha Bank, των έξι μονάδων για Εθνική και Πειραιώς, των πέντε για Μυτιληναίο, Folli Follie Group, Eurobank, MPB και των τεσσάρων για Ελλάκτωρα και MIG.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 754,46 μονάδες (12.26), σταδιακή αντίδραση μέχρι τις παρυφές των 775 μονάδων, νέα σημαντική υποχώρηση με αποτέλεσμα ο Δείκτης στις 17.00 να βρεθεί στις 761,54 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 767,11 μονάδες με απώλειες 1,61%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 61 εκατ.

Στην τελική εικόνα 66 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 81 πτωτικές, 27 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 30% και άλλοι τόσοι με απώλειες από 5 έως 20%

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωση του ονόματος που θα ηγηθεί της μεταβατικής Κυβέρνησης αποφόρτισε το ανοδικό σκηνικό των δύο τελευταίων ημερών, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η πρόσφατη άνοδος, αν και τροφοδοτήθηκε με αρκετή προσδοκία –εντός και εκτός των Ελληνικών συνόρων- δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ως προς τα γεγονότα, διατηρώντας το στοιχείο του πολιτικού ρίσκου σε πρώτο πλάνο ως καταλύτη των εγχώριων τάσεων.

Ως εκ τούτου επέστρεψε το σκηνικό μεταβλητότητας με ρευστοποιήσεις και δοκιμή της περιοχής των 770 μονάδων επίπεδο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομβικό, καθώς επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του οποίου (φίλτρο άλλων δύο συνεδριάσεων) θα σηματοδοτήσει την επαναφορά της ταλαιπωρίας στην εγχώρια Αγορά.

Αύξηση της προσφοράς προήλθε και από γρήγορα κέρδη τα οποία καταγράφτηκαν σε Τραπεζικούς τίτλους κατά το τελευταίο πενθήμερο τα οποία σε πολλές περιπτώσεις υπερέβησαν το 30%.

Από την άλλη πλευρά μια πτώση με μαζικά χαρακτηριστικά πίεσης (συναλλαγές, διακυμάνσεις, εύρος χαμένων μετοχών) θα επέτεινε την ταλαιπωρία της Αγοράς εντός της γνωστής ζώνης στην οποία κινείται κατά τους τελευταίους δύο μήνες (700 – 810 μονάδες) ο Γενικός Δείκτης, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πιέσεων, σε μία συνεδρίαση με έκδηλη την νευρικότητα, ενώ μείωση συναλλαγών παρουσίασαν τα Σ.Μ.Ε. του δείκτη.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με σαφώς χειρότερη κίνηση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, επέστρεψε σε υποτίμηση 0,79%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7587, τιμή εκκαθάρισης 297,75) κινήθηκαν μεταξύ 294 και 303,5 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Σταθερή για ακόμη μια συνεδρίαση (72%) η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20, ενώ η ημερήσια δραστηριότητα βυθίστηκε στα 235 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (89 δικαιώματα αγοράς και 146 δικαιώματα πώλησης).
Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (15000 MIG, 24700 Alpha Bank, 200000 Εθνική, 21000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (30958), Alpha Bank (4398), Πειραιώς (1244), Eurobank (562), ΔΕΗ (238), Κύπρου (915), Ταχ. Ταμιευτήριο (522), Αγροτική (206), ΓΕΚ (326), ΟΤΕ (1023), Μυτιληναίος (422), ΟΠΑΠ (1041), MIG (2200), Τιτάνα (114), ΕΧΑΕ (256), Intralot (107).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7298873 τεμ.), Εθνική (18506112 τεμ.), Πειραιώς (16823363 τεμ.), ΟΤΕ (4621585 τεμ.), MIG (4117213 τεμ.), Eurobank (17772729 τεμ.) Κύπρου (7760337 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v