Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κριμαία: Διπλωματικός πυρετός και οικονομικά αντίποινα

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι θα «κλείσει η πόρτα» της διπλωματίας για τη Ρωσία αν προσαρτήσει την Κριμαία. Επιμένει στο δημοψήφισμα η τοπική κυβέρνηση, «υπόσχεται» τετραπλασιασμό μισθών. Μπλόκαρε λογαριασμούς το Κίεβο. Επικοινωνία Μέρκελ με Πούτιν και Ερντογάν. Την Τετάρτη η συνάντηση Ομπάμα-Γιατσενιουκ.

Κριμαία: Διπλωματικός πυρετός και οικονομικά αντίποινα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιουκ στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ως μια ένδειξη στήριξης προς την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν το «πώς να βρεθεί ειρηνική λύση στην συνεχιζόμενη στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, η οποία θα σέβεται την ουκρανική εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την επίσκεψη είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιουκ. «Πηγαίνω στις ΗΠΑ για να έχω συναντήσεις υψηλού επιπέδου αναφορικά με την επίλυση της κατάστασης που εξελίσσεται στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις», δήλωσε, χωρίς όμως να δίνει ημερομηνία επίσκεψης ή περισσότερες λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο CNN, ο αξιωματούχος της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας Τόνι Μπλίνκεν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της περιοχής αποφασίσουν στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας να αποσχιστούν από την Ουκρανία.

Ο ίδιος τόνισε πως «η πίεση που έχουμε ήδη ασκήσει σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας θα ενταθεί. Ο πρόεδρος (Ομπάμα) το κατέστησε σαφές όταν ανακοίνωσε τις κυρώσεις, όπως και οι Ευρωπαίοι, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και έχουμε θέσει ένα πολύ ευέλικτο και πολύ σκληρό μηχανισμό για να αυξήσουμε τις πιέσεις, να αυξήσουμε τις κυρώσεις».

Οι εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή που ένταση στην Κριμαία αυξάνει με το Κίεβο να "μπλοκάρει" τους λογαριασμούς της τοπικής κυβέρνησης και την τελευταία να δηλώνει ανυποχώρητη στο θέμα του δημοψηφίσματος, ενώ παράλληλα εξαγγέλλει ότι η ένταξη στην Ρωσία θα τετραπλασιάσει τους μισθούς που εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι της περιοχής. Εντάσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου έγιναν διαδηλώσεις από ρωσόφωνους με αίτημα να διεξαχθεί και εκεί δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ το BBC μεταδίδει ότι στην Σεβαστούπολη ξυλοκοπήθηκαν πολίτες που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Κριμαίας στην Ουκρανία. 

«Μην προσαρτήσετε την Κριμαία»

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι αν κάνει κινήσεις για προσάρτηση της Κριμαίας, θα «κλείσει η πόρτα» της διπλωματίας, μεταδίδει το BBC. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι είπε στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας και η Μόσχα πρέπει να αποφύγει την στρατιωτική κλιμάκωση.

Εν τω μεταξύ, η κρίση αποτέλεσε το θέμα συζήτησης μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και έξι άλλων ηγετών.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν την ώρα που ομάδα διεθνών παρατηρητών δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά με αποτέλεσμα να μην μπει τελικά στην Κριμαία. Ήταν η τρίτη φορά που ομάδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη απέτυχε να εισέλθει στην Κριμαία, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο φιλορωσικών δυνάμεων.

Η Μόσχα, πάντως, σφίγγει τον στρατιωτικό κλοιό της στην χερσόνησο της Κριμαίας. Το πρωί της Κυριακής όπως μετέδωσε το Reuters, εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων στην Κριμαία δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ουκρανικό στρατόπεδο συνοριοφυλάκων, εγκλωβίζοντας περίπου 30 άτομα. Κατά τον εκπρόσωπο, η βάση Τσερνομορσκογιε στο δυτικό άκρο της χερσονήσου κατελήφθη αναίμακτα γύρω στις 6 το πρωί (τοπική ώρα).

Κατά τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον 11 στρατόπεδα συνοριοφυλάκων στην Κριμαία.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ, ο Κέρι «ξεκαθάρισε ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση και πρόκληση στην Κριμαία ή αλλού στην Ουκρανία, μαζί με κινήσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, θα κλείσουν το όποιο διαθέσιμο περιθώριο για διπλωματία, και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση».

