Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες και κυρώσεις στο προσκήνιο

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προωθούν ΗΠΑ και Ολλανδία, νέα μέτρα εξετάζει η Ιαπωνία, ενώ σήμερα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από την ΕΕ. Για παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ κάνει λόγο η Ρωσία.

Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες και κυρώσεις στο προσκήνιο
Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι το πυροβολικό της βάλλει κατά ουκρανικών στρατιωτικών θέσεων εντός της Ουκρανίας, λέγοντας πως υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία σκοπεύει να στείλει ακόμα βαρύτερα και ισχυρότερα πυραυλικά συστήματα για να ενισχύσει τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι από τότε που το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε, τη 17η Ιουλίου, «συνεχίζεται η μεταφορά όπλων από τα σύνορα» προς την Ουκρανία, σημείωσε η Χαρφ, ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τη φύση αυτών των πληροφοριών.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, συνεχίζει να αρνείται ότι έχει άμεση εμπλοκή με τους αντάρτες στην περιοχή.

Νέες κυρώσεις προωθούν Ομπάμα - Ρούτε

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες, συμφώνησαν στην ανάγκη επιβολής επιπλέον κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διότι συνεχίζει να εξοπλίζει τους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες είπαν ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει ακόμα κινήσεις για να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, μια εβδομάδα μετά την πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

«Αντί να αποκλιμακώνει την κατάσταση, συμφώνησαν πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξοπλίζει και να προμηθεύει τους αυτονομιστές που συνεχίζουν να εμπλέκονται σε θανατηφόρες ενέργειες επιθετικότητας κατά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ως αποτέλεσμα ο Ομπάμα και ο Ρούτε πιστεύουν πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία «να αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία χωρίς να υποστεί κόστος και, αναλόγως, η διεθνής κοινότητα θα χρειαστεί να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις».

Ο Ομπάμα επικοινώνησε και με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ, και συμφώνησαν στην ανάγκη για άμεση πρόσβαση διεθνών ερευνητών στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους.

Παράλληλα, το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, μετέδωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Οι λεπτομέρειες των πρόσθετων κυρώσεων, με βάση το πρακτορείο, θα αποφασιστούν αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις δικές της κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κατά πάσα πιθανότητα, όμως, θα είναι «περιορισμένες», αφού μπορεί να προκαλέσουν επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τις εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αμερικανικές κυρώσεις παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ

Χθες, ο Ρώσος πρέσβης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου δήλωσε πως οι τελευταίες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ και ενδέχεται να αναγκάσουν τη Μόσχα να εισέλθει σε έναν αποσταθεροποιητικό εμπορικό πόλεμο.

«Φαίνεται ότι μας αναγκάζουν να αναζητήσουμε την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας μέσω των μηχανισμών του ΠΟΕ», ανέφερε ο Γενάδι Οβέτσκο, προσθέτοντας πως η Ρωσία ανησυχεί επίσης και από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει άλλα μέλη του ΠΟΕ.

Ως απάντηση στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ εδώ και πολλούς μήνες επιβάλουν κυρώσεις κατά Ρώσων ιδιωτών και μικρότερων εταιρειών, ενώ στις 16 Ιουλίου προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, παίρνοντας μέτρα κατά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, τη Rosneft, κατά της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αερίου Novatek και κατά της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας Gazprombank. Την Πέμπτη ο Καναδάς δήλωσε πως θα επιβάλει κυρώσεις σε σειρά ρωσικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων της Gazprombank και της Novatek, ενώ νέες κυρώσεις εξετάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θεωρούμε όλες αυτές τις καταστροφικές ενέργειες από τις ΗΠΑ παρέμβαση στις εμπορικές δραστηριότητες εταιρειών που οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να θέσουν στο πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο ούτε ανήκουν ούτε είχαν κανέναν ρόλο», τόνισε ο Οβέτσκο.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Michael Punke, δήλωσε πως οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις υποχρέωσεις τους στον ΠΟΕ και είχαν εξετάσει προσεκτικά αν οι τελευταίες κυρώσεις ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες του οργανισμού προτού τις ανακοινώσουν.

Ρωσία: «Όμηρος» των ουκρανικών δυνάμεων Βρετανός δημοσιογράφος του RT

Εν τω μεταξύ, το Russia Today ανακοίνωσε χθες πως ένας Βρετανός δημοσιογράφος, που εργαζόταν για λογαριασμό του RT, κρατείται όμηρος από τις ουκρανικές δυνάμεις που, όπως φαίνεται, τον έχουν χτυπήσει και τον έχουν οδηγήσει σε άλλη περιοχή.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι ο δημοσιογράφος Αντόν Σκίμπα κρατείται αιχμάλωτος από τους αντάρτες στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ενώ προσέθεσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέδωσε ένα δελτίο τύπου όπου αναφέρει ότι «οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι εξαφανίσεις δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί εκ νέου στην ανατολική Ουκρανία» και κάλεσε τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους απρόσκοπτα και να αφήσουν ελεύθερους εκείνους που κρατούν αιχμαλώτους.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Γκρέιαμ Φίλιπς, που συνεργαζόταν με το RT, κρατείται όμηρος από τις ουκρανικές δυνάμεις που ίσως τον έχουν μεταφέρει στο Κίεβο ή στη δυτική Ουκρανία, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ένας δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί μαζί του.

Ο Βαντίμ Αξιόνοφ, ένας εικονολήπτης του Anna - News, ενός πρακτορείου ειδήσεων που εδρεύει στην Αμπχαζία, είπε στο RT ότι εκείνος και ο Φίλιπς συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να καλύψουν τις μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Ο ίδιος περιέγραψε ότι τον χτύπησαν και νομίζει ότι έχουν ξυλοκοπήσει και τον Φίλιπς.

«Άκουσα τον Γκρέιαμ να ουρλιάζει και εγώ επίσης φώναζα, ήταν τρομακτικό» περιέγραψε.

Ο Αξιόνοφ διευκρίνισε ότι εκείνον τον εγκατέλειψαν σε ένα φυλάκιο ελέγχου, όμως πιστεύει ότι τον Φίλιπς τον οδήγησαν σε μια περιοχή που ελέγχουν οι ουκρανικές αρχές.

«Τους άκουσα να λένε στον Γκρέιαμ ότι θα τον οδηγήσουν στη δυτική Ουκρανία ή στο Κίεβο» είπε ο Αξιόνοφ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v