Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Η Συρία δεν είναι Ιράκ ή Αφγανιστάν

Η Αμερική πρέπει να κάνει περιορισμένη χρήση στρατιωτικής ισχύος στη Συρία. Σκληρή μάχη θα δώσει στο Κογκρέσο για να λάβει το "οκ". Θα απευθύνει διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό την Τρίτη. Υπέρ μιας ισχυρής απάντησης στις επιθέσεις με χημικά τάσσεται η ΕΕ.

Ομπάμα: Η Συρία δεν είναι Ιράκ ή Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για ν' αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, αλλά τόνισε ότι δε θέλει εμπλοκή σε έναν ακόμα δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο.

"Οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία θα προβούμε, θα είναι περιορισμένη χρονικά και επιχειρησιακά και θα έχει ως στόχο ν' αποτρέψει την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση χημικών εναντίον του λαού της και επίσης να μειώσει την ικανότητά της να το πράξει", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

"Γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί ύστερα από μια δεκαετία πολέμων, παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει και στο Αφγανιστάν τελειώνει. Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε εμπλοκή των στρατευμάτων μας στον πόλεμο κάποιου άλλου", πρόσθεσε.

Ο αγωνιώδεις προσπάθειες να πείσει την G20 για την αναγκαιότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία έπεσαν χθες στο κενό και τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τα έως τώρα δεδομένα να καθιστούν σαφές ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.

Η Αγία Πετρούπολη αποδείχθηκε «αφιλόξενη» για τα σχέδια του Ομπάμα, καθώς κάθε άλλο παρά ομόφωνη στήριξη κατάφερε να εξασφαλίσει από τους ηγέτες της G20. Περισσότερες ήταν το προηγούμενο διήμερο οι φωνές που διατύπωσαν την αντίθεσή τους και τον σκεπτικισμό τους για μία επιχείρηση στη Δαμασκό, ενώ αυτός που κέρδισε έδαφος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική προεδρία μετά το τέλος της Συνόδου της G20, αναφέρεται ότι έντεκα από τις χώρες μέλη της Ομάδας καταδίκασαν την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στη Συρία και ζήτησαν να δοθεί μία αυστηρή διεθνής απάντηση. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται σαφώς κάποιο αίτημα για να ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Την ανακοίνωση προσυπέγραψαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ηγετών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, μονόδρομο αποτελεί για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να πείσει το Κογκρέσο για την επίθεση στη Συρία, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εύκολο, καθώς αναλυτές αναφέρουν ότι προς το παρόν το ένα τρίτο βουλευτών και γερουσιαστών παραμένει αναποφάσιστο, ενώ η πλειοψηφία όσων έχουν λάβει απόφαση εμφανίζονται αρνητικοί.

Ενδεικτικό είναι και το άρθρο του Reuters που αναφέρει ότι δεν θα είναι εύκολο για τον Αμερικανό πρόεδρο να λάβει το πράσινο φως από το Κογκρέσο, δεδομένο που αν συμβεί θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον Μπ. Ομπάμα.

Ο ίδιος αναμένεται να στοχεύσει στους αναποφάσιστους στο διάγγελμά του την Τρίτη, ενόψει της ψηφοφορίας η οποία αν εξελιχθεί αρνητικά για τον ίδιο, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα του.

Στο διάγγελμά του ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να απευθυνθεί και στους Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι εμφανίζονται αρνητικοί στην επέμβαση στη Συρία, κάτι που δείχνουν και δύο νέες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ. Κι αυτό διότι τα μέλη του Κογκρέσου λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τη γνώμη των πολιτών – και ψηφοφόρων τους – και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να κινηθούν αντίθετα από την κοινή γνώμη. Εκτός από αυτό, βουλευτές και γερουσιαστές εκφράζουν φόβους για την αντίδραση που θα έχει το καθεστώς Άσαντ σε μία ενδεχόμενη επίθεση, καθώς πολλοί τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό, εφόσον έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, να το ξανακάνει.

ΕΕ: Ισχυρή και σαφής απάντησης στις επιθέσεις με χημικά

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν σήμερα έκκληση για μια "σαφή και ισχυρή απάντηση" στις επιθέσεις με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Συρία, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον.

"Θέλουμε μια σαφή και ισχυρή απάντηση", δήλωσε η 'Αστον μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βίλνιους.

Η 'Αστον τόνισε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι υπάρχουν "ισχυρές ενδείξεις" ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς στην περιφέρεια της Δαμασκού, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Κατά την έναρξη της συνόδου, πολλοί υπουργοί υποστήριξαν ότι πριν αποφανθούν για το θέμα θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Οι υπουργοί χαιρέτισαν τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ πριν από οιεσδήποτε επιθέσεις.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο αναφορικά με τη Συρία, μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών", τόνισε ο κ. Κέρι μετά τη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στη διάρκεια της συνόδου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές στους ευρωπαίους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να περιμένουν την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα πριν αποφασίσουν να πλήξουν τη Δαμασκό.

Ομπάμα: Αναγκαία η επέμβαση στη Συρία

Οι περισσότεροι ηγέτες στη G20 συμφώνησαν χθες ότι πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία στις 21 Αυγούστου βρίσκεται το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ηγέτες των 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών είναι διχασμένοι για το εάν θα πρέπει να γίνει χρήση βίας κατά της Συρίας χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Εάν δεν απαντήσουμε στην χρήση χημικών όπλων από τη Συρία, αυτό θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί στους πολίτες των ΗΠΑ την Τρίτη για τη συριακή κρίση. 

