ΔΝΤ: Πλήγματα στην βρετανική οικονομία από ένα Brexit

Τις συνέπειες που θα επιφέρει μια έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαική Ενωση αναλύει σε report το ΔΝΤ. Πώς θα επηρεαστούν η ανάπτυξη και οι σχέσεις με τα κράτη της της ΕΕ. Τι δηλώνει η Κρ. Λαγκάρντ.

ΔΝΤ: Πλήγματα στην βρετανική οικονομία από ένα Brexit
Ένα Brexit θα έπληττε σοβαρά την βρετανική οικονομία προειδοποίησε το ΔΝΤ σε σχετικό report.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η οικονομία της θα οδηγηθεί σε ύφεση έως 0,7% το 2017, εφόσον η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Παράλληλα το ΑΕΠ θα κινηθεί κατά περίπου 5,5% χαμηλότερα μέχρι το 2019, συγκριτικά με το τι θα συμβεί αν η χώρα παραμείνει στην ΕΕ.

Η ανάπτυξη στα κινηθεί υψηλότερα του 2% από το 2021, αν επαληθευτεί το σενάριο της εξόδου, επισημαίνει το Ταμείο.

Το Ταμείο τονίζει πως ένα Brexit θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε μεταβλητότητα τις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας αλλά σε και μειωμένες ροές κεφαλαίων και εμπορίου από τα κράτη της ΕΕ. Δεν αποκλείει την πιθανότητα σημαντικές χρηματοοικονομικές εταιρίες να εγκαταλείψουν το Λονδίνο ως έδρα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ ένα Βrexit δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις οικονομίες γειτονικών με την Μεγάλη Βρετανία κρατών όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία αλλά και η Κύπρος.

Ακόμη πλήγμα αναμένεται να δεχθεί η απασχόληση αλλά και ενδεχομένως οι εμπορικές συμφωνίες με χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης.

Σημειώνεται ότι χθες η Κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε τη Βρετανία για τους κινδύνους της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας πως υπάρχει «σαφής επιχειρηματολογία» για να παραμείνει στο μπλοκ. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή έχει φέρει θέσεις εργασίας και ανόδους στα εισοδήματα της Βρετανίας και βοήθησε ώστε να γίνει η χώρα μια «δυναμική και ζωντανή οικονομία», τόνισε. 

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει τονώσει το εμπόριο και την επένδυση και έχει ενισχύσει την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα, πρόσθεσε η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v