Κύπρος: Στη Βουλή πρόταση παραίτησης Δημητριάδη

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται το Σχέδιο Απόφασης που θα καταθέσουν οι Οικολόγοι και με το οποίο ζητείται η παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Κύπρος: Στη Βουλή πρόταση παραίτησης Δημητριάδη
Η Βουλή ανέβαλε τη συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Απόφασης του Σώματος που θα καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βάσει των προνοιών της νομοθεσίας να κινήσει τη διαδικασία για απομάκρυνση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητρίαδη από τη θέση του.

Το Σχέδιο Απόφασης, σύμφωνα με το Stockwatch, ήταν αποτέλεσμα της συζήτησης του θέματος στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση και το Σώμα ανέβαλε τη συζήτηση του.

Στο τελικό Σχέδιο Απόφασης παρατίθενται πέντε λόγοι που ζητείται η απομάκρυνση του Διοικητή.

Συγκεκριμένα:

-(α) επειδή η Κύπρος βρίσκεται κάτω από εξαιρετικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για συνoμολόγηση του δανειακού μνημονίου με την τρόικα

-(β) επειδή η βουλή διαπιστώνει ότι ο Διοικητής της ΚΤ με την ελλιπή διαχείριση των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας του έχει επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στην οικονομία της ΚΔ

-(γ) Επειδή ο Διοικητής της ΚΤ έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και των πολιτικών κομμάτων

-(δ)επειδή σύμφωνα με το άρθρο 118 του Συντάγματος ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας παύονται από το κατά την παράγραφο 8 του άρθρου 153 συνιστώμενο συμβούλιο , υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται σε νόμο που διέπει τη λειτουργία της εκδοτικής τράπεζας της Δημοκρατίας

-(ε) επειδή σύμφωνα με το άρθρο 18 του περί της ΚΤ νόμου ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας απομακρύνονται από τη θέση τους, μόνο εάν κατά την κρίση του συμβουλίου , το οποίο συνιστάται σύμφωνα με την όγδοη παράγραφο του άρθρου 153 του Συντάγματος , δεν πληρούν πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή έχουν υποπέσει σε βαρύ παράπτωμα .

Το θέμα των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στην Κύπρο η στάση του Π. Δημητριάδη είχε αναδείξει από χθες το euro2day.gr με εκτενές ρεπορτάζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v