Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζική επέλαση στην Ευρώπη

H China Investment Corporation (CIC) - ένα κρατικό ταμείο επενδύσεων με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 650 δισ. ευρώ, εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.

Κινεζική επέλαση στην Ευρώπη

Παρά τη χρηματιστηριακή κρίση που πλήττει την κινεζική οικονομία, ο πακτωλός κεφαλαίων που εξακολουθεί να διαθέτει σε συνδυασμό με το ασθενικό ευρώ, είναι ισχυρά όπλα τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν για την παραπέρα διεύρυνση των κινεζικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά, κυρίως μέσω εξαγορών. Το κινεζικό ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι καινούργιο.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνητικών ιδρυμάτων, τοn περασμένο χρόνο στην ευρωπαϊκή αγορά επενδύθηκαν περίπου € 18 δισεκατομμύρια. Μεταξύ 2000 και 2014, οι εξαγορές, συγχωνεύσεις ή οι νέες εταιρίες που ιδρύθηκαν με τη συμμετοχή των κινεζικών κεφαλαίων, εκτιμώνται ότι ανέρχονται σε 46 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφατα η China National Chemical Corp. απέκτησε τον έλεγχο της γερμανικής βιομηχανίας που κατασκευάζει μηχανήματα KraussMaffei.

Στόχος της εξαγοράς είναι η επέκταση της κινεζικής βιομηχανίας στην επεξεργασία καουτσούκ και πλαστικού. Η KraussMaffei ξεκίνησε ως κατασκευαστής μηχανών το 1839. Στη δεκαετία του 1930, άρχισε επίσης να παράγει δεξαμενές και αργότερα διαχώρισε τον τομέα της κατασκευής όπλων KraussMaffei Wegmann (KMW). Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι σε κινεζικό έλεγχο πέρασε η ιταλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Pirelli.

H China Investment Corporation (CIC) - ένα κρατικό ταμείο επενδύσεων με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 650 δισ. ευρώ, εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.

Το ταμείο ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό την επένδυση μέρους των τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων της ασιατικής χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της από τα ομόλογα των ΗΠΑ. Το ευρωπαϊκό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη βιομηχανία και ειδικότερα σε εκείνες τις επιχειρήσεις που συνδυάζουν συμβατικές και ψηφιακές μεθόδους παραγωγής.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι, ότι ένα αδύναμο ευρώ μπορεί να βοηθά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αλλά από την άλλη καθιστά ευάλωτες τις ευρωπαϊκές. Γερμανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν, ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προκλήσεις.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό έχει ενισχυθεί τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αγοράζουν μεσαίου μεγέθους γερμανικές επιχειρήσεις για λίγα σχετικά χρήματα. Χαρακτηριστικό είναι, ότι ενώ πριν από μία δεκαετία το 70% των επιχειρήσεων βρισκόταν σε γερμανικά χέρια, πλέον το ποσοστό έχει περιοριστεί στο 30%.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v