Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βοήθεια ως 100 δισ. από ΕΕ για Ισπανία

Αποφύγαμε παρέμβαση, λέει ο Rajoy. Είναι νίκη του ευρώ. Ισπανικό αίτημα χρηματοδότησης θα γίνει σε ΕΕ. Δίνει ως 100 δισ. το Εurogroup. Αλλαγές σε τράπεζες και παρακολούθηση δημοσιονομικών. Επιτηρητής το ΔΝΤ.

Βοήθεια ως 100 δισ. από ΕΕ για Ισπανία
Θετική ήταν, όπως αναμενόταν, η απάντηση του Eurogroup μετά την ανακοίνωση του Ισπανού ΥΠΟΙΚ ότι η Μαδρίτη θα καταθέσει επίσημο αίτημα για διάσωση των τραπεζών της.

Το δάνειο από το Eurogroup θα είναι της τάξεως των 100 δισ., ενώ το ανακοινωθέν των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. κάνει λόγο για αλλαγές στις τράπεζες και για τακτική παρακολούθηση των δημοσιονομικών. 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy σε συνέντευξή του την Κυριακή υπογράμμισε ότι η συμφωνία αφορά μόνο τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι έχει αποφευχθεί η ευρωπαϊκή παρέμβαση για την Ισπανία και το σχέδιο διάσωσης δεν μοιάζει με τις διασώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. "Δεν υπάρχει νέα δέσμευση για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, τα σχέδια της κυβέρνησης δεν αλλάζουν", σημείωσε και χαρακτήρισε τη συμφωνία νίκη για το ευρώ. 

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η δήλωση της Φινλανδής ΥΠΟΙΚ το Σάββατο ότι η χώρα της θα απαιτήσει εγγυήσεις εάν η Ισπανία λάβει βοήθεια από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF). Για φινλανδική και ολλανδική απόπειρα να επιβληθούν σκληροί πολιτικοί όροι στη βοήθεια κάνει λόγο και η ισπανική El Pais. Από την άλλη πλευρά, πάντως, την απόφαση χαιρέτισαν τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ και το G7.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το σχέδιο της ευρωζώνης συνάδει με τις εκτιμήσεις του ταμείου για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όμως «θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας θα καλυφθούν πλήρως».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η Ιρλανδία ενδέχεται να ζητήσει αναδρομικά να εφαρμοστούν οι ίδιοι όροι για τον δικό της δανεισμό από το EFSF. «Η Ιρλανδία έθεσε ζήτημα για την ανάγκη να αποσπάσει αναδρομικά τους ίδιους όρους με την Ισπανία», τόνισαν.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup αναφέρει:

"Το Eurogroup υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ισπανίας να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα και χαιρετίζει την πρόθεσή της να ζητήσει οικονομική βοήθεια γι' αυτόν τον σκοπό. Ενημερώθηκε ότι οι αρχές της χώρας θα παρουσιάσουν το επίσημο αίτημα σύντομα και είναι πρόθυμο να απαντήσει θετικά σε αυτό το αίτημα.

Η βοήθεια θα προέλθει από το EFSF και το ΕSM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το δάνειο θα είναι μεγέθους τέτοιου που θα προσφέρει ένα αποτελεσματικό εργαλείο, το οποίο θα καλύπτει όλες τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα τεστ που διεξάγουν οι ισπανικές αρχές. Το ποσό του δανείου πρέπει να καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες και ένα επιπλέον περιθώριο ασφαλείας και υπολογίζεται έως και 100 δισ. ευρώ στο σύνολο.

Μετά το επίσημο αίτημα, θα γίνει αξιολόγηση από την Κομισιόν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και το ΔΝΤ καθώς και μια πρόταση για τις απαραίτητες πολιτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, η οποία θα συνοδεύει τη βοήθεια.

Το Eurogroup εκτιμά ότι το ισπανικό ταμείο για τις τράπεζες (FROB) λειτουργώντας σαν ατζέντης του ισπανικού δημοσίου, θα λάβει τα κεφάλαια και θα τα προωθήσει στις τράπεζες. Το ισπανικό δημόσιο θα έχει την πλήρη ευθύνη για την οικονομική βοήθεια και θα υπογράψει το MoU.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η Ισπανία έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα σε δημοσιονομικό επίπεδο αλλά και στην αγορά εργασίας και δράσεις για την ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Είναι σίγουρο ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα θα παρακολουθείται στενά και ανά τακτά διαστήματα εκ παραλλήλου με την οικονομική βοήθεια.

Πέρα από την αποφασισμένη εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, το Eurogroup εκτιμά ότι οι πολιτικές αναφορικά με τη χρηματοοικονομική βοήθεια θα πρέπει να είναι εστιασμένες σε συγκεκριμένες αλλαγές που θα αφορούν τον χρηματοοικονομικό τομέα, περιλαμβανομένων σχεδίων αναδιάρθρωσης, που θα είναι ευθυγραμμισμένα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και οριζόντιων δομικών μεταρρυθμίσεων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα.

