Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές μετά το Brexit

Tο σενάριο Brexit ποτέ δεν είχε αποτιμηθεί από τις αγορές και αυτό εξηγεί τις ακραίες κινήσεις, εκτιμά ο οίκος. Τι περιμένει σε ομόλογα, νομίσματα, επιτόκια. Ποιες μετοχές θα δείξουν αντοχές.

Credit Suisse: Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές μετά το Brexit

Εκτίναξη της μεταβλητότητας αλλά και νέα πτώση χρηματιστηριακών δεικτών την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπει η Credit Suisse, μετά το αναπάντεχο, όπως το χαρακτηρίζει, αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όπως αναφέρει, το σενάριο Brexit ποτέ δεν είχε αποτιμηθεί από τις αγορές, κάτι που εξηγεί τις ακραίες κινήσεις δεδομένης και της αναρρίχησης των αγορών τις τελευταίες μέρες.

Τα χρηματιστήρια

Ο οίκος διατηρεί θέση underweight για τις μετοχές, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε neutral από outperform. Ουδέτερη παραμένει η σύσταση και για την αμερικανική αγορά.

Οσον αφορά τη βρετανική αγορά, αναμένει έντονα αρνητική επίδραση και υποαπόδοση έναντι των υπόλοιπων αγορών (ιδιαίτερα εκτεθειμένοι είναι οι εισαγωγείς, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και οι τράπεζες).

Επιπροσθέτως, η Credit Suisse σημειώνει ότι οι μετοχές των τραπεζών θα επηρεαστούν αρνητικά και οδεύουν σε δύσκολη περίοδο, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις. Περισσότερη ανθεκτικότητα αναμένεται να δείξουν οι μετοχές των ειδών πρώτης ανάγκης και των φαρμακευτικών προϊόντων.

Ομόλογα και επιτόκια

Με την ουδέτερη σύσταση για τα προϊόντα σταθερού εισοδήματος, συμμετέχουμε σε όποια πτωτική κίνηση στις αποδόσεις των ομολόγων, τονίζει ο οίκος. Όπως αναφέρει, οι τίτλοι των τραπεζών αναμένεται να υποαποδώσουν καθώς αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα αρνητικά. Πιο ευάλωτοι είναι οι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης, υπογραμμίζει.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, η Fed αναμένεται να αναβάλλει περαιτέρω την επόμενη αύξηση επιτοκίων.

Η εικόνα στην Ελβετία

Για την Ελβετία και την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να οδηγήσει σε νέες προκλήσεις.

Ο οίκος αναμένει μεγάλες εισροές στη χώρα. Για να κρατήσει υπό έλεγχο το φράγκο και να αποφύγει την ανατίμηση, η SNB αναμένεται να παρέμβει και δεν αποκλείεται να χρειαστεί να οδηγήσει τα επιτόκια πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος.

Υπό την προϋπόθεση ότι η κεντρική τράπεζα θα καταφέρει να κρατήσει σταθερή την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ σταθερή, η ελβετική οικονομία ενδέχεται να μην επηρεαστεί τόσο αρνητικά, αλλά οι επενδυτές και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα βρεθούν αντιμέτωπα με ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις.

Αντίστοιχες πιέσεις ανατίμησης αναμένεται να υποστεί και η Ιαπωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v