Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκη του Bremain δίνει δημοσκόπηση της YouGov

Συντριπτική η επικράτηση του Bremain στο Γιρβαλτάρ. Οριακό προβάδισμα στο Νιούκασλ. Ποιες περιφέρειες θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Αρνητικό γύρισμα για την στερλίνα. Επιστολή στήριξης σε Κάμερον από 84 βουλευτές. Φαίνεται πως η παραμονή κέρδισε δήλωσε ο Φάρατζ. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νίκη του Bremain δίνει δημοσκόπηση της YouGov

Oι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε την ημέρα του δημοψηφίσματος, ενώ τα αποτελέσματα σε πέντε από τις 382 περιφέρειες δίνουν οριακό προβάδισμα στην ψήφο υπέρ της εξόδου.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Sky News, τo Βremain συγκεντρώνει ποσοστό 52% έναντι 48% για το Brexit.

Το ίδιο αποτέλεσμα με την YouGov έδειξαν και exit polls που έγιναν για hedge funds, σύμφωνα με πηγές του συντάκτη των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.

Aμέσως μετά την δημοσίευση της δημοσκόπησης η στερλίνα εκτινάχτηκε στα 1,5 δολάρια, νέο υψηλό έτους. Το βρετανικό νόμισμα δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη και γυρίζε σε αρνητικό έδαφος, στα 1,4825 δολάρια μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στο Νιούκασλ και στο Σάντερλαντ.

Μεγαλύτερο είναι το προβάδισμα της παραμονής σε δημοσκόπηση της Ipsos Mori. Μετά από επεξεργασία δεδομένων την Τετάρτη και την Πέμπτη η εταιρεία δίνει 54% στο Bremain και 46% στο Brexit.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Sky News ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, υποστήριξε πως «φαίνεται ότι θα επικρατήσει η παραμονή στην Ε.Ε.». Aργότερα ο ίδιος σημείωσε πως εκτιμά πως οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής «από κάποιους φίλους στις χρηματιστηριακές αγορές που έχουν κάνει εκτεταμένες δημοσκοπήσεις».

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ομάδα ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος υπέγραψαν επιστολή στήριξης στο Ντέιβιντ Κάμερον.

Η επιστολή που υπογράφεται από 84 βουλευτές που είχαν ταχθεί με το στρατόπεδο του «Leave», μεταξύ των οποίων και ο Μπόρις Τζόνσον, εκφράζει πλήρη στήριξη στο Βρετανό πρωθυπουργό όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Tα πρώτα αποτελέσματα

Μέχρι στιγμής, με την καταμέτρηση των ψήφων σε πέντε από τις 382 περιφέρειες, το Brexit συγκεντρώνει 50,5% και το Bremain 49,5%.

Το βρετανικό κρατίδιο του Γιρβαλτάρ στην Ισπανία ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε αποτελέσματα, με το ποσοστό της παραμονής να αγγίζει το 96%. Συγκεκριμένα, από τους 20.172 που ψήφισαν οι 19.222 τάχθηκαν με το στρατόπεδο του Bremain.

Oριακό είναι το προβάδισμα του Bremain στο Νιούκασλ, όπου συγκεντρώνει το 51%. Το 49% ψήφισε υπέρ της εξόδου. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 68%. Σημειώνεται πως στην περιφέρεια αυτή αναμενόταν μεγάλο ποσοστό υπέρ της παραμονής.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο Σάντερλαντ, όπου το στρατόπεδο του «Leave» σημείωσε μεγάλη νίκη. Το 61,3% ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία, 82.394 ψήφισαν υπέρ της εξόδου και 51.930 κατά. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 67,2%.

Επόμενος σταθμός θα είναι το City του Λονδίνου, οπού οτιδήποτε άλλο από μια ξεκάθαρη νίκη της παραμονής θα είναι πραγματικό σοκ.

Στις 03:00 τα ξημερώματα αναμένεται ανακοίνωση αποτελεσμάτων από το Σουίντον, που σύμφωνα με τους Financial Times θεωρείται η πιο «μέση» πόλη της χώρας. Τα στοιχεία δείχνουν ως τώρα πως η πόλη θα ταχθεί με διαφορά υπέρ της αποχώρησης. Υπέρ της εξόδου προβλέπεται να ταχθεί και πόλη Ντάρλινγκτον, όπου και εκεί προβλέπεται νίκη του Brexit.

