Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Η Μόσχα περνά στην «αντεπίθεση»

Τηλεφωνήματα Ομπάμα με Κάμερον, Ολάντ, Ρένζι και προέδρους Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθνοίας. Με αναστολή των ελέγχων για τα πυρηνικά απειλεί η Μόσχα. Εκκενώθηκε η πολωνική πρεσβεία στην Κριμαία. Συνάντηση ουκρανού πρέσβη με ρώσο υφ. Εξωτερικών. Συνεχίζονται τα θερμά επεισόδια.

Ουκρανία: Η Μόσχα περνά στην «αντεπίθεση»

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ σχεδιάζουν να λάβουν, «ελλείψει προόδου» στην προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία, «νέα μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Φρανσουά Ολάντ και Μπαράκ Ομπάμα.

Επιμένοντας στην «αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις (στρατιωτικές) δυνάμεις τις οποίες έστειλε στην Κριμαία στα τέλη Φεβρουαρίου και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτραπεί η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» στην Αυτόνομη Δημοκρατία αυτή, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ υπογράμμισαν ταυτόχρονα ότι «ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ανέφερε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Ο αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρένζι, καθώς και τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα «χαιρέτισε την ισχυρή, ενωμένη στάση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 6ης Μαρτίου. Οι ηγέτες επανέλαβαν την σοβαρή ανησυχία τους αναφορικά με την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία και επαναβεβαίωσαν την στήριξή τους προς την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Σε ότι αφορά την τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους της Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος «επανέλαβε την ακλόνητη προσήλωση των ΗΠΑ στις συλλογικές αμυντικές δεσμεύσεις μας υπό την Βορειοατλαντική Συμφωνία και την συνεχιζόμενη στήριξή μας για την ασφάλεια και την δημοκρατία των Βαλτικών συμμάχων μας».

Οι ηγέτες της Βαλτικής σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, χαιρέτησαν τις προβλέψεις 'για επιπλέον στήριξη προς την αποστολή Αεροπορικής Αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, και οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συντονίζουν στενά τις προσπάθειές τους».

«Όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη η Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει την έλευση διεθνών παρατηρητών και παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χερσόνησο της Κριμαίας, και να συμφωνήσει γρήγορα στον σχηματισμό ομάδας επαφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσο διάλογο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες απέρριψαν το προτεινόμενο δημοψήφισμα της Κριμαίας ως παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος και υπογράμμισαν ότι όλες οι αποφάσεις για το μέλλον της Ουκρανίας πρέπει να περιλαμβάνουν την κυβέρνηση του Κιέβου. Οι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η συνεχιζόμενη παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου θα την απομονώσει από την διεθνή κοινότητα.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να παράσχει ισχυρή στήριξη στην κυβέρνηση της Ουκρανίας καθώς εργάζεται για να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να προετοιμάσει τις εκλογές του Μαΐου.

Συμφώνησαν να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό, και μέσω των αρμόδιων διεθνών οργανισμών».

Με αναστολή ελέγχων για τα πυρηνικά απειλεί η Ρωσία

Ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανώνυμη πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ανέφεραν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αναστείλει τους ελέγχους για τα πυρηνικά που προβλέπει συμφωνία με τις ΗΠΑ, ως αντίδραση στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση λόγω της Ουκρανίας.

Η πηγή ανέφερε πως το υπουργείο μελετά την πιθανότητα αναστολής των επιτόπιων ελέγχων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συμφωνίας Μείωσης Όπλων (START).

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στρατιωτικές συνεργασίες, όπως οι κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να τιμωρηθεί η Μόσχα για την επέμβασή της στην Ουκρανία, χωρίς όμως να κλιμακωθεί η κρίση.

«Οι αβάσιμες απειλές κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναφορικά με την ουκρανική της πολιτική θεωρούνται από εμάς ως μη φιλική χειρονομία και μας επιτρέπουν να επικαλεστούμε ανωτέρα βία», δήλωσε η πηγή.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα ως απάντηση στις ανακοινώσεις του Πενταγώνου αναφορικά με την αναστολή δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι στρατοί της Ρωσίας και των ΗΠΑ», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκκένωση πολωνικού προξενείου στην Κριμαία

