Ευρωζώνη: Αιφνιδιστική υποχώρηση ΡΜΙ σε χαμηλό 8 μηνών

Απογοητεύουν τα στοιχεία για τον ιδιωτικό τομέα ευρωζώνης. Η επιβράδυνση του Αυγούστου αποδεικνύεται χειρότερη των εκτιμήσεων. Εντείνονται οι πιέσεις στο Μάριο Ντράγκι μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ευρωζώνη: Αιφνιδιστική υποχώρηση ΡΜΙ σε χαμηλό 8 μηνών

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αποδεικνύεται η επιβράδυνση στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης κατά τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit. Ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την ευρωζώνη υποχώρησε στο 52,5 από 53,8 τον προηγούμενο μήνα. Πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο έτους, ενώ η αρχική εκτίμηση Αυγούστου τον τοποθετούσε στο 52,9.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,1 από 54,2 τον προηγούμενο μήνα. Τα αρχικά στοιχεία έκαναν λόγο για μικρότερη υποχώρηση στο 53,5.   

Επιβράδυνση καταγράφεται και στην ατμομηχανή της ευρωζώνης, τη Γερμανία όπου ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 53,7 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 54,9. Τον προηγούμενο μήνα είχε αγγίξει το 55,7.  Απότομη ήταν η πτώση για τον γερμανικό δείκτη ΡΜΙ κλάδου υπηρεσιών ο οποίος υποχώρησε στο 54,9 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 56,4. Τον προηγούμενο μήνα είχε αγγίξει το 56,7. "Η ένταση στην Ουκρανία αδιαμφισβήτητα έχει αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη, μειώνοντας τις επιχειρηματικές δαπάνες και τις επενδύσεις" δήλωσε και ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit. 

Στη Γαλλία, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε οριακά στο 49,5 από 49,4 τον προηγούμενο μήνα. Τα τελικά στοιχεία όμως, είναι χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης (50). Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε τελικά στο 50,3 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση στο 51,1.

"Οι ενδείξεις βραδύτερης ανάπτυξης ενώ οι επιχειρήσεις μειώνουν ακόμη περισσότερο τις τιμές τους, εντείνουν τις πιέσεις προ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. "Η οικονομία της ευρωζώνης δεν κινείται πλέον βάσει των προσδοκιών ανάκαμψης κι αυτό αδιαμφισβήτητα θα εντείνει τα αιτήματα από την ΕΚΤ να ξεκινήσει πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης" συμφώνησε και ο Κρις Γουίλιαμσον. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές δίνουν κατά μέσο όρο πιθανότητα 75% να ξεκινήσει η ΕΚΤ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το Μάρτιο. "Η ένταση στην Ουκρανία

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v