Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FSB: Νέοι κανόνες για τα collateral στη σκιώδη τραπεζική

Στο στόχαστρο του FSB οι σκιώδεις τράπεζες και ο ριψοκίνδυνος δανεισμός που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman. Επιβάλλει νέους αυστηρότερους κανόνες για τα collateral στα βραχυπρόθεσμα δάνεια των χρηματοοικονομικών εταιρειών. Στο επίκεντρο η αγορά repo.

FSB: Νέοι κανόνες για τα collateral στη σκιώδη τραπεζική

Ένα σημαντικό βήμα προς τη χαλιναγώγηση του κινδύνου στο χρηματοοικονομικό σύστημα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις «σκιώδεις τράπεζες», έκαναν τα διεθνή εποπτικά όργανα. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας αφορούν τόσο τον τραπεζικό κλάδο, όσο και τους μη τραπεζικούς παίκτες, τις αποκαλούμενες «σκιώδεις τράπεζες», που έχουν αναδειχθεί σε βασική εστία ανησυχίας για τα εποπτικά όργανα, καθώς αναβαθμίζεται σημαντικά ο ρόλος του.

Συγκεκριμένα, το Financial Stability Board, το όργανο-ομπρέλα των ρυθμιστικών υπηρεσιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, παρουσίασε το πλαίσιο για την επιβολή ελάχιστων απαιτήσεων από τα collateral που χρειάζονται όταν τέτοιες χρηματοπιστωτικές εταιρείες δανείζονται από τις τράπεζες μέσω βραχυπρόθεσμων δανείων που καλύπτονται από ομόλογα ή μετοχές.

Τα νέα διεθνή πρότυπα στοχεύουν στον περιορισμό του υπερβολικού δανεισμού ώστε να αποτραπούν οι ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που διόγκωσαν τον αντίκτυπο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Επίσης θέτουν στο επίκεντρο ένα σημείο-κλειδί του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, την αγορά repo.

«Αυτό το θέμα αναδείχθηκε σε βασική πηγή αδυναμίας κατά τη διάρκεια της κρίσης και οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο που θα επέφερε ενδεχόμενο ξεπούλημα τίτλων που χρησιμοποιούνται ως collateral», σχολιάζουν οι Financial Times.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως στόχος του FSB είναι τα νέα πρότυπα να εφαρμόζονται όχι μόνο στον δανεισμό των χρηματοοικονομικών εταιρειών από τράπεζες, αλλά και στον δανεισμό των εν λόγω εταιρειών μεταξύ τους. Οι νέοι κανόνες, ωστόσο, καλύπτουν μόνο συναλλαγές που χρησιμοποιούν ως collateral εταιρικά ομόλογα και μετοχές, αφήνοντας κατά μέρος τις συναλλαγές που καλύπτονται από κρατικά ομόλογα, καθώς υπήρξαν έντονες ανησυχίες από ορισμένες κυβερνήσεις για τον πιθανό αντίκτυπο στις αγορές και στις αποδόσεις.

Το FSB ζητά πλέον ελάχιστο «κούρεμα» 1,5% από τα εταιρικά ομόλογα με διάρκεια 1 - 5 ετών (από 1% μέχρι πρότινος) και 6% για τις μετοχές – αντί 4% μέχρι πρότινος. Αυτό συνεπάγεται ότι ο δανειζόμενος που χρησιμοποιεί ως collateral μετοχές θα πρέπει να δώσει τίτλους αξίας 106% του κεφαλαίου που χρειάζεται.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, πρόεδρος του FSB και διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, κάνει λόγο για μεγάλο βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά τις σκιώδεις τράπεζες. «Αν και πολλοί στην αγορά αναγνωρίζουν ότι η μαζική φυγή από την αγορά repo ήταν μία από τις βασικές αιτίες για την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, προειδοποιούν επίσης ότι ο περιορισμός της αγοράς repo μπορεί να επηρεάσει τη ρευστότητα στον χρηματοοικονομικό κλάδο» σχολιάζουν οι F.T.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v