Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη eurogroup για Κύπρο

Τηλεδιάσκεψη eurogroup για την Κύπρο. Διορία ως τη Δευτέρα δίνει η ΕΚΤ για να βρεθεί συμφωνία. Τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης αποφάσισε η Κύπρος. Οι τρεις απαιτήσεις των δανειστών. Το κούρεμα και οι αντιδράσεις.

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη eurogroup για Κύπρο
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών κάλεσε ο επικεφαλής του eurogroup κ. Ντάιζελμπλουμ, ο οποίος σημειώνει ότι αμέσως μετά θα υπάρξει ανακοίνωση.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς το πρωί. Στην Λευκωσία αποφασίστηκε η δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν αντιδράσεις στα σχέδια κουρέματος των καταθέσεων (έστω και σε μικρότερο ποσοστό) τα οποία επανέρχονται δεδομένου ότι η τρόικα πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η πίεση αυξάνει καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να συνεχίσει να παρέχει στις τράπεζες έκτακτη χρηματοδότηση (μέσω του ELA) μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Μαρτίου. "Μετά από αυτό, το ELA μπορεί να εξετάσει μόνο εάν εφαρμοστεί κάποιο πρόγραμμα των Ε.Ε.-ΔΝΤ που θα διασφαλίσει τη φερεγγυότητα των εμπλεκόμενων τραπεζών", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων μιλούν για τρεις απαιτήσεις από την ΕΕ προς την Κύπρο: αξιόπιστο plan b, προετοιμασία συγχώνευσης Λαϊκής-Κύπρο και μέτρα για την αποφυγή της φυγής καταθέσεων.

Από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών  προέκυψε η ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά υπήρξαν και διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με το κούρεμα, στο οποίο εμφανίζονται αντίθετοι οι κ. Ομήρου (ΕΔΕΚ) και Συλλούρης (ΕΥΡΩΚΟ). Αντίθετα, αρνήθηκε να πάρει θέση ο κ. Νεοφύτου του ΔΗΣΥ.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Δημητριάδης έκανε έκκληση για συναίνεση και υποστήριξε ότι "δηλώσεις και προσεγγίσεις που είναι δυνατόν να διασαλεύουν το κλίμα συναίνεσης που επικρατεί στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας είναι καλό να αποφεύγονται".

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ενώ στις 19:00 θα συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για να εξετάσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να ανέφερε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι με τον ενθουσιασμό που αναπτύχθηκε θα καλυφθεί το ποσό των €5,8 δισ.

Εν τω μεταξύ το Newsit Κύπρου υποστηρίζει  ότι το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων αλλά υπάρχει προσανατολισμός για σπάσιμο της Λαϊκής


Τι λένε οι αρχηγοί

«Υπάρχει ομοψυχία, μία είναι η στόχευση: να αποφύγουμε τη χρεοκοπία», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και πρόσθεσε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης. Αν κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει με ειδικό νομοσχέδιο, αυτό θα είναι πιθανότατα στη Βουλή το απόγευμα, συμπλήρωσε.

Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει «κούρεμα» ή να δώσει λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά τόνισε ότι «ακόμα και αν βρίσκαμε όλα τα χρήματα από άλλη χώρα πάλι θα χρειαζόμασταν τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παροχή ρευστότητας». «Βρισκόμαστε στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά

Η προσπάθεια είναι όλα να γίνουν μέσω των διαδικασιών και του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, δήλωσε από την πλευρά του ο Γιαννάκης Ομήρου, πρόεδρος της Βουλής και του κόμματος της ΕΔΕΚ.

«Δεν συζητήσαμε κούρεμα και δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει κλίμα συναντίληψης και ομοψυχίας στα κόμματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εκτίμησε ότι είναι ανεπίτρεπτη η συμπεριφορά από την πλευρά των εταίρων και τόνισε ότι σήμερα στην πολύωρη συνάντηση λήφθηκαν αποφάσεις που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε. «Θα είμαστε σε επαφή με τον πρόεδρο και τις υπόλοιπες δυνάμεις».

Η πρόταση που θα έρθει στη Βουλή το απόγευμα περιλαμβάνει τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, δήλωσε ο κ. Συλλούρης, επικεφαλής του ΕΥΡΩΚΟ, που στάθηκε αρνητικός στο κούρεμα των καταθέσεων. Υποστήριξε ότι το Ταμείο μπορεί να συγκεντρώσει πολύ περισσότερα κεφάλαια από τα 5,8 δισ. ευρώ και όπως είπε τότε θα δούμε την πραγματική στάση των Ευρωπαίων.


Δημητριάδης: Θα έχουμε πρόγραμμα μέχρι τη Δευτέρα

«Θα έχουμε πρόγραμμα για την οικονομία μέχρι τη Δευτέρα» εκτίμησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Τα νέα δεδομένα και η χθεσινή ψυχρολουσία

«Ξεχάστε ξένες επενδύσεις και καταθέσεις». Με αυτήν την κυνική δήλωση, οι υπάλληλοι της τρόικας στην Κύπρο γύριζαν από γραφείο σε γραφείο και επαναλάμβαναν το ίδιο μότο: «Τους ξένους επενδυτές και καταθέτες θα τους χάσετε. Κοιτάξτε να σώσετε την Κύπρο».

