Πώς θα αντιδράσουν οι βρετανικές αγορές σε Brexit ή Bremain

Αρνητική τροχιά για τις αγορές σε περίπτωση Brexit, θετική αν η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ. Αν φύγει η χώρα θα χάσει της «δυαδική φύση», αφού δε θα επωφελείται από τη σύνδεση με την ευρωπαϊκή οικονομία διατηρώντας και την ανεξάρτητη νομισματική της πολιτική.

Πώς θα αντιδράσουν οι βρετανικές αγορές σε Brexit ή Bremain

Με το βρετανικό δημοψήφισμα ήδη να αναταράσσει τις παγκόσμιες αγορές, οι αναλυτές προχωρούν σε εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία την επόμενη μέρα.

Σε έρευνά του, το CNBC ζήτησε από αναλυτές της αγοράς να προβλέψουν τον αντίκτυπο της έκβασης του δημοψηφίσματος σε μια σειρά βρετανικών χρηματοοικονομικών αγορών.

«Όπως έχουν τα πράγματα, η στερλίνα θα επωφεληθεί από την περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει μια οικονομία συνδεδεμένη με την ΕΕ, ενώ θα διατηρήσει την ευελιξία της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής του», υπογραμμίζει ο Adrian Lee, CIO της επενδυτικής εταιρίας Adrian Lee and Partners.

Ο ειδικός πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που η Βρετανία ψηφίσει για να φύγει, αυτή η δυαδική φύση της θα σταματήσει να υπάρχει, το οποίο πιθανώς θα οδηγήσει σε σημαντικό αντίκτυπο για τη στερλίνα».

Η έρευνα περιλαμβάνει σχεδόν 30 αναλυτές αγοράς από διάφορες τράπεζες και εταιρίες στρατηγικής. Οι ειδικοί απάντησαν σε μια σειρά ερωτήματα για τον αντίκτυπο και των δύο πιθανών εκβάσεων του αυριανού δημοψηφίσματος.

Όπως δείχνουν οι σχετικοί πίνακες, σε περίπτωση Brexit όλες οι αγορές θα βρεθούν σε αρνητική τροχιά. Μεγάλες πτώσεις θα δουν η βρετανική αγορά κατοικιών και ομολόγων. Η στερλίνα θα πέσει περίπου πέντε με 10%.

Σε περίπτωση παραμονής της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ όλες οι αγορές θα εμφανίσουν άνοδο, με εξαίρεση την αγορά κατοικιών που εκτιμάται ότι θα παραμείνει στάσιμη. Εντυπωσιακή άνοδος προβλέπεται στα ομόλογα, τα οποία, αν και βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη αλλαγή, οι αποδόσεις θα αυξηθούν μακροπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v