Krugman: «Καμπανάκι» για το ιδιωτικό χρέος στη Σκανδιναβία

Με το ιδιωτικό χρέος στη Δανία να ξεπερνά το 320%, στην Σουηδία να πλησιάζει το 180% και στη Νορβηγία το 200%, οι νομοθέτες της Σκανδιναβίας θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να μειώσουν το χρέος των νοικοκυριών, υποστηρίζει ο Krugman.

Krugman: «Καμπανάκι» για το ιδιωτικό χρέος στη Σκανδιναβία
Η Σκανδιναβία, η οποία προσέλκυε τους επενδυτές κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης, μπαίνει τώρα στο μικροσκόπιο λόγω των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα των χρεών των νοικοκυριών της περιοχής, τα οποία έχουν εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ.

«Σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν είναι μια κρίση που περιμένει να ξεσπάσει», δήλωσε στο Bloomberg ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.

Η Σουηδία και η Δανία υπερηφανεύονται για τα δημόσια χρέη τους που είναι λιγότερο από το μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ, η αύξηση των πόρων του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας κοντά στα 830 δισ. δολάρια σημαίνει πως η χώρα δεν έχει καθαρό χρέος. Ωστόσο, και στις τρεις χώρες, οι αξιολογήσεις ΑΑΑ έχουν οδηγήσει σε πτώση του κόστους δανεισμού και σε αύξηση του καταναλωτικού δανεισμού σε τέτοιο επίπεδο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ υποστηρίζουν ότι αποτελούν απειλή για την σταθερότητα.

Στη Δανία, οι καταναλωτές χρωστούν στους πιστωτές τους το 321% των διαθεσίμων εισοδημάτων τους, καταγράφοντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ πρέπει να αντιμετωπιστεί με μέτρα πολιτικής. Στην Σουηδία, το χρέος πλησιάζει το 180%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προσπαθεί να βρει ένα μείγμα πολιτικής που θα διευθετεί το ιδιωτικό χρέος, που ανέρχεται στο 200%.

Τα χρέη των νοικοκυριών στην Σκανδιναβία υποστηρίζονται από τις συντάξεις και τα ακίνητα, κάτι που οι policy makers θεωρούν ότι αντισταθμίζει τους κινδύνους. Ωστόσο, ο Krugman προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να δίνεται τόσο μεγάλη βάση σε τέτοιου είδους περιουσιακά στοιχεία ως αντιστάθμισμα στον δανεισμό. «Οι συντάξεις είναι προβληματικές», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως η περιοχή δεν έχει άλλη επιλογή, από το να απομειώσει το καταναλωτικό χρέος ώστε να μειώσει το ρίσκο.

Το πρόβλημα της Σκανδιναβίας δείχνει τις στρεβλώσεις που δημιούργησαν οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές στην Ουάσινγκτον και την Φρανκφούρτη, που έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Για τις πιο εύπορες οικονομίες του κόσμου, το μείγμα αυτό είναι καταστροφικό για την πιστωτική αγορά και την αγορά ακινήτων τους.

«Υπάρχει μια ολόκληρη κλάση χωρών –μεταξύ των οποίων και ο Καναδάς- που έχουν σταθερά τραπεζικά συστήματα και που κατάφεραν να αποφύγουν τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο Krugman. «Όμως τώρα στο παγκόσμιο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, έχουν δει τις τιμές των κατοικιών και τα επίπεδα χρέους των νοικοκυριών να αυξάνονται».

«Βλέπεις τα υψηλά επίπεδα χρέους και τις υψηλές τιμές των κατοικιών στην Σκανδιναβία και ο κόσμος λέει ότι 'αυτό είναι διαφορετικό από τις υψηλές τιμές των κατοικιών αλλού'», σχολιάζει ο Krugman. «Είναι μια προειδοποιητική φάση. Όταν το ακούς αυτό, θα πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς πολύ».

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες αρχές στη Νορβηγία και την Σουηδία αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τον δανεισμό, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Δανίας Lars Rohde και ο υπουργός Οικονομικών Bjarne Corydon είπαν πως το χρέος δεν αποτελεί απειλή, διότι τα νοικοκυριά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συντάξεις και τα ακίνητά τους εάν αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v