Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Grant Thornton: Πιο υγιής η παγκόσμια οικονομία το 2014

Οι περισσότερες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ να αναμένουν μεγάλη ανάπτυξη το 2014. Ακριβώς αντίθετη εικόνα παρουσιάζει η κατάσταση σε πολλές αναδυόμενες.

Grant Thornton: Πιο υγιής η παγκόσμια οικονομία το 2014

Σε σύγκριση με 12 μήνες πριν, η παγκόσμια οικονομία στην αρχή του 2014 παρουσιάζεται πολύ πιο υγιής, εκτιμά σε έκθεση της η Grant Thornton, στην οποία προβλέπει ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,6%.

Τότε, φόβοι για το “δημοσιονομικό γκρεμό” των ΗΠΑ, την ύφεση στην Ευρώπη και την εξισορρόπηση της οικονομίας στην Κίνα ανέκοπταν τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης και, διεθνώς, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο της μετά την κρίση.

Σήμερα οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης παρουσιάζονται αισθητά βελτιωμένες με τις περισσότερες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ να αναμένουν μεγάλη ανάπτυξη το 2014, επισημαίνει η έκθεση.

Η αισιοδοξία των επιχειρηματιών σε αυτές τις οικονομίες έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και υπάρχει ελπίδα πως η αυξημένη εμπιστοσύνη θα τους ενθαρρύνει να επενδύσουν περισσότερο στις λειτουργίες και στο ανθρώπινο δυναμικό τους, προκειμένου να επιτύχουν μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη.

Πάντως, η κατάσταση σε πολλές αναδυόμενες αγορές παρουσιάζει ακριβώς αντίθετη εικόνα. Αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ξεκινήσει τη σταδιακή ελάττωση του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, πολλές χώρες είδαν το νόμισμά τους να χάνει αγοραστική δύναμη και την ανάπτυξη να γίνεται τροχοπέδη.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Κίνα, στη Βραζιλία, στην Ινδία και στη Νότια Αφρική έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2013, ενώ στη Ρωσία και στην Τουρκία άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό της από την αρχή της κρίσης. Η εμπιστοσύνη επανήλθε, κυρίως, στην Κίνα και στην Ινδία, αλλά με πολλές από τις χώρες αυτές να ταλανίζονται από φθίνουσα ανάπτυξη, αδύναμη ισοτιμία και κοινωνικές αναταραχές, το 2014 δείχνει ότι θα είναι μια περίοδος σημαντικών προσαρμογών.

Η κρίση στην ευρωζώνη, επίσης, βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία. Μετά από μια ύφεση της τάξεως του 0,4% το 2013, η ευρωζώνη αναμένεται να ξαναγνωρίσει ανάπτυξη το 2014. Ενώ, όμως, η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί σθεναρά, οι δυο αμέσως μεγαλύτερες οικονομίες, η Γαλλία και η Ιταλία, φαίνεται πως πρέπει ακόμη να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να φέρουν την ανάπτυξη, με τις επιχειρηματικές τους κοινότητες να είναι από τις λιγότερο αισιόδοξες στον κόσμο.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, παρατηρείται σύγκλιση των προοπτικών ανάπτυξης. Στα χρόνια που ακολούθησαν την κρίση, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης προήλθε από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Όμως, η δυναμική αυτή αλλάζει τους τελευταίους μήνες. Η Μονάδα Πληροφοριών του Economist αναμένει πως η ανάπτυξη των οικονομιών που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ θα ξεπεράσει την ανάπτυξη εκείνων που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, όμως η μεταξύ τους διαφορά θα είναι η μικρότερη από το 2008. Αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς μια πιο σταθερή, εξισορροπημένη παγκόσμια οικονομία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τις προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης. Θα υπάρχουν πολλές αλλαγές φέτος.

Προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης

Σε γενικές γραμμές σε διεθνές επίπεδο, η επιχειρηματική αισιοδοξία παρέμεινε σταθερή το 2013 με μέσο όρο 28%.

Πάντως, η αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά είναι εντυπωσιακή: το 2012 η αισιοδοξία βρισκόταν στο 12% και μόνο 4% των επιχειρηματιών εξέφραζε αισιοδοξία για τις εξελίξεις το 2013, ενώ για το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 27%.

Ενδεικτικό είναι πως, ενώ οι επιχειρηματίες των G7 γινόντουσαν όλο και πιο αισιόδοξοι κατά τη διάρκεια του 2013 (μέχρι 44%), η αισιοδοξία στις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) συρρικνώθηκε, αγγίζοντας το 17%. Οι πιο αισιόδοξες περιοχές, διεθνώς,είναι η ΝΑ Ασία (45%) και οι Σκανδιναβικές χώρες (39%).

Η αυξημένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη κινητοποίησε την αναγέννηση των προοπτικών ανάπτυξης με τις επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο περισσότερο πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκα και να επεκτείνουν τις λειτουργίες τους. Οι προσδοκίες αύξησης του εισοδήματος για το 2014 σκαρφάλωσαν από το 45% στο 52%. Παρομοίως, το 40% των επιχειρηματιών αναμένει αύξηση των κερδών το 2014, ενώ το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 35%. Και πάλι γίνεται προφανής η εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας: οι επιχειρήσεις στις χώρες BRIC σε ποσοστό 47% αναμένουν αύξηση των κερδών (αν και το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 28 μονάδες σε σχέση με το 2013), ενώ οι προσδοκίες των επιχειρηματιών των G7 έχουν αυξηθεί κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες στο 36%. Παγκοσμίως, οι πλέον αισιόδοξες περιοχές για αυξημένη κερδοφορία το 2014 είναι η Ανατολική Ευρώπη και η Β. Αμερική (με το ίδιο ποσοστό 52%). Οι επιχειρηματίες, επίσης, σχεδιάζουν να τονώσουν την επενδυτική τους δραστηριότητα το 2014: 36% αναμένουν να αυξήσουν τις δαπάνες εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, τους ερχόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με 31% την προηγούμενη χρονιά.

Μια μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στις χώρες BRIC, με επικεφαλής την Κίνα, υπερακοντίζεται από την αύξηση της αναμενόμενης δραστηριότητας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες των G7, ενισχυμένης από κέρδη στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Παρά την επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική, το ίδιο ποσοστό επιχειρηματιών με πέρσι (42%) αναμένει αύξηση των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα.

Πάντως δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις πώς αυτή η μικρή αύξηση της εμπιστοσύνης θα μεταφραστεί σε υψηλότερους μισθούς. Παγκοσμίως, το 67% των επιχειρήσεων αναμένεται να προσφέρει αυξήσεις το 2014, ακριβώς το ίδιο ποσοστό με πέρσι, με μόνο το 14% να αναμένει να καταβάλει αυξήσεις που ξεπερνούν τον πληθωρισμό (μια οριακή αύξηση από το 13% το 2013). Οι αυξήσεις που ξεπερνούν τον πληθωρισμό είναι πιθανότερες στη Β. Αμερική (18%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v