Πώς έγιναν εκατομμυριούχοι όλοι οι Νορβηγοί

Είναι η πρώτη φορά που η αναλογία κατοίκων και περιουσίας του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της χώρας δείχνει ότι αντιστοιχεί 1 εκατ. κορόνες σε κάθε Νορβηγό, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, Thomas Sevang.

Πώς έγιναν εκατομμυριούχοι όλοι οι Νορβηγοί

Όλοι οι Νορβηγοί έγιναν πλέον... εκατομμυριούχοι (θεωρητικά τουλάχιστον), αφού το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας -το μεγαλύτερο στον κόσμο- ξεπέρασε ένα σημαντικό ορόσημο χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το ταμείο, που ιδρύθηκε το 1990, κατέχει περίπου το 1% των παγκόσμιων μετοχών, καθώς και ομόλογα και ακίνητα σε περιοχές από το Λονδίνο μέχρι τη Βοστόνη, καθιστώντας τη Νορβηγία εξαίρεση την ώρα που άλλα κράτη αγωνίζονται λόγω των τεράστιων χρεών τους, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία διαχειρίζεται το ταμείο, οι πόροι του αυξήθηκαν σε 5,11 τρισ. κορόνες (828,66 δισ. δολάρια), ποσό κλασματικά περισσότερο από 1 εκατ. φορές, υψηλότερο από τον πληθυσμό της Νορβηγίας, ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση ανέρχεται σε 5.096.300 ανθρώπους.

Είναι η πρώτη φορά που η αναλογία άγγιξε το 1 εκατ. κορόνες για κάθε Νορβηγό, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, Thomas Sevang.

Όχι ότι οι Νορβηγοί θα έχουν πρόσβαση ή θα μπορούν να δαπανήσουν τα χρήματα αυτά, αφού οι πόροι αυτοί έχουν μπει στην άκρη για μια δύσκολη μέρα αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

Η Νορβηγία, προκειμένου να αποφύγει το boom and bust cycle, επενδύει στο εξωτερικό και όχι στο εσωτερικό της. Οι κυβερνήσεις μπορούν να δαπανήσουν το 4% των πόρων του ταμείου στη χώρα ετησίως, ποσοστό λίγο υψηλότερο από την ετήσια απόδοση της επένδυσης.

Ωστόσο, ο πλούτος που έχει φέρει το πετρέλαιο στη Νορβηγία ενδέχεται να έχει κάνει το κράτος πιο απρόθυμο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ή να μειώσει επιδοτήσεις που σε άλλες χώρες θα ήταν ανήκουστες - όπως για παράδειγμα επιδοτήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους Νορβηγούς κτηνοτρόφους να έχουν θερμαινόμενους στάβλους για τις αγελάδες τους...

Παράλληλα, μπορεί να έχει κάνει κάποιους Νορβηγούς... τεμπέληδες. «Ένας στους πέντε ανθρώπους εργάσιμης ηλικίας λαμβάνει κάποιου είδους κοινωνικό επίδομα αντί να εργάζεται», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της DNB Markets, Oeystein Doerum. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v