Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρία: Οι τράπεζές μας δέχονται επίθεση

Οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις όποιες εξελίξεις στην Βουλγαρία ξεκαθαρίζει ο Γ. Στουρνάρας. Οργανωμένη επίθεση στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας καταγγέλλει η Κεντρική Τράπεζα Βουλγαρίας. Στο στόχαστρο η First Investment Bank.

Βουλγαρία: Οι τράπεζές μας δέχονται επίθεση

Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας να προειδοποιήσει για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας μέσω οργανωμένης επίθεσης στο τραπεζικό της σύστημα, ενώ δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που διαθέτει για να προστατεύσει τις καταθέσεις των πολιτών.

Η κεντρική τράπεζα κάλεσε όλους τους κρατικούς θεσμούς να συνεργαστούν για την προστασία του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας και να αναλάβουν νομική δράση εναντίον εκείνων που διαδίδουν «ψευδείς και κακόβουλες φήμες» αναφορικά με την κατάσταση των τραπεζών της Βουλγαρίας.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε προσπάθεια αποσταθεροποίησης του κράτους μέσω οργανωμένης επίθεσης εναντίον των βουλγαρικών τραπεζών» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος της επίθεσης ήταν η First Investment Bank.

Οι μετοχές των βουλγαρικών τραπεζών δέχθηκαν ισχυρά χτυπήματα. Η μετοχή της First Investment Bank έπεσε πάνω από 20%. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου έχασε 4,7%.

Στην Ελλάδα πάντως τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα εκροών, ενώ σημείωναν ότι η έκθεση της χώρας στο γειτονικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρή.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση. Οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα», είπε στο Euro2day.gr ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Εσπευσαν να μαζέψουν κεφάλαια

Οι πονοκέφαλοι για τη γειτονική χώρα κρατούν μέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξαν αναφορές για κρυφές συμφωνίες που αφορούσαν την Corporate Commercial Bank (CorpBank). Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί μαζική φυγή καταθετών και η κεντρική τράπεζα της χώρας να αναγκαστεί να αναλάβει τον έλεγχό της. 

Να σημειωθεί πάντως ότι η χώρα κατάφερε να αντλήσει 1,49 δισ. ευρώ από τις αγορές αυτή την εβδομάδα.

Οι εξελίξεις, σημειώνει το Reuters ξυπνούν μνήμες από την δεκαετία του ’90, όταν κατέρρευσαν 14 τράπεζες της χώρας.

Η First Investment Bank αναγκάστηκε την Παρασκευή να καταβάλει περισσότερα από 800 εκατομμύρια λέβα (550 εκατ. δολάρια) σε πελάτες που απέσυραν καταθέσεις, ενώ έκλεισε νωρίτερα τα καταστήματά της. Σύμφωνα με το Reuters, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν θα εξυπηρετεί πελάτες το σαββατοκύριακο (εκτός από internet banking και ATM), αλλά τη Δευτέρα θα λειτουργήσει κανονικά, ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική επίθεση» αυτό που συνέβη.

Υπό το βάρος των εξελίξεων ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα βοήθεια από το ΔΝΤ. «Πρέπει το Ταμείο να κληθεί άμεσα. Ο επόμενος προϋπολογισμός πρέπει να προετοιμαστεί από το ΔΝΤ», δήλωσε ο Boiko Borisov.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα της γειτονικής χώρας συμφώνησαν να γίνουν εκλογές στις 5 Οκτωβρίου, μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής. Το κόμμα του Borisov αναμένεται να είναι πρώτο στις εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v