Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Νέα ονόματα στη λίστα των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Σε συμφωνία για την προσθήκη νέων ονομάτων στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατέληξαν οι 28 της Ε.Ε. Την Παρασκευή θα εξεταστεί το ζήτημα στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας.

ΕΕ: Νέα ονόματα στη λίστα των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προσθέσουν και άλλα πρόσωπα και οντότητες στη λίστα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, αποφάσισαν να διευρύνουν τα κριτήρια επιβολής κυρώσεων, περιλαμβάνοντας πρόσωπα και οντότητες που στηρίζουν ή επωφελούνται από τα «ρωσικά κέντρα λήψης αποφάσεων».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συζήτησαν ακόμα για επιπλέον στοχευμένες κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ενέργειας. Οι συνομιλίες των εκπροσώπων θα συνεχιστούν την Παρασκευή. 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η Ε.Ε. προσέθεσε στη λίστα των κυρώσεων 15 πρόσωπα και 18 εταιρείες.

Αναλυτικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά το αίτημα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22 Ιουλίου, η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου συζήτησε σήμερα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Επιτροπή συμφώνησε να προσθέσει περαιτέρω πρόσωπα και οντότητες που ευθύνονται για δράσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας στη λίστα όσων υπόκεινται σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Η κίνηση αυτή προστίθεται στα 72 πρόσωπα και τις δύο οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η σύσκεψη κατέληξε επίσης στην διεύρυνση των κριτηρίων για την επιβολή κυρώσεων. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή παγώματος περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε πρόσωπα και οντότητες που στηρίζουν ενεργά ή επωφελούνται από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στη Ρωσία που ευθύνονται για την προσάρτηση της Κριμαίας ή την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας.

Οι νομικές δράσεις που θέτουν σε ισχύ και τις δύο αυτές συμφωνίες θα υιοθετηθούν με γραπτές διαδικασίες και θα ενεργοποιηθούν με την δημοσίευση τους στην επίσημη σελίδα της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για αργά το απόγευμα της 25ης Ιουλίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή συζήτησε επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του εμπορίου και την επένδυση στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.

Η Επιτροπή είχε επίσης μια ανταλλαγή απόψεων για τα αποτελέσματα των προπαρασκευαστικών εργασιών που παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για επιπλέον στοχευμένα μέτρα και προτάσεις για την ανάληψη δράσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, στην άμυνα, στα αγαθά διπλής χρήσης και σε ευαίσθητες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι θα επιστρέψουν στις τελευταίες δύο προτάσεις στην επόμενη συνάντηση στις 25 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v