Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίση Εργατικοί και Τόρις μετά το δημοψήφισμα

Εικόνα αποσάθρωσης στα δυο κυρίαρχα κόμματα της Βρετανίας. Σκληρή μάχη για τη νέα ηγεσία στους Συντηρητικούς. "Πραξικόπημα" στους Εργατικούς, με 12 βουλευτές να αποσύρουν την εμπιστοσύνη στον Κόρμπιν. "Δεν παραιτούμαι" λέει ο Κόρμπιν. Για "κενό ηγεσίας" μιλά η πρωθυπουργός της Σκοτίας.

Σε κρίση Εργατικοί και Τόρις μετά το δημοψήφισμα

Τα δυο κυρίαρχα κόμματα της Βρετανίας βρίσκονται πλέον σε ανοικτή (εσωκομματική) σύγκρουση, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην Βρετανία πυροδότησε απόπειρα «πραξικοπήματος» στο Εργατικό κόμμα και μια σκληρή μάχη για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Και τα δυο κόμματα βρίσκονται σε αναταραχή λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, καθώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν τα επιχειρήματα των ηγετών των δυο κομμάτων και αποφάσισαν να φύγουν από την ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως θα παραιτηθεί –προκαλώντας μια έντονη μάχη για την διαδοχή του- ενώ στο Εργατικό κόμμα πολλοί βουλευτές παραιτήθηκαν προκειμένου να αναγκάσουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν να παραιτηθεί.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νικολα Στέρτζον χαρακτήρισε τις εξελίξεις αυτές ως «κενό ηγεσίας». «Βλέπω τι συμβαίνει στο Ουέστμινστερ αυτή τη στιγμή με απόλυτη απόγνωση για λογαριασμό του λαού σε όλη την Αγγλία και σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς αναπτύσσεται ένα κενό ηγεσίας τόσο στους Τόρις όσο και στους Εργατικούς», είπε στο BBC.

Η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αποχωρήσει η Σκοτία από την Βρετανία –καθώς ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ- σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του Ηνωμένου Βασιλείου. Τόνισε, δε, πως το κοινοβούλιο της Σκοτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν κριθεί απαραίτητο προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της Σκοτίας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει πει πως θα παραμείνει στην θέση του μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να βοηθήσει ώστε να καθησυχαστούν λαός και αγορές, όμως η απόφασή του να ανακοινώσει την παραίτησή του αμέσως μετά το δημοψήφισμα έχει ανησυχήσει αυτούς που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δηλώνουν πως θα περιμένουν μέχρις ότου αναλάβει την ηγεσία ένας νέος ευρωσκεπτικιστής ηγέτης, προτού ενεργοποιήσουν τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στήριξε την αποχώρηση, θεωρείται φαβορί για την αντικατάσταση του Κάμερον, όμως ήδη έχει σχηματιστεί μια ομάδα βουλευτών που θέλει «οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Μπόρις».

Ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι υποψήφιος, όμως δήλωσε πως «πρέπει να είναι κάποιος που μπορεί να ενώσει το Συντηρητικό Κόμμα... όμως πρέπει επίσης να είναι κάποιος με μια αξιόπιστη στρατηγική για να χειριστεί την πρόκληση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ χωρίς να καταστρέψει στη διαδικασία την ευημερία μας».

Σε αταξία οι Εργατικοί

Εν τω μεταξύ, «στη φόρα» βγήκε ο βαθύς διχασμός στο Εργατικό Κόμμα, όταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν απέπεμψε τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Χίλαρι Μπεν, διότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, «είχε χάσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του».

Ο Μπεν αμφισβήτησε την ηγεσία του Κόρμπιν, λέγοντας πως πολλοί βουλευτές του κόμματος «δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, που μπορεί να έρθουν συντομότερα απ' το αναμενόμενο».

Ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός βουλευτών του Εργατικού κόμματος ζητά παραίτηση του Κόρμπιν ενώ δυο βουλευτές έχουν υποβάλει πρόταση μομφής κατά του Κόρμπιν, η οποία θα συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα. Ορισμένα μέλη του κόμματος τον κατηγορούν ότι απέτυχε να καθησυχάσει τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του κόμματος και άλλα ότι έπρεπε να εκστρατεύσει πιο δυνατά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ήδη δώδεκα βουλευτές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους. Οι Γκλόρια ντε Πιέρο, Χάιντι Αλεξάντερ, Λούσι Πάουελ, Ίαν Μάρεϊ και Κέρι Μακάρθι ανακοίνωσαν πως αποσύρουν τη στήριξή τους και αποχωρούν από το «σκιώδες υπουργικό συμβούλιο» του Κόρμπιν. Το Sky News μετέδωσε πως παραιτήθηκε η Λίλιαν Γκρίνγουντ, ενώ το BBC ανέφερε πως παραιτήθηκε και η Σίμα Μαλχότρα. Έχουν παραιτηθεί επίσης ο επικεφαλής του τομέα πολιτικής της Βόρειας Ιρλανδίας Βέρνον Κόουκερ καθώς και ο επικεφαλής της πολιτικής δικαιοσύνης Τσάρλς Φάλκονερ.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Κόρμπιν δήλωσε πως ο επικεφαλής των Εργατικών «δεν πάει πουθενά». «Γνωρίζω πόσο απογοητευμένος είναι ο κόσμος για την ήττα στο ευρωπαϊκό δημοψήφισμα, όμως τώρα είναι η ώρα να κρατηθούμε ενωμένοι».

Κόρμπιν: Δεν παραιτούμαι

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι λυπάται για τις παραιτήσεις αρκετών βουλευτών του κόμματός του μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

"Λυπάμαι που υπήρξαν παραιτήσεις σήμερα από την σκιώδη κυβέρνησή μου. Αλλά δεν πρόκειται να προδώσω την εμπιστοσύνη εκείνων που με ψήφισαν ή τα εκατομμύρια των υποστηρικτών μου στη χώρα οι οποίοι χρειάζονται να εκπροσωπούνται από το Εργατικό Κόμμα", τόνισε σε δήλωσή του.

"Εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα σε δημοκρατικές εκλογές, στις οποίες θα είμαι και εγώ υποψήφιος", πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v