Με άλλα λόγια, η τρόικα καθιστούσε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω εάν δεν πάρει αυτό που θέλει, που δεν είναι άλλο από τη δραστική συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και την ανακατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων και καταθέσεων προς χώρες άλλων, πιθανώς γερμανικών, συμφερόντων.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, τα γεγονότα που οδήγησαν την κυπριακή κυβέρνηση στο να επαναφέρει το σενάριο φόρου επί των καταθέσεων, έστω και σε μικρότερο ποσοστό για ποσά άνω των 100.000 ευρώ (θα συζητηθεί σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν αποκλείεται να περάσει από τη βουλή ακόμα και το απόγευμα), ήταν τα εξής:

- Ο πρόεδρος τη Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συνάντησε τοίχο σε όλες τις τηλεφωνικές επαφές που είχε με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους της Ε.Ε. Ακόμα και ο Γάλλος πρόεδρος τήρησε πιστά τη γερμανική γραμμή, δηλαδή ότι «κούρεμα» πρέπει να γίνει. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν αλλά και η ΕΚΤ.

- Η τρόικα πήρε εντολή να απορρίψει οποιοδήποτε σχέδιο παρουσίαζε η κυπριακή πλευρά. Καλό ή κακό, έπρεπε να απορριφθεί για ψυχολογική πίεση, αλλά προφανώς και για λόγους αρχής.

- Σε κλειστή σύσκεψη στο Βερολίνο, τόσο η Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρονταν να είναι περίπου εξοργισμένοι με τους Κύπριους βουλευτές. Οι κατευθυντήριες οδηγίες που έδωσαν ήταν ότι πρέπει πάση θυσία να επιστρέψει στη γραμμή η Κυπριακή Βουλή ώστε να μη δημιουργηθεί προηγούμενο αρνήσεων που θα επηρεάσει άλλες χώρες. Βεβαίως ήταν και θέμα πολιτικού εγωισμού για τους Γερμανούς.

- Το Λουξεμβούργο ζήτησε την άμεση σύγκληση του eurogroup ώστε να ληφθεί από κοινού λύση για την Κύπρο. Τόσο ο Β. Σόιμπλε όσο και ο πρόεδρος του σώματος, Γ. Ντάισελμπλουμ, απέρριψαν το αίτημα. Επέμεναν στη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να διεξαχθούν με την τρόικα. Κυρίως διότι εκείνη είναι πλήρως ελέγξιμη, ενώ οποιαδήποτε πολιτική διαπραγμάτευση ενδέχετο να φέρει παρεμβολές στην υφιστάμενη γραμμή.

- Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν φαίνεται να έχει αποστασιοποιηθεί από την κοινή στάση των υπόλοιπων Ευρωπαίων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου φέρεται, σύμφωνα με κυπριακούς κύκλους, να είχε απαράδεκτη συμπεριφορά στις διαπραγματεύσεις με τα κυπριακά τεχνικά κλιμάκια για τις θυγατρικές τράπεζες της Κύπρου στην Ελλάδα.

- Οι Ρώσοι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν δείχνουν διαθέσιμοι να προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις στήριξης, όπως π.χ. να αποκτήσουν κάποια κυπριακή τράπεζα, ούτε άφησαν να εννοηθεί ότι θα συμμετάσχουν δυναμικά στο πακέτο διάσωσης, ως πραγματική εναλλακτική λύση.

Το Euro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το μήνυμα που έλαβε ο κ. Σαρρής από τους Ρώσους ήταν: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε. Θα βοηθήσουμε (με ανταλλάγματα), αλλά ως έναν βαθμό και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πακέτου». Να σημειωθεί ότι είναι προγραμματισμένο στη Μόσχα ραντεβού του Ντ. Μεντβέντεφ με τον Μπαρόζο.
 

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης

Στο Ταμείο Αλληλεγγύης θα μεταφερθούν ακίνητη περιουσία και πόροι ασφαλιστικών ταμείων, ενώ θα εξεταστεί η σύνδεσή του με ομόλογα τα οποία θα σχετίζονται με το φυσικό αέριο. Πιθανό είναι να υπάρξει και εισφορά και της κεντρικής τράπεζας με μέρος από τα αποθέματα χρυσού, των οποίων το συνολικό ύψος ανέρχεται σε 560 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ετοιμάζεται σχέδιο για περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων με στόχο να προστατευτεί το τραπεζικό σύστημα από μαζικές εκροές την Τρίτη, οπότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, με βάση πληροφορίες που μεταδίδει το sigmalive, άλλο σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση.
Πάντως, πηγές της Λαϊκής διέψευσαν τις φήμες για κλείσιμο της τράπεζας.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v