Στις 03:30 θα έχουν βγει τα πρώτα στοιχεία για το Μπέλφαστ. Η Βόρειος Ιρλανδία αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Στον αντίποδα, μια σειρά αποτελεσμάτων στο Χάρτλπουλ, στο Στόκπορτ και στο Σάλφοντ αναμένεται να στηρίξουν το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών.

Στις 04:00 το «Bremain» θα λάβει ισχυρή ώθηση από μια σειρά αποτελεσμάτων στην Σκωτία.

Στις 04:30 θα έχουμε εικόνα για το τι ψήφισε η περιφέρεια Ένφιλντ στο Λονδίνο. Αν ψηφίσει υπέρ της εξόδου τότε η Βρετανία ίσως θα πρέπει να προετοιμάζεται να κουνήσει μαντήλι στην Ευρώπη.

Στις 05:30 η εικόνα αναμένεται θα έχει ξεκαθαρίσει, με περίπου 200 περιοχές να έχουν δώσει αποτελέσματα. 

ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑ Η JP MORGAN ΟΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ώρες Λονδίνου)

 

Παραμονή προεξόφλησαν οι αγορές

Το ράλι στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές, καθώς και η άνοδος της στερλίνα, δείχνουν πως οι επενδυτές ευελπιστούν πως η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,47% στις 346 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,23% στις 6.338 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,85% στις 10.257 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,96% στις 4.465 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος η βρετανική λίρα ενισχύεται σε υψηλό έξι μηνών σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα και συγκεκριμένα κατά 0,8% στο 1,4826. Το ευρώ κινείται ανοδικά 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,1378 από 1,1296 την Τετάρτη.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,3% ή 230 μονάδων στις 18.011, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,34% στις 2.113 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,59% στις 4.910 μονάδες.

Ισχυρό προβάδισμα του Bremain στην τελευταία δημοσκόπηση

Η αισιοδοξία των αγορών τροφοδοτήθηκε από μια ενίσχυση της ψήφου υπέρ της παραμονής στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σαφές προβάδισμα του Bremain έδωσε η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Populus έγινε σε δείγμα 4.700 πολιτών, από τις 21 Ιουνίου έως και τα μεσάνυχτα της 22ας και δίνει ευρύ προβάδισμα δέκα μονάδων στο Bremain, που φτάνει το 55% έναντι 45% του Brexit.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότερες προηγούμενες δημοσκοπήσεις που έγιναν μέσω διαδικτύου έδιναν προβάδισμα στο Brexit.

Νωρίτερα δημοσιοποιήθηκε δημοσκόπηση της Ipsos Mori για την Evening Standard, η οποία έδωσε τέσσερις μονάδες μπροστά το «ναι» στην Ευρώπη με 52%, έναντι 48% υπέρ της αποχώρησης.

Εν τω μεταξύ οι εταιρείες στοιχημάτων σήμερα δίνουν όλο και υψηλότερα ποσοστά υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Betfair, που νωρίτερα έδινε 84% πιθανότητα επικράτησης του Bremain, ανέβασε το μεσημέρι το ποσοστό στο 88%, ή μόλις 12% πιθανότητα επικράτησης του Brexit.

Υπέρ του Bremain έχουν ταχθεί οι ηγέτες του δυτικού κόσμου μεταξύ των οποίων ο Ομπάμα, η Μέρκελ, Ο Ολάντ αλλά και Ντ. Κάμερον.

Eτοιμοι για ολονυχτία οι traders

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν επιστρατεύσει χρηματιστές για να εργαστούν την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος. 

