Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη

"Τσεκούρι" από την Παγκόσμια Τράπεζα στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος. Σε ύφεση η Ρωσία. Πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές από ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Παγκόσμια Τράπεζα: Υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη διεθνώς προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται υπέρμετρα στη «μοναδική μηχανή» της αμερικανικής ανάκαμψης.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου να δώσουν ώθηση στη διεθνή δραστηριότητα, προειδοποιεί ωστόσο ότι διάφορα εμπόδια θα μετριάσουν την επίδραση της μείωσης του κόστους του αργού πετρελαίου. Στα εμπόδια αυτά περιλαμβάνονται η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων καθώς και η αδυναμία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκιά τους κάτω των ιστορικών χαμηλών επιπέδων όπου βρίσκονται σήμερα, προκειμένου να τονώσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει με 3% φέτος και με 3,3% το 2016, έναντι 3,4% και 3,5% αντίστοιχα που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή της.

Παράλληλα, αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος, από το 3% στο 3,2%, ενώ μείωσε τις εκτιμήσεις για την ευρωζώνη στο 1,1% από 1,8% προηγουμένως. Για τη Βρετανία αναμένει ανάπτυξη 2,9% το 2015, για τη Ρωσία βλέπει συρρίκνωση 2,9% αντί ανάπτυξης 1,5% που προέβλεπε προηγουμένως, ενώ «λαμπερό σημείο» αποτελεί η Νότια Ασία, όπου οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 6,1%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η κατά 60% πτώση του κόστους του αργού πετρελαίου από τον Ιούνιο θα αυξήσει την ανάπτυξη γύρω στο 0,5% μεσοπρόθεσμα, τονίζει όμως πως «τα ρίσκα για αυτήν τη βραδεία διεθνή ανάκαμψη είναι σημαντικά και τείνουν προς την αρνητική πλευρά».

Η σημαντικότερη απειλή για την ανάκαμψη, σύμφωνα με την Τράπεζα, είναι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο η FOMC έδειξαν πως η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκιά της έως και κατά 0,25% τον Απρίλιο. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί μήπως αυτό οδηγήσει σε απότομη σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις στις αναδυόμενες αγορές, που απολαμβάνουν μέχρι τώρα χαμηλά κόστη δανεισμού.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν αναμένει επανάληψη των αναταραχών που έπληξαν τις αναπτυσσόμενες χώρες το καλοκαίρι του 2013, όταν η Fed αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι μπορεί να αποσύρει το πρόγραμμά της ποσοτικής χαλάρωσης.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη διεθνώς, εκτιμώντας ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,3% το 2015, έναντι 3,4% προηγουμένως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v