Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «μυστικά» των επενδύσεων σε χρυσό

Περιζήτητος όχι μόνο για επενδυτικούς σκοπούς αλλά για κοσμήματα όπως επίσης και για ιατρικές συσκευές ο χρυσός. Οι βασικοί παράμετροι που επηρεάζουν την τιμή του. Η σχέση με το δολάριο και την... ανασφάλεια.

Τα «μυστικά» των επενδύσεων σε χρυσό

Θα μπορούσε να θεωρηθεί η μακροβιότερη επένδυση στην οικονομική ιστορία αν δεν υπήρχε η αγορά ακινήτων.

Πρόκειται για τον χρυσό. Η «τρέλα του χρυσού» έχει «πιστοποιημένη» ιστορία έξη χιλιάδων περίπου ετών!

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν την πρώτη τήξη του χρυσού περίπου το 3.600 π.Χ. Χίλια χρόνια αργότερα οι χρυσοχόοι της αρχαίας Μεσοποταμίας κατασκεύασαν χρυσά κοσμήματα.

Σήμερα, ο χρυσός είναι περιζήτητος όχι μόνο για επενδυτικούς σκοπούς αλλά και για κοσμήματα αλλά και στην κατασκευή ορισμένων ηλεκτρονικών και ιατρικών συσκευών. Παρά τη μεγάλη του ιστορία ο χρυσός εξακολουθεί να κινείται με βάση τους βασικούς κανόνες της οικονομίας δηλαδή την προσφορά και την ζήτηση αλλά και την προσδοκία.

Ποιοι είναι όμως οι βασικοί παράμετροι που επηρεάζουν την τιμή του;

Αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν σημαντικές ποσότητες χρυσού και η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες ωθεί προς τα πάνω την τιμή του χρυσού.

Η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ

Η τιμή του χρυσού έχει αντίθετη πορεία σε σχέση με την τιμή του δολαρίου.Τι σημαίνει αυτό; Ένα ισχυρό δολάριο κρατά χαμηλά την τιμή του χρυσού .Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσει την τιμή του χρυσού υψηλότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να επενδύουν και να εμπορεύονται σε δολάρια, όταν το δολάριο είναι ισχυρό. Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και όταν το δολάριο είναι αδύναμο , οι άνθρωποι προτιμούν να επενδύουν σε χρυσό.

Κοσμήματα και βιομηχανική ζήτηση

Το 2010 για παράδειγμα , η βιομηχανία κοσμημάτων απορρόφησε το 54% της ζήτησης (περί τους 3.812 τόνους σύμφωνα με το World Gold Council και το London Bullion Market Association. Η Ινδία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του χρυσού για κοσμήματα. Η καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα, για παράδειγμα, τους δύο πρώτους μήνες του 2011 έφτασε τους 200 τόνους - μια τεράστια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ένα άλλο 12% της ζήτησης οφείλεται σε ιατρικές και βιομηχανικές χρήσεις.

Ανασφάλεια

Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο χρυσό, ο οποίος θεωρείται ως ένα «ασφαλές καταφύγιο» για τους αβέβαιους καιρούς. Όσο κυριαρχεί η αβεβαιότητα στις αγορών ομολόγων, μετοχών και ακινήτων, τόσο το ενδιαφέρον για χρυσό αυξάνεται. Ο χρυσός επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμιση έναντι υποτιμήσεων, πληθωριστικών πιέσεων και πολιτικής αστάθειας. .

Παραγωγή

Σημαντικοί παραγωγοί είναι: Κίνα, Νότια Αφρική, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ρωσική Ομοσπονδία και Περού.

Ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμάται είναι και το κόστος εξόρυξης. Σήμερα η εξόρυξη είναι πιο δύσκολη και αυτό αυξάνει το κόστος εργασίας ενώ παράλληλα η κοινή γνώμη είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη. Αυτό αυξάνει στο κόστος παραγωγής χρυσού ορυχείου, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του. 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v