Όσον αφορά στο τετ α τετ με τον ρώσο πρόεδρο, ο Μπαράκ Ομάμα σημείωσε ότι είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν περίμενε πως η Ρωσία θα συμφωνούσε για τις επιθέσεις με χημικά στη Συρία". 

"Η Ρωσία και οι άλλες χώρες θα πρέπει να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας ώστε να συνεργαστούμε σε μια μακρόπνοη πολιτική λύση για τη Συρία", σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.  

Παράλληλα, σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τον σκεπτικισμό των μελών του Κογκρέσου, αναφέροντας ότι γνώριζε εξ αρχής ότι θα ήταν δύσκολο έργο να τους πείσει να εγκρίνουν τη χρήση βίας κατά της Συρίας.  

Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει στο εάν θα πλήξει τελικά τη Συρία εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει την επιχείρηση.  

Πούτιν: Προβοκάτσια οι επιθέσεις 

Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέντευξη της Παρασκευής μετά τη σύνοδο της G20 εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις μιας επέμβασης στη Συρία, στην παγκόσμια οικονομία.

"Η επίθεση με τα χημικά στη Συρία ήταν μια προβοκάτσια των αντικαθεστωτικών με στόχο να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση", τόνισε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι μια επέμβαση δικαιολογείται είτε λόγω αυτοάμυνας είτε με έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Όταν δεν συντρέχει κανείς από τους δυο παράγοντες, η επέμβαση είναι παράνομη", σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ολιγόλεπτη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, σημείωσε: "Εγώ και ο Ομπάμα δεν συμφωνούμε για τη Συρία, αλλά ακούμε ο ένας τον άλλον".

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα βοηθούσε τη Συρία σε περίπτωση επίθεσης, ο Πούτιν σημείωσε ότι "η Ρωσία θα διατηρήσει την τρέχουσα στήριξη προς τη χώρα". "Στην παρούσα φάση, τους προμηθεύουμε με όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο ενώ επιθυμούμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια". 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ομπάμα, δεν του ζήτησε την έκδοση του αμερικανού πρώην υπαλλήλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ψήφισμα από 11 χώρες των G20 

Έντεκα από τις χώρες των G20 καταδίκασαν τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία και ζήτησαν ισχυρή διεθνή αντίδραση, σύμφωνα με ψήφισμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.  

"Οι αποδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τις επιθέσεις", αναφέρει το ανακοινωθέν που υπογράφεται από τους ηγέτες και τους αντιπροσώπους Αυστραλίας, Καναδά, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Σαουδικής Αραβίας, Ισπανίας, Τουρκίας, Βρετανίας και ΗΠΑ.

Αν και δεν αναφέρεται ξεκάθαρα σε στρατιωτική επιχείρηση, το ψήφισμα ζητά "ισχυρή διεθνή αντίδραση στην παραβίαση των διεθνών κανόνων και συνειδήσεων, που θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτού του τύπου οι αγριότητες δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αυτοί που εγκλημάτησαν θα πρέπει να λογοδοτήσουν".  

ΟΗΕ: Κανείς δεν μπορεί να παίρνει το νόμο στα χέρια του

Μια ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού, Λαχντάρ Μπραϊμι.

"Καμία χώρα δεν μπορεί να παίρνει το νόμο στα χέρια της", σημείωσε. "Πρέπει να υπάρχει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για στρατιωτική επιχείρηση".

Σε δηλώσεις του από τη G20, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι "πολλές χώρες αντιλαμβάνονται ότι μια επίθεση στη Συρία ακυρώνει τις όποιες πιθανότητες επίτευξης μιας πολιτικής λύσης ή μιας ειρηνευτικής διαδικασίας".

Ολάντ: Διαφωνία στη G20 για τις επιθέσεις με χημικά 

Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να συμφωνήσει στο ζήτημα της Συρίας, θα πρέπει να σχηματιστεί ένας συνασπισμός δυνάμεων που θα αντιδράσει, σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.  

Η όποια επέμβαση στη Συρία δεν θα έχει στόχο να "ρίξει" το καθεστώς Ασάντ αλλά να προωθήσει την πολιτική λύση, τόνισε ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι η όποια επιχείρηση θα πρέπει να γίνει μετά την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ.  

Όλες οι χώρες της G20 καταδίκασαν τη χρήση χημικών όπλων και συμφώνησαν ότι αυτά χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, υπογράμμισε. Ωστόσο, σημείωσε, οι ηγέτες των χωρών διαφωνούν για το ποιος είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις με χημικά στις 21 Αυγούστου. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος του είπε πως η απόφαση του Κογκρέσου αναμένεται "στα μέσα της επόμενης εβδομάδας". 

Ερντογάν: Σχεδόν όλοι στο G20 στηρίζουν επέμβαση

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες στη σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη αποδέχτηκαν την ανάγκη επέμβασης κατά της Συρίας μετά την επίθεση με χημικά όπλα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Σχεδόν όλοι οι ηγέτες που παρακολούθησαν τη σύνοδο παρακολουθούν στενά τη σφαγή που προκάλεσε το συριακό καθεστώς και τόνισαν ότι μια επέμβαση κατά της Δαμασκού είναι ιδιαίτερα αναγκαία", υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ξι Τζινπινγκ: Υπέρ πολιτικής λύσης η Κίνα 

Ο κινέζος ηγέτης επιχείρησε να μεταπείσει τον Μπαράκ Ομπάμα από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το πρωί, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

"Μια πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση στη Συρία και μια στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα στη ρίζα του", δήλωσε, προσθέτοντας ότι "περιμένει πως συγκεκριμένες χώρες θα έχουν δεύτερες σκέψεις". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v