Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρία: Στις 21 Ιουλίου θα ξανανοίξει η Corpbank

Την Παρασκευή, μετά τις αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για αμφιλεγόμενες συμφωνίες της τράπεζας, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση της Corpbank, η BNB ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τις λειτουργίες της Corpbank για τρεις μήνες και θα απομακρύνει το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιό της.

Βουλγαρία: Στις 21 Ιουλίου θα ξανανοίξει η Corpbank

Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να «ρίξει» κεφάλαια στην Corporate Commercial Bank (Corpbank) και να επιβάλει απώλειες στους μετόχους της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας (BNB), μετά το bank run της Παρασκευής, το οποίο ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αναλάβει τον έλεγχο της 4ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να «ρίξει» κεφάλαια και σε θυγατρική την οποία απέκτησε πρόσφατα η Corpbank. Η θυγατρική, το πρώην τοπικό τμήμα της Credit Agricole, έχει επίσης περάσει στον έλεγχο της BNB.

Η BNB γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει από ανεξάρτητους ελεγκτές να προχωρήσουν σε πλήρη αποτίμηση του ενεργητικού και του παθητικού της Corpbank εντός δέκα ημερών.

 

Η Corpbank, ο έλεγχος της οποίας πέρασε στην κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) την Παρασκευή μετά το bank run, θα ανοίξει και πάλι στις 21 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

«Θα ληφθούν ενέργειες ώστε να διαγραφεί το κεφάλαιο των μετόχων του τραπεζικού ομίλου της Corpbank και να ανακληθούν τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος», ανέφερε στην σχετική της ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Corpbank είναι ο βούλγαρος επιχειρηματίας Tsvetan Vassilev, που κατέχει πάνω από το ήμισυ της τράπεζας, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Ομάν που κατέχει περίπου 30% και η ρωσική VTB Asset Management, που κατέχει ποσοστό σχεδόν 10%.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τα κεφάλαια για την Corpbank θα παραχεθούν από την κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης και από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων.

Την Παρασκευή, μετά τις αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για αμφιλεγόμενες συμφωνίες της τράπεζας, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση της Corpbank, BNB ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τις λειτουργίες της Corpbank για τρεις μήνες και θα απομακρύνει το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιό της.

Η BNB ανακοίνωσε πως ενήργησε όταν η Corpbank γνωστοποίησε το πρωί της Παρασκευής ότι σταμάτησε όλες τις πληρωμές και τραπεζικές δραστηριότητές της λόγω έλλειψης ρευστού. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως η Coprbank δεν έχει χρεοκοπήσει και πως οι άλλες τράπεζες της χώρας είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις.

Η ενέργεια της κεντρικής τράπεζας της χώρας, όμως, δεν κατάφερε να εμποδίσει τον σχηματισμό ουρών δεκάδων ανθρώπων έξω από τα κεντρικά γραφεία της Corpbank στη Σόφια, ενώ τα CDS των κρατικών ομολόγων της χώρας εκτινάχθηκαν σε υψηλό εξαμήνου λόγω ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης. Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης της Σόφιας έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Το χρηματιστήριο της Βουλγαρίας ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της Corpbank μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές και να σταθεροποιηθεί η αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v