Επικοινωνία Μέρκελ με Πούτιν και Ερντογάν

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε νέα επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας και το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, η κα Μέρκελ «λυπάται που δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στον σχηματισμό διεθνούς ομάδας επαφής» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης δια της διπλωματικής οδού.

«Τόνισε το πόσο επείγει να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στο θέμα αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο ρώσος πρόεδρος είχε επικοινωνία και με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Και στους δυο δήλωσε πως τα όποια βήματα κάνουν οι αρχές της Κριμαίας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν υπογράμμισε συγκεκριμένα πως τα βήματα που έλαβαν οι νόμιμες αρχές της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στο να εγγυηθούν τα νόμιμα συμφέροντα του πληθυσμού της χερσονήσου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο ρώσος πρόεδρος επέστησε επίσης την προσοχή των ομολόγων του στην έλλειψη οποιασδήποτε ενέργειας από τις νυν αρχές του Κιέβου να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η Μέρκελ είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία και με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να προστατευθούν με κάθε κόστος η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ενότητα της Ουκρανίας. Συμφώνησαν ότι πρέπει να εξαλειφθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Κριμαία και πως το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου είναι «εξαιρετικά αμφίβολο» και «παράνομο».

Τόνισαν επίσης, τη σημασία της εκπλήρωσης των διεθνών υποχρεώσεων για να ξεπεραστεί η κρίση, ενώ σημείωσαν πως είναι σημαντικό να σχηματιστεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» και μια επιτροπή που θα ερευνήσει τα βίαια επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων.

Ο Ερντογάν δήλωσε στη Μέρκελ ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει την διεθνή ομάδα επαφής, δεδομένων των στενών σχέσεων της χώρας του με την Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς και των ιδιαίτερων σχέσεών του και επαφών του με τους Τάταρους της Κριμαίας.

Νέα γερμανική πρωτοβουλία

Σύμφωνα με το Spiegel ειδικοί του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να αποδείξουν ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία, αφού προηγουμένως είχαν καταληφθεί τα αεροδρόμια της χερσονήσου.

Το περιοδικό, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προτίθεται να ακυρώσει τη συμμετοχή της στο G8 στο ρωσικό Σότσι, σε περίπτωση που διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Κριμαία δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, το Βερολίνο προσπαθεί “να κινητοποιήσει ένα διεθνή συνασπισμό” αποτελούμενο από την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επικαλούμενη πηγές του γερμανικού υπουργείου Eξωτερικών, η εφημερίδα γράφει ότι στόχος των συντονισμένων προσπαθειών θα είναι η προετοιμασία ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει «έξυπνα αντίμετρα και τα οποία θα δείχνουν στη Ρωσία το τι διακυβεύεται». Παράλληλα όμως το Βερολίνο είναι έτοιμο για ένα διάλογο με τη Μόσχα στη βάση της γερμανικής πρότασης για μια διεθνή ομάδα επαφής.

Πάντως, μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία δείχνουν να έχουν οι γερμανοί πολίτες. Σε σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη BILD, το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Την ίδια ώρα το 63% απορρίπτουν μια στάση της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας που θα οδηγούσε σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο.

"Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό του Κιέβου"

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βρίσκεται «στο πλευρό της Ουκρανίας».

Μάλιστα, απαίτησε από τη Ρωσία να τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις της» σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα.

«Όταν συναντήθηκα με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Γιατσενιούκ την Πέμπτη, τον συνεχάρην για την δέσμευσή του υπέρ μιας ειρηνικής λύσης.

Τον διαβεβαίωσα ότι το NATO βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο Ράσμουσεν στην γερμανική εφημερίδα Bild.

«Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της, θα αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν θα επέμβει σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Στον χάρτη της Ευρώπης του 21ου αιώνα, κανένας δεν πρέπει να αποπειραθεί να χαράξει καινούργια σύνορα», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι το Σύμφωνο αποφάσισε να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Ουκρανία και να αναθεωρήσει αυτή με τη Ρωσία.

