Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε ο βρετανός επίτροπος Τζόναθαν Χιλ

Με την παραίτησή του, ο 55χρονος Χιλ, ακολουθεί το παράδειγμα του στενού συμμάχου του και πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Ντομπρόβσκις αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Παραιτήθηκε ο βρετανός επίτροπος Τζόναθαν Χιλ

Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτικη Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση των Κεφαλαιαγορών Τζόναθαν Χιλ, δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, εναντίον του οποίου είχε διεξαγάγει εκστρατεία.

"Δεν πιστεύω πως είναι σωστό να συνεχίσω ως βρετανός επίτροπος σαν να μην συνέβη τίποτε", αναφέρει ο Χιλ σε δήλωσή του. "Γι' αυτό είπα (στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) πως θα παραιτηθώ".

"Ταυτόχρονα είναι ανάγκη η παράδοση να γίνει με τάξη, έτσι είπα ότι θα εργαστώ μαζί του για να εξασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες".

Με την παραίτησή του, ο 55χρονος Χιλ, επαγγελματίας λομπίστας και πρώην επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος στην άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, ακολουθεί το παράδειγμα του στενού συμμάχου του και πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε πως παραιτείται μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Ευρωβουλευτές είχαν ήδη ζητήσει από τον Χιλ να αφήσει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, στο οποίο θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για το Brexit. Είχε έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κανονισμών που επιτρέπουν στον τεράστιο βρετανικό τραπεζικό τομέα να έχει πρόσβαση σε αγορές της ευρωζώνης.

Όσο η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να έχει μια έδρα στην 28μελή Επιτροπή, δίνοντας στον Κάμερον ή πιθανότερα στον διάδοχό του το δικαίωμα να επιλέξει έναν άλλον επίτροπο, ο διορισμός του οποίου υπόκειται στην έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου.

Στον Ντομπρόβσκις το χαρτοφυλάκιο του Χιλ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την παραίτηση του βρετανού επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ.

Ο Ντομπρόβσκις, πρώην πρωθυπουργός της Λεττονίας, χώρας μέλους της ευρωζώνης, έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη για το εναίο νόμισμα στο 28μελές σώμα των επιτρόπων, ενός από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Ο Χιλ παραιτήθηκε μετά τη νίκη στο βρετανικό δημοψήφισμα των υποστηρικτών της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ -- ο ίδιος είχε διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής.

Η Βρετανία δικαιούται να ορίσει έναν νέο επίτροπο εφόσον παραμένει στην ΕΕ. Το χαρτοφυλάκιο του προσώπου αυτού θα καθοριστεί από τον Γιούνκερ σε συνεννόηση με τη βρετανική κυβέρνηση, πιθανόν με τον διάδοχο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του την Παρασκευή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v