Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: "Κλείδωσε" το νέο μνημόνιο

Εκτός κυβέρνησης ο Μ. Σαρρής. Νέος ΥΠΟΙΚ ο Χ. Γεωργιάδης. Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα. Διάρκειας 22 ετών το δάνειο. Έως 2018 η προσαρμογή. Αποδεσμεύεται το 10% των καταθέσεων στην Τ. Κύπρου.

Κύπρος: Κλείδωσε το νέο μνημόνιο
Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα για τους όρους της κυπριακής διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της μεγαλονήσου.

"Καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο. Είναι μια σημαντική εξέλιξη", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Όπως ανέφερε, με βάση τη συμφωνία, η Κύπρος έχει περιθώριο έως το 2018 να προχωρήσει σε μέτρα που θα βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της.

Εν τω μεταξύ, ο Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι η πρώτη δόση του δανείου αναμένεται το Μάιο. "Δεν ξέρουμε πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ελπίζουμε ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατό", σημείωσε.


Δεκτή η παραίτηση του Μ. Σαρρή

Εκτός κυπριακής κυβέρνησης τίθεται ο Μ. Σαρρής. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος το γεγονός ότι γίνεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες την περίοδο όπου ο ίδιος ήταν επικεφαλής της Λαϊκής. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νέος υπουργός Οικονομικών διορίστηκε ο νυν υπουργός Εργασίας και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες. Στο υπουργείο Εργασίας τον διαδέχτηκε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.  

Η ορκωμοσία του κ. Γεωργιάδη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Τι προβλέπει το μνημόνιο

Περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, με βάση πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, το δάνειο θα είναι διάρκειας 22 ετών, με 10ετή περίοδο χάριτος. Το δε επιτόκιο της βοήθειας διαμορφώνεται στο 2,5%. Η αποπληρωμή θα διαρκέσει 12 χρόνια, σημείωσε.  

Με βάση τις επιταγές του μνημονίου, η Κύπρος καλείται να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2013 και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% από το 2017, το οποίο και θα διατηρήσει εν συνεχεία.

Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5% και του φόρου για τα έσοδα από μερίσματα και τόκους στο 30%.

Στο μνημόνιο, περιλαμβάνεται ακόμη συμφωνία για "πάγωμα" των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια.

Επίσης, η Κύπρος καλείται να αυξήσει τους φόρους σε τσιγάρα, αλκοόλ, πετρέλαιο, να αυξήσει το ΦΠΑ καθώς και να αυξήσει κατά 17% τις χρεώσεις δημοσίων υπηρεσιών

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χ. Στυλιανίδης, η κυβέρνηση κληρονόμησε μία προσυμφωνία με πολλές δεσμεύσεις και εξάντλησε κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης. Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες πέτυχε:

1. Τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το Φυσικό Αέριο. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται ρητές αναφορές στην αποκλειστική ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφαιρείται η πρόνοια για επανεξέταση του προγράμματος από την Τρόικα. Διασφαλίζεται, επίσης, ότι τα έσοδα από την μελλοντική εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου παραμένουν στη δικαιοδοσία του Κράτους.

2. Η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής επεκτείνεται κατά δύο χρόνια, από το 2016 στο2018. Η προσαρμογή καθίσταται πιο ήπια, δίνεται η ευκαιρία τα μέτρα αντί σε τρία χρόνια να κατανεμηθούν στα πέντε και με αυτό τον τρόπο αμβλύνεται η πίεση για άμεση προσαρμογή. Η πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις προσφέρει επαρκή χρονικά περιθώρια, που εκτείνονται μέχρι το 2018, αντί του 2016. Αυτή η άνεση χρόνου, παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό και για υλοποίηση του προγράμματος κάτω από καλύτερες οικονομικά συνθήκες, που να διασφαλίζουν και τους εργαζόμενους.

3. Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους ωρομίσθιους που θα αποχωρούσαν, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, έναντι μίας πολύ μικρής και κλιμακωτής συνεισφοράς που κυμαίνεται από το 0.8% για τους χαμηλά αμειβόμενους στο Δημόσιο Τομέα και φθάνει μέχρι το 2% για τους υψηλόμισθους.