Η Πολωνία εκκένωσε το προξενείο της στην Κριμαία λόγω «παρενοχλήσεων» από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι «λόγω των συνεχιζόμενων παρενοχλήσεων από τις Ρωσικές δυνάμεις εδώ, εκκενώσαμε απρόθυμα το προξενείο μας στην Κριμαία της Ουκρανίας». Το προξενείο βρίσκεται στη Σεβαστούπολη.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Πολωνίας, τα καθήκοντα της μονάδας της Σεβαστούπολης θα περάσουν στο πολωνικό προξενείο της Οδησσού. Παράλληλα, το υπουργείο ζήτησε από τους πολωνούς κατοίκους να φύγουν από την Κριμαία και να αποφύγουν τα ταξίδια στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

«Κανένας δεν μπορεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα»

Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας υπερασπίστηκε την απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προς το εάν η Κριμαία θα πρέπει ή όχι να ενωθεί με τη Ρωσία, λέγοντας πως «κανένας» δεν μπορεί να ακυρώσει την ψηφοφορία.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίζει παράνομα τα σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας πως αυτό θα παραβίαζε το ουκρανικό σύνταγμα. Ωστόσο, ο Σεργκέι Ακσιόνοφ δήλωσε πως η τοπική κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα. «Οι αντιπρόσωποι του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας υλοποίησαν μονοσήμαντα την απόφαση των Κριμαίων, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου, και κανένας δεν μπορεί να το ακυρώσει», δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση, σύμφωνα με το Itar-Tass.

Κατά τον ίδιο, το δημοψήφισμα αποφασίστηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου «να αποφευχθούν οι προβοκάτσιες, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα τεταμένη».

Συνάντηση ουκρανού πρέσβη με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι υπήρξε «εγκάρδια» συνάντηση μεταξύ του ουκρανού πρέσβη στη Ρωσία και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας σήμερα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες περί συζητήσεων για την Κριμαία.

Ο πρέσβης Βλαντιμίρ Γιελτσένκο συναντήθηκε με τον υφυπουργό Γκριγκόρι Καρασίν, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και «ζητήματα ρωσο-ουκρανικών σχέσεων συζητήθηκαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιουκ είχε δηλώσει πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα πρέπει πρώτα να αποσύρει τον στρατό της, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες και να σταματήσει να στηρίζει «αποσχιστές και τρομοκράτες».

Συνεχίζονται τα «θερμά επεισόδια»

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν προ ολίγου συνοριοφύλακες, ουκρανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που εκτελούσε περιπολία στα σύνορα της Κριμαίας, δέχθηκε πυρά. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Αποτυχημένη και η τρίτη απόπειρα του ΟΑΣΕ να εισέλθει στην Κριμαία

Νωρίτερα, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη προσπάθησαν για τρίτη φορά να εισέλθουν στην Κριμαία, χωρίς επιτυχία όμως και αυτή την φορά. Δέχθηκαν προειδοποιητικές βολές και έφυγαν από την περιοχή, όπως γνωστοποίησε ο Οργανισμός. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού ανέφερε σε e-mail της ότι η αποστολή αποσύρεται στην κοντινότερη μεγάλη πόλη, την Χερσώνα, για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

"Θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλες τις διαφορετικές διόδους και να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα" μέχρι να λήξει την Τετάρτη η εντολή της αποστολής, είχε δηλώσει προηγουμένως η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Κάθι Μπάρτον.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία χθες Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι Ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.

Νέες κυβερνοεπιθέσεις καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι το συμβούλιο καθώς και το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων είχαν δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το σύστημα τηλεπικοινωνιών της χώρας είχε δεχθεί κυβερνοεπίθεση, με εξοπλισμό που είχε εκγατασταθεί στην Κριμαία να χρησιμοποιείται για παρεμβολή στα κινητά τηλέφωνα των μελών του κοινοβουλίου.

Όπως επεσήμαναν, ορισμένες διαδικτυακές και τηλεφωνικές υπηρεσίες είχαν διακοπεί μετά την ανάληψη του ελέγχου των αεροδρομίων και βασικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει πει στους υπουργούς να λάβουν επείγοντα μέτρα για να αποτρέψουν το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων τους, ενώ διέταξε τα σώματα ασφαλείας να ερευνήσουν «αποδείξεις κυβερνοεπιθέσεων και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για την εφαρμογή τους».

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, «υπήρξε μαζική επίθεση DoS (denial of service) στα κανάλια επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, που προφανώς είχε στόχο να εμποδίσει μια απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος μας», ανέφερε το Συμβούλιο, συμπληρώνοντας πως παρόμοια επίθεση δέχθηκε και το ουκρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v