Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουν οι αγορές από το Μάριο Ντράγκι

Έντονες οι πιέσεις στην ΕΚΤ για ανάληψη δράσης στη σημερινή συνεδρίαση. Ποιες είναι οι προβλέψεις των αναλυτών για επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση. Πώς άλλαξαν τα δεδομένα με την ομιλία Ντράγκι στο Jackson Hole.

Τι περιμένουν οι αγορές από το Μάριο Ντράγκι

Θέμα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις πιέσεις των αγορών να εντείνονται ασφυκτικά και να ζητούν άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. «Ο Μάριο Ντράγκι κινδυνεύει, μάλιστα, να χάσει την αξιοπιστία του εάν δεν στηρίξει με πράξη το μήνυμα που έδωσε τον προηγούμενο μήνα» σχολιάζει και το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο θυμίζει πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, κάποια στιγμή μίλησε εκτός κειμένου λέγοντας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έδειξαν «σημαντική υποχώρηση» τον Αύγουστο.Προσέθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αναγνωρίσει αυτές τις εξελίξεις και θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να αποδώσει σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

«Ο Ντράγκι έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να δράσει και πάλι» εξηγεί ο Νικ Μάθιους, της Nomura και συμπλήρωσε: «Η δική μας ανάλυση της ομιλίας του είναι πως αυτή η απόκλιση από το αρχικό κείμενο ήταν σημαντική και αξιοσημείωτη και, νομίζουμε, ήθελε να σηματοδοτήσει ότι είναι πιθανό να υπάρξει κάποια περαιτέρω δράση αυτό το μήνα». Η απόφαση της ΕΚΤ ανακοινώνεται στις 14:45 ώρα Ελλάδας, ενώ στις 15:30 ο Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου.

Το πρόβλημα του Μάριο Ντράγκι είναι πως αδειάζει η φαρέτρα της ΕΚΤ ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται μόλις στο 0,3% και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν στασιμότητα στην οικονομία της ευρωζώνης. Το μόνο ισχυρό όπλο που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ είναι η ποσοτική χαλάρωση (ουσιαστικά τύπωμα χρήματος με το οποίο αγοράζει ομόλογα). Το πείραμα δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, αλλά πολλά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ διστάζουν. Κατά τον Μάθιους μάλιστα, το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι επέλεξε τον όλο «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» και δεν μίλησε για «αντισυμβατικά εργαλεία», ενδεχομένως να συνεπάγεται πως επί τάπητος βρίσκεται και μία ακόμη μείωση επιτοκίων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters πάντως, ο μέσος όρος των αναλυτών εκτιμά πως τα επιτόκια – που ήδη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο - θα μείνουν αμετάβλητα. Οι αναλυτές βλέπουν κατά μέσο όρο πιθανότητα 75% να ανακοινωθεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το Μάρτιο. «Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει κάτι εντυπωσιακό και το όνο που έχει μείνει η ποσοτική χαλάρωση» δήλωσε ο Πέτερ Λούντβικ της Handelsbanken.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v