«Θέσαμε το σύνολο της συνεργασίας NATO-Ρωσίας υπό επανεξέταση», ενώ ανεστάλησαν οι κοινές συναντήσεις των δύο μερών, είχε δηλώσει ο Ράσμουσεν μετά το πέρας της διμερούς συνόδου σε επίπεδο πρεσβευτών στην έδρα της Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Τεχνητή κρίση»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει ότι έχει δικαίωμα να προστατεύσει τα ρωσικά συμφέροντα και τα δικαιώματα των Ρώσων της Κριμαίας.

Νωρίτερα, ο κ. Λαβρόφ είχε δηλώσει πως η κρίση στην Ουκρανία «δημιουργήθηκε τεχνητά για ξεκάθαρα γεωπολιτικούς λόγους».

Επιβεβαίωσε πως η Ρωσία είχε επαφές με την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, ωστόσο, όπως δήλωσε, το Κίεβο είναι όμηρος της ακροδεξιάς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα το Σάββατο, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο (με τη Δύση), με την αντίληψη ότι ο διάλογος θα πρέπει να είναι ειλικρινής και μεταξύ εταίρων, και χωρίς προσπάθειες να φανούμε ότι είμαστε συμμέτοχοι στη σύγκρουση. Δεν δημιουργήσαμε εμείς αυτή την κρίση».
Καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης, ο αμερικανός πρόεδρος είχε ξεχωριστές επαφές το Σάββατο με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρένζι και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Οι ηγέτες επανέλαβαν τη σοβαρή ανησυχία τους αναφορικά με την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα είχε επίσης τηλεδιάσκεψη με τον Λετονό πρόεδρο Αντρις Μπερζινς, την Λιθουανή πρόεδρο Νταλια Γκριμπαουσκαϊτε και τον Εσθονό πρόεδρο Τοομας Χεντρικ Ιλβες.

Νωρίτερα, η γαλλική προεδρεία γνωστοποίησε πως ο Ολάντ και ο Ομπάμα συζήτησαν «νέα μέτρα» κατά της Ρωσίας εάν δεν ενεργήσει ώστε να αποκλιμακώσει την κρίση. Επέμειναν στην «ανάγκη η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει στείλει στην Κριμαία από τα τέλη Φεβρουαρίου και να κάνει το παν για να επιτρέψει την έλευση διεθνών παρατηρητών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Δεν ήταν ξεκάθαρο όμως το τι ακριβώς θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα «νέα μέτρα».

Θετική εξέλιξη, πάντως, θεωρείται η συνομιλία που είχε το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας με τον ουκρανό πρέσβη στη Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες, όμως ανέφερε πως οι συνομιλίες μεταξύ του υφυπουργού Γκριγκορι Καρασιν και του πρέσβη Βολοντιμιρ Γιελτσενκο έγιναν σε «ανοικτό κλίμα».

Το Κίεβο «μπλόκαρε» τις πληρωμές της Κριμαίας

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το The Voice of Russia, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας, Ρουστάμ Τεμιργκαλίγιεφ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου «μπλόκαρε» τα ηλεκτρονικά συστήματα του κριμαϊκού τομέα του Κρατικού Θησαυροφυλακίου καθώς και τους λογαριασμούς της Κριμαίας.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η Ουκρανία έχει μπλοκάρει ολόκληρο το σύστημα του κριμαϊκού τομέα του Κρατικού Θησαυροφυλακίου, όλους τους λογαριασμούς», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ενέργειες της κυβέρνησης του Κιέβου δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την καταβολή μισθών και συντάξεων στην Κριμαία. «Ανοίγουμε γρήγορα λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών σε ρούβλι».

«Δεν στέλνουμε στρατό στην Κριμαία»

Δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκτελώντα χρέη υπουργού Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.

Απαντώντας στις εικασίες σχετικά με τις κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, ο ίδιος είπε ότι οι μοναδικές κινήσεις στρατευμάτων που μπορεί να γίνουν αντιληπτές είναι από τη μία βάση στην άλλη για τις ανάγκες εκπαιδευτικών ασκήσεων. "Δεν προβλέπεται καμία μετακίνηση, καμία αναχώρηση των ενόπλων δυνάμεων για την Κριμαία. Πραγματοποιούν ασκήσεις ρουτίνας όπως συνέβαινε πάντα", είπε ο Τενιούκ.

Γερμανός παρατηρητής ΟΑΣΕ: «Δεν είδαμε ρωσικές στολές στην Κριμαία»

Χθες, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιχείρησαν ανεπιτυχώς για τρίτη φορά να εισέλθουν στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς εμπόδισαν εκ νέου από ένοπλες φιλορωσικές δυνάμεις. Στόχος της αποστολής είναι να διαπιστώσει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία και δραστηριότητα στην περιοχή.