Καλούμε το ΔΝΤ να ενισχύσει την εφαρμογή και να παρακολουθεί τη χρηματοοικονομική βοήθεια με τακτικές αναφορές".

De Guindos: Ζητάμε βοήθεια από την Ε.Ε. για τις τράπεζες

Ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια από την ευρωζώνη. Θα είναι δάνειο με ευνοϊκούς όρους, ανέφερε.

Σε διάγγελμά του, ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η χώρα θα χρειαστεί κεφάλαια από την Ευρώπη αποκλειστικά για τις τράπεζες. Είναι οικονομική στήριξη, δεν είναι διάσωση, ξεκαθάρισε ο De Guindos, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι συμβουλευτικός και η αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας από τους πιστωτές δεν θα συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας.

"Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την ισπανική δημοσιονομική πολιτική. Οι όροι θα επιβληθούν στις τράπεζες, όχι στην κοινωνία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι το ύψος του δανείου θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ανεξάρτητων ελέγχων που διενεργούνται στις τράπεζες, οι οποίοι θα υποβάλουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης. Τόνισε ότι μετά τους ελέγχους θα μπορεί να γνωρίζει ποιες τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια. «Πολλές τράπεζες δεν θα τα χρειαστούν», υποστήριξε.

Το κρίσιμο Eurogroup

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο το απόγευμα ολοκληρώθηκε μετά από 2,5 ώρες εν αναμονή του επίσημου αιτήματος της Μαδρίτης για βοήθεια.

Οι πληροφορίες για τη χρηματοδότηση του deal έκαναν λόγο για κάλυψη των 100 δισ. τόσο από τον τρέχοντα μηχανισμό διασώσεων της ευρωζώνης, το EFSF, όσο και από τον μόνιμο μηχανισμό ESM, η λειτουργία του οποίου αναμένεται τους επόμενους μήνες. Τα δύο ταμεία θα παρέχουν ρευστό και ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, σημείωναν. 
   
Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Reuters, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στην Ισπανία να ξεκαθαρίσει τη θέση της γρήγορα και σίγουρα πριν από τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου. Οι Ευρωπαίοι εκτίμησαν ότι η έκθεση του ΔΝΤ είναι αρκετή για να ξεκινήσει η διαδικασία και δεν χρειάζεται η Ισπανία να περιμένει τις εκθέσεις των οίκων Oliver Wyman και Roland Berger.

ΔΝΤ: Ανάγκες τουλάχιστον 40 δισ. δείχνουν τα stress tests

Το ΔΝΤ, στην έκθεση που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής, προσδιορίζει σε περίπου 40 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών, με βάση το σκληρό σενάριο στα stress tests που διενήργησε.

Το μεγαλύτερο μέρος των ισπανικών τραπεζών έχει καλή διαχείριση και εμφανίζεται ανθεκτικό σε περαιτέρω οικονομικά σοκ, αλλά παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι στο σύστημα, αναφέρει το ταμείο.

"Οι ισπανικές αρχές πρόσφατα επιτάχυναν τις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες για να μειώσουν τους κινδύνους στο σύστημα. Έχουν λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουν κάποιες από τις πιο προβληματικές και διενεργούν ανεξάρτητη αποτίμηση των δανειακών χαρτοφυλακίων, σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στο να προσδιοριστούν οι περαιτέρω ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης", τονίζει η Ceyla Pazarbasioglu, κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου και επικεφαλής του τμήματος που εκπόνησε την έκθεση.

Ωστόσο, υπογράμμισε, η κλίμακα και η επιμονή των οικονομικών προβλημάτων ενδέχεται να δείχνουν σε περισσότερες ζημίες για τις τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να υλοποιηθούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις.

Με βάση τις σκληρότερες παραδοχές, οι μεγαλύτερες τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ώστε να αντέξουν μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης, ενώ κάποια ιδρύματα θα χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ για να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ για κεφάλαια Core Tier I στο 7%.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες αυτών των τραπεζών θα είναι ακόμη μεγαλύτερες γιατί θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα περαιτέρω κόστη ανακεφαλαιοποίησης και η ανακατηγοριοποίηση των δανείων που ενδέχεται να εντοπιστούν στις πρόσφατες ανεξάρτητες αποτιμήσεις, αναφέρει το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Fitch υποβάθμισε κατά τρεις μονάδες την Iσπανία, στο ΒΒΒ. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ περίπου (6% του ΑΕΠ) και μπορεί να ανέλθει έως τα 100 δισ. ευρώ, με βάση πιο σκληρές προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v