Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Μπορούν να αρθούν σταδιακά τα capital controls

Ουσιαστική πρόοδο στην Ελλάδα βλέπει ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Κρίσιμη η νομοθεσία για να λυθεί το πρόβλημα των NPLs. Θα εξεταστεί η επαναφορά του waiver. H κεντρική τράπεζα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση Brexit. Δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες.

Ντράγκι: Μπορούν να αρθούν σταδιακά τα capital controls

Εγινε σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, που ήταν πολύ δύσκολη, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στην ευρωβουλή και απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Κύρτσου. 

Τα prior actions που συμφωνήθηκαν, εκπληρώθηκαν και η εκταμίευση ολοκληρώθηκε, συμπλήρωσε.

Όλα είναι ένας συνδυασμός μακροοικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημιούργησαν και θα συνεχίσουν να δημιουργούν σταθεροποίηση και τους όρους για να αποκατασταθεί η «εσωτερική εμπιστοσύνη».

Παράλληλα με αυτή θα δούμε βελτίωση της κατάστασης, αν και υπάρχουν και τρωτά σημεία, όπως το πρόβλημα των NPLs. Γι’ αυτά η σωστή νομοθεσία είναι κρίσιμη, γιατί θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερωθούν από αυτά και να στηρίξουν την οικονομία.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα είναι δύσκολη, αλλά τόνισε ότι παρότι υπάρχει διαρροή καταθέσεων, οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την έκθεσή τους στον ELA.

Με τον καιρό και σταδιακά τα capital controls μπορούν να αρθούν, αν και αυτό είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επιστροφή στις αγορές. Αλλωστε η χώρα είχε πρόσβαση πριν από 1,5 περίπου χρόνο, υπενθύμισε.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας σύντομα, επαναφέροντας το waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Ειδικότερα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη Βρετανία. 

Ερωτηθείς από βουλευτές για το ποιες κινήσεις προτίθεται να κάνει, αν τελικά επικρατήσει το Brexit, απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης στις αγορές και στην οικονομία της ευρωζώνης.

Θα είναι δύσκολο να προβλέψω και απλά θα πω ότι προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις συνέπειες. Είναι δύσκολο να είμαι πιο ακριβής αλλά έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες.

Ο Μάριο Ντράγκι έκανε αναφορά στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας, που έδωσε πράσινο φως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT, το οποίο εφάρμοσε η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα προχωρά κανονικά και ήδη αποδίδει καρπούς καθώς μειώνεται το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών εταιρειών. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επωφεληθούν και μικρομεσαίες εταιρείες της γηραιάς ηπείρου.

Πρέπει να εστιάσουμε σε ισχυρές πολιτικές που θα βελτιώνουν την παραγωγικότητα και το επιχειρηματικό περιβάλλον, τόνισε, καθώς αυτό απαιτείται για να επιτευχθεί μεταξύ άλλων ο στόχος για πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω του 2%, όπως και να στηριχθεί η ανάκαμψη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δημιουργία μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς σημαντική για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές επενδύσεις στην E.E.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v