Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποσό 60 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση από ESM

Το Euro Working Group αναμένεται να συμφωνήσει σε ποσό €60 δισ. για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από ESM. Στο τραπέζι και αναδρομική ισχύς σε χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα διάσωσης.

Ποσό 60 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση από ESM

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα εξετάσουν στο τέλος της εβδομάδας κρίσιμες λεπτομέρειες για το σχέδιο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, με το ποσό που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό να προβλέπεται στα 60 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στη WSJ, οι αξιωματούχοι του Euro Working Group θα συζητήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρώμη με ποιον τρόπο ο ESM θα χρησιμοποιεί κεφάλαια της ευρωζώνης για την απόκτηση μετοχών προβληματικών τραπεζών.

Οι ίδιοι σημείωσαν ότι υπάρχει συναίνεση για ένα ποσό κοντά στα 60 δισ. ευρώ, αν και μια συμφωνία επί της αρχής στο θέμα αυτό δεν αναμένεται πριν από το Eurogroup στις 20 Ιουνίου.

Η απόφαση του Ιουνίου του 2012 για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ESM θεωρείται σημείο καμπής στη διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν στη WSJ ότι τα σχέδια προβλέπουν την τοποθέτηση ενός εκπροσώπου του ESM στο διοικητικό συμβούλιο κάθε τράπεζας που θα ανακεφαλαιοποιείται απευθείας από τον μηχανισμό.

"Xρειαζόμαστε κάποιον να εποπτεύει τι γίνεται" εξήγησε ένας αξιωματούχος, λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος του ESM πιθανότατα δεν θα προέρχεται από τη χώρα στην οποία βρίσκεται η έδρα της τράπεζας.

Οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν χρησιμοποιήσει δάνεια διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενδέχεται να κερδίσουν αναδρομικά πρόσβαση στο μηχανισμό του ESM, σημείωσαν οι δύο πηγές.

Όμως, πρόσθεσαν ότι η απόφαση για την αναδρομική ισχύ του σχεδίου δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από το καλοκαίρι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v