4. Απάλειψη της πρόνοιας για αύξηση κατά μία περίοδο των ωρών διδασκαλίας, που θα οδηγούσε στην ανεργία 500 εκπαιδευτικούς, με παράλληλη προώθηση σειράς άλλων μέτρων διαχρονικής φύσεως.

5. Η πρόσβαση στην Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για 170,000 Κύπριους, που με βάση τις πρόνοιες του αρχικού Μνημονίου θα τερματιζόταν, διασφαλίζεται έναντι μίας προσωρινής συνεισφοράς-ασφαλίστρου του 1.5% επί των μηνιαίων απολαβών, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την καθιέρωση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το ίδιο όφελος διασφαλίζεται, σε εθελοντική βάση, για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

6. Με συγκεκριμένη πρόνοια στο Μνημόνιο εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι από τη Δανειακή Σύμβαση, για τα Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε αυτά να μην απολεσθούν, αλλά να έχουν την ίδια μεταχείριση με εκείνα της Τράπεζας Κύπρου. Υπενθυμίζεται παράλληλα την απόφαση της Κυβέρνησης για καταρτισμό ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την πρόσθετη και μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

7. Ο περιορισμός στον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, από 5000 που είχε αρχικά συμφωνηθεί, μειώνεται στις 4500, διευκολύνοντας έτσι την ομαλή προσαρμογή του μεγέθους της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω αφυπηρετήσεων.

8. Εισάγεται για πρώτη φόρα η δυνατότητα διακανονισμού μεταξύ Τραπεζών – πελατών για αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής των δανείων, με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που επωμίζονται οι πολίτες. Η υποχρέωση διακανονισμού κατοχυρώνεται νομικά, ενώ για τη διευκόλυνση μιας πιο δίκαιης συμφωνίας μπαίνει σε εφαρμογή και ο θεσμός του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή.

9. Σε σχέση με το Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, η διαδικασία εκποίησης πρώτης κατοικίας επεκτείνεται από τα δύο στα δυόμιση χρόνια, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μετατίθενται χρονικά στο τέλος του 2014.

10. Σε σχέση με το Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, βελτιώνονται σημαντικά οι όροι για την εξυγίανση του Συνεργατικού Κινήματος. Διαγράφονται οι όποιοι όροι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραστική και απότομη εξυγίανση (resolution) και διασφαλίζεται ότι η αναδιάρθρωση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων θα είναι ομαλή».


Αποδεσμεύεται το 10% των μη ασφαλισμένων καταθέσεων στην Τρ. Κύπρου

Εν τω μεταξύ, εκτός από την αποδέσμευση του 10% των μη ασφαλισμένων καταθέσεων, το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου προβλέπει:

• Χαλαρώσεις για έκδοση επιταγών από άτομα μέχρι €9 χιλ. τον μήνα ανά πιστωτικό ίδρυμα.

• Κάθε άτομο μπορεί να εκδίδει επιταγές επί του λογαριασμού αυτού για οποιονδήποτε σκοπό κάθε μήνα.

• Αύξηση του ποσού από 5 στις 25 χιλιάδες για πληρωμές στο εγχώριο εμπόριο, είτε με επιταγή, είτε με άλλον τρόπο, πλην μετρητών, χωρίς έγκριση από την Κ.Τ.

• Δεν υπάρχει περιορισμός για δίδακτρα πανεπιστημίων εντός και εκτός Κύπρου

• Στις καταθέσεις προθεσμίας επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν από την ημερομηνία λήξης για να προστεθούν άλλοι δικαιούχοι στην κατάθεση και για χρονικό διάστημα ίσο με το αρχικό.


Νέα δικαστική εμπλοκή

Εν τω μεταξύ, σε έκδοση προσωρινού διατάγματος, το οποίο βραχυκυκλώνει την ισχύ του διατάγματος που αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα, προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο κατόπιν αιτήματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας από τους κυριότερους λόγους που οι δικηγόροι της υπόθεσης αιτήθηκαν το εν λόγω διάταγμα ήταν η αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας να διασφαλίσει το δικαίωμα συμψηφισμού των καταθέσεων, γεγονός που εν ολίγοις σημαίνει ότι κουρεύονται οι καταθέσεις, ενώ τα δάνεια μένουν ανεπηρέαστα.


***Το νέο διάταγμα για τους περιοριστικούς όρους, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v