Οι νέες τουριστικές συνήθειες των Γερμανών

Καθοριστικές για τη διαμόρφωση της τουριστικής πολιτικής των χωρών αλλά και των επιχειρηματιών είναι οι επισημάνσεις της έρευνας ReiseAnalyse για τις προτιμήσεις και την τουριστική συμπεριφορά των Γερμανών.

Οι νέες τουριστικές συνήθειες των Γερμανών

Ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή η επιθυμία των Γερμανών για διακοπές όσο σήμερα. Ποτέ δεν ταξίδεψαν τόσοι πολλοί Γερμανοί όσοι το 2013 και ποτέ δεν ταξίδεψαν τόσο συχνά. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της τουριστικής ανάλυσης της Εταιρείας Τουριστικών Ερευνών FUR, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο και αναμεταδίδονται από την Deutsche Welle.

To 2013 έκαναν διακοπές 54,8 εκατομμύρια Γερμανοί, 1,2 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2012. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 71 εκατομμύρια ταξίδια κύριων διακοπών (διάρκεια άνω των 5 ημερών). Ο συνολικός τζίρος για την τουριστική βιομηχανία έφτασε τα 64,1 δισ. ευρώ.

Σημειώθηκε μια αύξηση της τάξεως των 800 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η κατά κεφαλή δαπάνη μεταξύ 2012 και 2013 μειώθηκε, ωστόσο, από τα 914 ευρώ στα 906 ευρώ, κάτι που αποδίδεται στην αύξηση των πακέτων all inclusive και στις ελκυστικές προσφορές για κάποιους προορισμούς. Και όπως λέει ο Ρολφ Σράντερ, ένας από τους συντελεστές της έρευνας: «Το ποσοστό των πολιτών που έκανε τουλάχιστον μια φορά διακοπές το 2013 αγγίζει το 80% και μόνο το 15% δεν έκανε καθόλου διακοπές».

Οι προορισμοί

Ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών για το 2013 είναι η ίδια η Γερμανία με ποσοστό 30%. Ακολουθούν η Ισπανία με 12,6, η Ιταλία με 7,6%, η Τουρκία με 7,4%, η Αυστρία με 5,9%, η Γαλλία με 3,1%, η Κροατία με 2,9% και η Ελλάδα με 2,2%.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της έρευνας, υπάρχει μια σταθερότητα στην κορυφή των προτιμήσεων των Γερμανών. Μάλιστα, το 37% φέρεται να έχει προγραμματίσει από τον Ιανουάριο το πού θα πάει διακοπές, ενώ το 31% δηλώνει βέβαιο ότι θα πάει διακοπές, ωστόσο δεν έχει επιλέξει ακόμη τον προορισμό.

Μια ακόμη τάση που επιβεβαιώθηκε και πέρυσι και δημιουργεί νέα δεδομένα στο πεδίο του τουρισμού είναι η διάρκεια των κύριων διακοπών, η οποία μειώθηκε κατά μέσο όρο στις 12,4 ημέρες. Το 2000 ο μέσος όρος διάρκειας των διακοπών ήταν σχεδόν 14 ημέρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Γερμανοί θέλουν να ταξιδεύουν συχνότερα από μία φορά το χρόνο, αλλά οι διακοπές τους να έχουν μικρότερη διάρκεια. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι τάσεις αυτές σχετίζονται με τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία, στις χαμηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και στις νέες συνήθειες που υιοθετούν οι τουρίστες.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων, Γιούργκεν Μπούχι, υπογραμμίζει: «Το κλασικό μοντέλο διακοπών που υπήρχε όταν ήμασταν παιδιά και οι διακοπές που διαρκούσαν τρεις ή τέσσερις εβδομάδες ανήκουν πλέον στο παρελθόν, καθώς δεν συνάδουν με την οργάνωση της εργασίας και με τις προτεραιότητες των ανθρώπων. Μεγάλης διάρκειας διακοπές παρατηρούμε σε οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και ο αριθμός αυτών μειώνεται. Η τουριστική οικονομία οφείλει να προσαρμοσθεί στα νέα αυτά δεδομένα. Οι πολίτες προτιμούν να συνδυάζουν αργίες και Σαββατοκύριακα με μερικές ημέρες άδειας και να ταξιδεύουν συχνότερα σε περισσότερους του ενός προορισμούς κάθε χρόνο. Αυτό για την τουριστική βιομηχανία σημαίνει ότι οι ταξιδιωτικοί προορισμοί θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από άμεση πρόσβαση και να υπάρχουν συχνές δυνατότητες μετάβασης σε αυτούς», τονίζει ο Γιούργκεν Μπούχι.

Όσον αφορά τους τρόπους κράτησης και οργάνωσης των διακοπών, διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια μια στροφή στο online. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται ή κλείνουν το πακέτο των διακοπών τους μέσω του διαδικτύου. Στα στάνταρντ πακέτα διακοπών τα ταξιδιωτικά γραφεία κρατούν ακόμη τα σκήπτρα, καθώς περίπου το 80% προτιμά να διευθετεί με προσωπική επαφή την οργάνωση του ταξιδιού του, ωστόσο στις μεμονωμένες κρατήσεις και την ατομική οργάνωση των διακοπών το online έχει υπερβεί το 50%. Και όχι μόνο. Σύμφωνα με την ReiseAnalyse, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των τουριστών που ενημερώνονται για τους προορισμούς τους μέσω κινητού ίντερνετ (smartphone, tablet κλπ).

Στις νέες τάσεις που καταγράφει η έρευνα ανήκει και η αύξηση των μικρής διάρκειας διακοπών σε διάφορες πόλεις. Πρόκειται για το λεγόμενο City Break, το μερίδιο του οποίου στο τουριστικό προϊόν αυξάνεται θεαματικά και από το 2000 μέχρι σήμερα έχει διπλασιαστεί. Τα σκήπτρα στο City Break για τους Γερμανούς έχουν Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι και Άμστερνταμ. Στους χαμένους των τουριστικών trends ανήκουν ο ιατρικός τουρισμός και το «Fitness Tourism».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v