Τράπεζες όπως η Cit, Deutsche Bank, J.P. Morgan, Goldman Sachs, HSBC, Barclays, Royal Bank και Lloyds, έχουν επανδρωθεί με υψηλόβαθμο προσωπικό αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες τα μεσάνυχτα, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

«Ομάδες εργασίας της τράπεζας θα εργαστούν σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο διευθύνον σύμβουλος της J.P. Morgan, Jamie Dimon, σε υπαλλήλους της εταιρείας. «Δεν θα ξέρουμε τι θα συμβεί. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος πιθανών αποτελεσμάτων» σημείωσε ο κ. Dimon, υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Credit Suisse: Πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε περίπτωση Brexit

Τα σενάρια από ένα πιθανό Brexit και τις συνέπειές τους για τις μετοχές κατέγραψε η Credit Suisse σε χθεσινή της έκθεση. Όπως αναφέρει ο οίκος, τα ενδεχόμενα αν οι Βρετανοί ψηφίσουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα εξής:

* «Ελαφρύ Brexit». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Credit Suisse δίνει 30% πιθανότητα η βρετανική κυβέρνηση να μη ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ για την έξοδο της χώρας για διάστημα 6 έως 12 μήνες, προκειμένου να διαπραγματευτεί στο μεταξύ καλύτερους όρους για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας εντός της ΕΕ, με ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα στα τέλη του 2017.

* «Πλήρες Brexit». Αυτό θα περιλαμβάνει την επίκληση του άρθρου 50 σχεδόν άμεσα (εντός λίγων μηνών). Σε αυτό το σενάριο, ο οίκος προβλέπει: α) απότομη μείωση του βρετανικού ΑΕΠ (ύφεση 1% το 2017) και την αναπτυξιακή τάση ως το 2020 να μειώνεται κατά ένα τρίτο, β) η Τράπεζα της Βρετανίας πιθανά να επανεκκινήσει το πρόγραμμα QE και η απόδοση των βρετανικών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, γ) η ανάπτυξη στην ευρωζώνη να δεχτεί ένα χτύπημα 0,2% του ΑΕΠ το 2016 και 0,1% του ΑΕΠ το 2017 (στο 1,5% και 1% αντίστοιχα). Σύμφωνα με τον οίκο, για να υπάρξει μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω δημοψηφίσματα (κάτι που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει), ή μια εκλογική διαδικασία σε κράτος μέλος να πάρει τη μορφή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ (αν και η Credit Suisse θεωρεί ότι οι εθνικές εκλογές το πιθανότερο είναι να δοθούν με την ατζέντα να κυριαρχείται από εγχώρια θέματα). Οι πλέον ευάλωτες χώρες, τουλάχιστον από δημοσιονομική πλευρά, θα είναι η Ιταλία και η Γαλλία και οι πλέον ανθεκτικές, η Γερμανία και η Ιρλανδία, δ) η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου θα υποχωρήσει στο 1,2-1,3 και αυτή ευρώ-δολαρίου στο 1,05-1,1 δολάρια.

Οι αγορές μετοχών

Σε ένα σενάριο «Πλήρους Brexit», ο στόχος που βάζει η Credit Suisse για την τιμή του FTSE 100 στα τέλη του χρόνου μειώνεται στις 6.200 μονάδες από 6.600 μονάδες. Ο δείκτης δείχνει με βάση τα μοντέλα της 10% φθηνός (υπολογίστε ότι το 70% των κερδών των εταιρειών του δείκτη προέρχεται από χώρες εκτός Βρετανίας). Παράλληλα περιορίζει τον στόχο για τον S&P 500 στις 2.000 μονάδες αντί 2.150 προηγουμένως και για τον δείκτη Euro Stoxx 50 στις 2.950 από τις 3.350 μονάδες. Εκτιμάται ότι ο δείκτης Euro Stoxx θα πρέπει να πέσει κατά 5-10% σε σχέση με τον αμερικανικό, για να φτάσει σε P/E «κρίσης» ανάλογα με αυτά που είδαμε στην ελληνική κρίση. Σε αυτό το σενάριο, τονίζει η Credit Suisse θα πάρουμε θέση «underweight» για τις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, όπου βασικοί παράγοντες είναι τα spreads και το ευρώ.

Οι κλάδοι που θα πληγούν στη Μεγάλη Βρετανία και τα ομόλογα

Η εκτίμηση είναι ότι οι κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο από ένα Brexit είναι ο χρηματοοικονομικός, το real estate και οι μεταφορές. Την καλύτερη πορεία θα έχουν ο φαρμακευτικός, τα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης και η ενέργεια.

Τέλος, η εκτίμηση του οίκου είναι ότι τα spread στα ιταλικά ομόλογα θα υπερβούν τα ισπανικά και η ισοτιμία ελβετικού φράγκου - ευρώ θα οδηγηθεί κοντά σε απόλυτη ισορροπία (parity).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v