Χρυσόστομος: Να παραιτηθούν Σαρρής-Δημητριάδης

Νέα εμπλοκή στη Μεγαλόνησο. Ο Αρχιεπίσκοπος ζητά άμεση παραίτηση του ΥΠΟΙΚ και του διοικητή της ΚΤΚ, πριν ανακαλέσει την προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, που δυναμιτίζει τη συμφωνία με Eurogroup. Όλο το ρεπορτάζ.

Χρυσόστομος: Να παραιτηθούν Σαρρής-Δημητριάδης
Την άμεση παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη ζητά ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, Χρυσόστομος, δηλώνοντας ότι αν συμβεί αυτό θα αποσύρει την προσφυγή που υπέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου.
 
Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου είναι ίσως το κρίσιμο τελευταίο πλήγμα για τους  Σαρρή και Δημητριάδη. Ο πρώτος ήρθε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο παραίτησης και προ ημερών, αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup, ενώ χθες δριμύ κατηγορώ εναντίον του εξαπέλυσε από την Ελλάδα ο Ανδρέας Βγενόπουλος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» και ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ήταν μοιραίο πρόσωπο τόσο για την καταστροφή της Λαϊκής όσο και για τις τραγικές εξελίξεις που συνέβησαν στην Κύπρο.

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης θεωρείται ότι έχει παίξει ρόλο εκτελεστή στον κυπριακό τραπεζικό τομέα και βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με επικείμενο ψήφισμα της κυπριακής Βουλής, ώστε να δρομολογηθεί παραίτηση ή παύση από τα καθήκοντά του.

Το αίτημα του Αρχιεπισκόπου αποκτά επείγοντα χαρακτήρα και βαρύνουσα σημασία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, ήδη η τρόικα θεωρεί ότι η προσφυγή του, που μπλοκάρει την «αναδιάρθρωση» της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί παράβαση των όρων του Eurogroup και προειδοποίησε με ενδεχόμενη απόσυρση της συνολικής συμφωνίας.
 
Μάλιστα, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Real.gr, χθες ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Μας απειλεί η τρόικα πως εάν δεν αποσύρω την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη για το διάταγμα τότε θα κλείσει και τις δύο τράπεζες της Κύπρου».

Από την άλλη πλευρά, ο Μακαριότατος σε δηλώσεις στο newsit.com.cy παραδέχθηκε ότι η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της τρόικας να καταργήσει τους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και να περάσει η τράπεζα στα χέρια των καταθετών προκαλεί κίνδυνο κατάρρευσης της τράπεζας, επιρρίπτει ωστόσο την ευθύνη της απόφασης του Eurogroup στον ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

«Αν υποβάλουν την παραίτησή τους ο υπουργός και ο διοικητής, τότε θα αποσύρω την προσφυγή μου, διότι το επόμενο βήμα είναι η τρόικα να θελήσει να καταρρεύσει η Τράπεζα Κύπρου», δήλωσε ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος, για να συμπληρώσει: «Θεωρώ ότι και οι δύο ενήργησαν αντισυνταγματικά αποδεχόμενοι την απόφαση του Eurogroup». Στη συνέχεια τόνισε ότι «ασέλγησαν κατά του κυπριακού λαού».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, η οποία κατέχει το 5% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, κατέληξε λέγοντας: «Δεν με ενδιαφέρουν τα κεφάλαια της Εκκλησίας. Η Εκκλησία θα επιβιώσει. Να παραιτηθούν όμως αυτοί που έφεραν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση».

Το αίτημα να παραιτηθεί αμέσως ο Μιχάλης Σαρρής επανέλαβε και ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Αιτία αυτήν τη φορά οι αποκαλύψεις για διαγραφές δανείων πολιτικών και άλλων προσώπων στην Κύπρο.

Ο επικεφαλής της MIG αναφερόμενος στις αποκαλύψεις αυτές και ειδικά στην περίπτωση πολιτικού με τα αρχικά «Γ.Β.» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως αφορά περίπτωση «για την οποία είχα ενημερωθεί και πρόκειται για αναδιοργάνωση/ρύθμιση παλαιού δανείου όπου εισπράχθηκαν άμεσα 15 εκατ. δολάρια και υπό την προϋπόθεση ότι θα εισεπράττοντο 3 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2012 και 3 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2014 η Τράπεζα συμφώνησε να αφαιρεθούν από την οφειλή οι παλαιοί τόκοι υπερημερίας.

Όμως τον Φεβρουάριο του 2012 η Διοίκηση του κ. Μιχάλη Σαρρή δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί και έκανε με τον κ. Γ.Β. νεότερη συμφωνία εις βάρος των συμφερόντων της Τράπεζας».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Βγενόπουλος ζητά από τον εμπλεκόμενο πολιτικό να αποκαλύψει το όνομά του, την παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά και «από τον νυν υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρή «να αποκαλύψει τη συμφωνία που έγινε με τον κ. Γ.Β., αλλά και να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του».


Η λέξη ακυρώνονται έγινε απομειώνονται

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, μέχρι αργά χθες η τρόικα, οι κυπριακές αρχές και οι δικηγόροι της Αρχιεπισκοπής βρίσκονταν σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Αν και το διάταγμα παγώνει τη διαδικασία πώλησης της Τρ. Κύπρου μέχρι τις αρχές Απριλίου, η τρόικα έθετε επιτακτικά την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος.

Τελικά, συμφωνήθηκε να αφαιρεθεί από το διάταγμα η λέξη «ακυρώνονται» οι μετοχές και να μπει η λέξη «απομειώνονται».

«Με αυτόν τον τρόπο, η τρόικα δέχθηκε να προχωρήσει η απορρόφηση της Λαϊκής και να αποφευχθεί η χρεοκοπία, και να μπορέσουν οι τράπεζες να λειτουργήσουν την Πέμπτη», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Το διάταγμα που θα εκδοθεί αναμένεται να ξεκαθαρίζει τον τρόπο διαχείρισης του ενεργητικού της Λαϊκής Τράπεζας. Αν και είναι δεδομένο ότι θα χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής, το ύψος των απωλειών τους θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία ενεργητικού που θα μεταφερθούν στην κακή τράπεζα. Όσο περισσότερα είναι τα στοιχεία ενεργητικού, τόσο λιγότερες οι απώλειες για τους ασφαλισμένους καταθέτες. Η Moody’s εκτιμά ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 65% για τους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής.

Η αρχική σκέψη ήταν στην κακή τράπεζα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Λαϊκής.

Χθες όμως υπήρχαν πληροφορίες ότι τα κακά δάνεια θα μεταφερθούν στην καλή Λαϊκή, ώστε να αποτελέσουν μέρος του ενεργητικού της Τρ. Κύπρου. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες απώλειες για τους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής.

Σε περίπτωση μη ακύρωσης των μετοχών της Τρ. Κύπρου, μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν και οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τρ. Κύπρου.

Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ύστερα από διαπραγμάτευση με την τρόικα εξασφάλισε εξαιρέσεις καταθέσεων της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και των πανεπιστημίων από την όποια απομείωση.

Επιπλέον, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει διασφαλιστεί ότι οι καταθέσεις των ταμείων προνοίας, αλλά και των ταμείων συντάξεων στη Λαϊκή Τράπεζα θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τα ταμεία που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου, διασφαλίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων.

Οι αποφάσεις συνεπάγονται μεγαλύτερες απώλειες για τους ανασφάλιστους καταθέτες των δύο τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v