Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 6,6% για το χαλκό σε χαμηλό πεντέμισι ετών

Η απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να υποβαθμίσει τις προβλέψεις για τη διεθνή ανάκαμψη πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις στις αγορές. Η τιμή του χαλκού έσπασε το φράγμα των 5.500 δολ.

Βουτιά 6,6% για το χαλκό σε χαμηλό πεντέμισι ετών

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η τιμή του χαλκού μετά την απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για τη διεθνή οικονομία. Συγκεκριμένα, η τιμή του χαλκού βουλιάζει κατά 6,6% σπάζοντας το φράγμα των 5.500 δολ. ανά τόνο προτού σταθεροποιηθεί στα 5.536 δολ. ανά βαρέλι. Στην αγορά της Σαγκάης, η πτώση στην τιμή του χαλκού ξεπέρασε το 7%.

Εν αντιθέσει με το πετρέλαιο, η τιμή του χαλκού καθοδηγείται περισσότερο από τις δυνάμεις της ζήτησης και όχι της προσφοράς. «Είναι βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα» σχολιάζουν οι Financial Times.

Η απότομη πτώση των τελευταίων ωρών αποδίδεται κυρίως στην Παγκόσμια Τράπεζα οι οποία ψαλίδισε τις προβλέψεις της για τη διεθνή ανάπτυξη στο 3% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3,4%. Επίσης, υποβάθμισε τις προβλέψεις για το 2016, στο 3,3% από 3,5%, υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται υπερβολικά από τη «μοναδική μηχανή» της αμερικανικής ανάπτυξης.

Ο Mark Pervan της ANZ χαρακτήρισε τις κινήσεις στην τιμή του χαλκού «αρκετά τρομακτικές», προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία είναι εκείνες που πυροδοτούν τις εξελίξεις. «Ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα παραμένουν εγκλωβισμένα σε πτωτική τροχιά λόγω των ανησυχιών για την κινεζική ανάκαμψη» συμφωνεί και ο Evan Lucas της IG.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v