Μιλώντας στη στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), ο γερμανός παρατηρητής του ΟΑΣΕ Χάικο φον Ροζεντσβάιγκ, δήλωσε πως οι ένοπλοι που αρνούνται στους παρατηρητές την πρόσβαση στη χερσόνησο δεν είναι ρώσοι στρατιώτες. «Όλα τα φυλάκια είναι κατειλημμένα από ένοπλες ομάδες, θα τις αποκαλούσα 'μονάδες αυτοάμυνας'. Ως επί το πλείστον αναγνωρίσαμε στρατιώτες της Μπερκούτ. Πρόκειται για μια μονάδα της εσωτερικής ασφάλειας η οποία πρόσκειται στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Τους αναγνωρίσαμε ξεκάθαρα, καθώς φορούσαν ουκρανικές στολές. Αναγνωρίσαμε και Κοζάκους, οι οποίοι ανήκαν επίσης στις ομάδες εσωτερικής ασφάλειας του προέδρου. Οι ομάδες αυτές είχαν μια έντονη δραστηριότητα στις ταραχές της πλατείας Ανεξαρτησίας».

Στο ερώτημα εάν ανάμεσά τους βρίσκονταν και ρώσοι στρατιώτες, ο γερμανός αντισυνταγματάρχης ήταν κατηγορηματικός: «Όχι, δεν αναγνωρίσαμε ρωσικές στολές. Είδαμε μόνον ουκρανικές στολές αλλά και στολές τις οποίες δεν μπορούμε να συνδυάσουμε με καμία χώρα και έθνος».

Ο Χάικο φον Ρoζεντσβάιγκ διευκρινίζει πάντως ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν δέχθηκαν απειλές: «Βιώσαμε διαφορετικές καταστάσεις στα τρία σημεία ελέγχου που επισκεφθήκαμε, από έναν πολύ φιλικό διάλογο μέχρι έναν πολύ έντονο, με όλες τις ομάδες που είχαμε απέναντί μας να είναι εξοπλισμένες με καλάζνικοφ. (...) Τα όπλα ήταν απασφαλισμένα. Αυτό φυσικά δεν συνηθίζεται σε σημεία ελέγχου. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία απειλή. Δεν αισθανθήκαμε ότι απειλούμαστε».

Πώς αξιολογεί όμως ο ίδιος το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ δεν έχουν πρόσβαση στην Κριμαία, δεδομένου μάλιστα ότι η Μόσχα είχε δώσει το πράσινο φως για την εν λόγω αποστολή;

«Η ρωσική ομοσπονδία διαθέτει μια ομάδα αναγνώρισης στο στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα. Το πρωί του Σαββάτου μιλήσαμε μαζί τους και μας είπαν ότι η ρωσική ομοσπονδία, δηλαδή ρώσοι υπεύθυνοι, δεν έχουν καμία επαφή και καμία δυνατότητα να επηρεάσουν το προσωπικό και τις ένοπλες ομάδες στα σημεία ελέγχου. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται».

Η εντολή της αποστολής του ΟΑΣΕ λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαρτίου. Μέχρι τότε, όπως σημειώνει ο Χάικο φον Ροζεντσβάιγκ, οι παρατηρητές θα καταβάλουν και νέες προσπάθειες να εισέλθουν στην Κριμαία.

Ανεβάζει τις τιμές η Gazprom

Η ρωσική Gazprom ενδέχεται να αυξήσει το ποσό που καταβάλλει η Ουκρανία για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο στα 368,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από τον Απρίλιο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον ουκρανό υπουργό Ενέργειας Γιούρι Προντάν.

Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, η Ρωσία συμφώνησε τον Δεκέμβριο να μειώσει τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στα 268,50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, από περίπου 400 δολάρια που ήταν, στο πλαίσιο πακέτου διάσωσης, μετά την απόφαση του Κιέβου να απορρίψει τη συνεργασία με την ΕΕ στρεφόμενο προς τη Ρωσία.

Ωστόσο, η ανατροπή του φιλορώσου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την προεδρία της Ουκρανίας και η φιλοδυτική πολιτική της νέας κυβέρνησης έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή τη συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v