Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UΒS και Deutsche Bank στο στόχαστρο για τα dark pools

Αλλεπάλληλα τα νομικά χτυπήματα για τις τράπεζες. Ανοίγει η έρευνα για το trading υψηλής συχνότητας στα dark pool. Οι κατηγορίες για ξέπλυμα εσόδων από φοροδιαφυγή, η χρηματική εγγύηση του 1,1 δισ. στη Γαλλία και ο διακανονισμός στο Μπόχουμ.

  • James Shotter (Ζυρίχη), Daniel Schäfer (Λονδίνο) και Alice Ross (Φρανκφούρτη)
UΒS και Deutsche Bank στο στόχαστρο για τα dark pools

Διευρύνεται η έρευνα για τα ανώνυμα “dark pool” των επενδυτικών τραπεζών καθώς πλέον στο στόχαστρο μπαίνει η UBS, αλλά και η Deutsche Bank. Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, η  UBS ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές αναφορικά με τις δραστηριότητες trading από τα dark pool, ενώ η Deutsche Bank δήλωσε πως της ζητήθηκαν στοιχεία αναφορικά με το trading υψηλής συχνότητας.

Τα dark pools, που επιτρέπουν στους επενδυτές να κάνουν συναλλαγές μεγάλων πακέτων μετοχών ανωνύμως, δέχονται τα πυρά των ρυθμιστικών αρχών, αλλά και του πολιτικού κόσμου, καθώς επιτρέπουν στους trader υψηλής συχνότητας να έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα και να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά έναντι των άλλων πελατών της τράπεζας.

Τον προηγούμενο μήνα, η ανώτατη ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης κινήθηκε νομικά εναντίον της Barclays υποστηρίζοντας ότι ευνόησε τους trader υψηλής συχνότητας χρησιμοποιώντας το dark pool, ενώ παραπλάνησε τους θεσμικούς επενδυτές. Η βρετανική τράπεζα διαψεύδει έντονα αυτές τις κατηγορίες.

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τρίμηνου, η Deutsche Bank δήλωσε ότι της έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις ρυθμιστικές αρχές αναφορικά με το trading υψηλής συχνότητας και πως συνεργάζεται μαζί τους, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αποκάλυψαν στους Financial Times πως ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το εναλλακτικό σύστημα trading, που είναι το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή του Χρηματοοικονομικού Κλάδου των ΗΠΑ.

Ο chief financial officer της τράπεζας, κ. Stefan Krause παραδέχθηκε πως υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα» για τη χρονική συγκυρία και το εύρος των πολλών νομικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Deutsche Bank. Η τράπεζα παραμένει υπό έρευνα για το ρόλο που διαδραμάτισε στο σκάνδαλο του Libor και είναι ένας από τους πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που ερευνάται με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος.

Η UBS δήλωσε πως της έχουν ζητηθεί στοιχεία από πολλές αρχές εκ των οποίων SEC, Finra, και η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης, επισημαίνοντας πως η SEC ερευνά «συγκεκριμένους τύπους παραγγελιών και πρακτικές κοινοποιήσεων που εγκαταλείψαμε προ δύο ετών».

Δήλωσε επίσης ότι η UBS είναι «ένας από τους δεκάδες εναγομένους» που έχουν κατονομαστεί στην ομαδική αγωγή που εκκρεμεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης και έχει κατατεθεί εξ ονόματος αγοραστών και πωλητών τίτλων. Η UBS δήλωσε πως οι αγωγές «ισχυρίζονται ότι η πρακτική με την οποία γίνεται ο χειρισμός των παραγγελιών από την πλευρά των εναγόντων ευνοούσε τις εταιρίες trading υψηλής συχνότητας εις βάρος άλλων παραγόντων της αγοράς».

Το τρίμηνο αποδεικνύεται εξαιρετικά έντονο από πλευράς νομικών θεμάτων, καθώς η UBS αποκάλυψε ότι κατέβαλε και 300 εκατ. ευρώ για το διακανονισμό μίας έρευνας από της αρχές του Μπόχουμ για το εάν βοήθησε Γερμανούς πελάτες της να φοροδιαφύγουν.

Η UBS δήλωσε ότι το 95% των Γερμανών πελατών της συμμορφώνονται πλέον με τις φορολογικές διατάξεις και πως στόχος της είναι να ισχύει αυτό για το 100% μέχρι τα τέλη του έτους.

Η έρευνα από τις αρχές του Μπόχουμ είναι μία από τις πολλές που έχουν ξεκινήσει για το τμήμα διασυνοριακού wealth management. Η τράπεζα δήλωσε πως έχει καθορίσει προβλέψεις ύψους 510 εκατ. ελβετικών φράγκων για να καλυφθούν νομικά θέματα του συγκεκριμένου τμήματος.

Ο ελβετικός όμιλος αποκάλυψε επίσης ότι βρίσκεται υπό έρευνα στη Γαλλία, όπου δικαστήριο απαίτησε την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε χρηματική εγγύηση 1,1 δισ. ευρώ, καθώς η τράπεζα τέθηκε σε επίσημη έρευνα με την κατηγορία του ξεπλύματος εσόδων από φοροδιαφυγή. Η UBS χαρακτήρισε την απόφαση για χρηματική εγγύηση «πρωτοφανή και αδικαιολόγητη» και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.  

Παρόλα αυτά, η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 792 εκατ. ελβετικών φράγκων (652 εκατ. ευρώ) για το  δεύτερο τρίμηνο, έναντι 690 εκατ. ελβετικών φράγκων το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Ermotti δήλωσε πως τα αποτελέσματα είναι «ισχυρά» δεδομένου του «περιβάλλοντος στις αγορές που παραμένει δύσκολο για τους πελάτες μας και για τον κλάδο». 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v