Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο

«Μοναχικός λύκος» φαίνεται πως ήταν ο (νεκρός) δράστης της επίθεσης. Τα σενάρια για την ταυτότητά του. Εχασε τη μάχη με τη ζωή ο αστυνομικός που μαχαιρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο. Τουλάχιστον 20 τραυματίες.

Τέσσερις νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα την Τετάρτη, στην επέτειο ενός έτους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Οπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ένα όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Γουέστμινστερ και συνέχισε ως την περίμετρο του κοινοβουλίου που βρίσκεται δίπλα. Στη συνέχεια, ένας τουλάχιστον άνδρας πέρασε από την πύλη της εισόδου κρατώντας ένα μαχαίρι και επιτέθηκε κατά αστυνομικών προτού δεχθεί πυρά από την ασφάλεια.

Ο ίδιος σημείωσε πως η αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης ήταν ένας και είναι νεκρός. Νεκρός είναι και ένας από τους αστυνομικούς.  Το Skynews ανήρτησε και σχετική φωτογραφία, στην οποία ασθενοφόρο φαίνεται να μαζεύει την σορό του δράστη ενώ δίπλα βρίσκεται και το μαχαίρι με το οποίο επιχείρησε την επίθεση.

 

Σύμφωνα με την ιταλική La Stampa, ο Αμπού Ιζαντίν έχει αναγνωριστεί, ως ο δράστης της αιματηρής επίθεσης έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Την παραμονή των επιθέσεων, μιλώντας σε ομάδα μουσουλμάνων στο Μπέρμιγχαμ, καταγράφηκε σε βίντεο να κοροϊδεύει όσους αντιστέκονται στην ισλαμιστική τρομοκρατία. Είχε δηλώσει δε ανοιχτά ότι επιθυμούσε να πεθάνει ως «βομβιστής αυτοκτονίας». Ωστόσο, βρετανοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι δεν είναι ο Ιζαντίν ο δράστης, καθώς βρίσκεται στη φυλακή. 

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρειες, τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις Γάλλοι μαθητές ηλικίας 15-16 ετών. Την πληροφορία μετέδωσε η τοπική εφημερίδας Le Telegramme και επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ.

Όπως ανακοινώθηκε, επιπλέον αστυνομικοί κλήθηκαν σε υπηρεσία για τη σημερινή νύχτα προκειμένου να παραμείνει ασφαλής η βρετανική πρωτεύουσα. 

Μέι: «αρρωστημένη και εξαχρειωμένη»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση«αρρωστημένη και εξαχρειωμένη».

«Η τοποθεσία αυτής της επίθεσης δεν ήταν τυχαία», τόνισε με δήλωση που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. «Ο τρομοκράτης επέλεξε να χτυπήσει στην καρδιά της πρωτεύουσας μας, όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, των θρησκειών και των πολιτισμών έρχονται για να γιορτάσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», σημείωσε.

Οποιεσδήποτε απόπειρες να πλήξουν αυτές οι αξίες μέσα από την βία είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε η Μέι.

Οι πρώτες στιγμές

Αρχικά η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε πως κλήθηκε να αντιμετωπίσει περιστατικό με πυροβόλα όπλα στη γέφυρα του Γουέστμινστερ. Η Βουλή των Κοινοτήτων διέκοψε τη συνεδρίασή της με τους βουλευτές να παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ παραμένει αποκλεισμένη μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. 

«Ακούστηκε ένας δυνατός κρότος. Κραυγές. Αναταραχή. Μετά ο ήχος πυροβολισμών. Οπλισμένοι αστυνομικοί παντού» έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης του Independent.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει το περιστατικό ως «τρομοκρατική επίθεση», μέχρι να υπάρξει κάποια διαφορετική ένδειξη. To γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε πως διέφυγε από το κτίριο και είναι ασφαλής.

Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Μήνυμα συμπαράστασης από την ελληνική κυβέρνηση

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε, σήμερα, στο Λονδίνο.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και στέκεται στο πλευρό της Κυβέρνησης και του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές Αρχές.

Αλληλεγγύη προς στον βρετανικό λαό για την σημερινή επίθεση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συγκεκριμένα όπως έγραψε στο twitter, είπε:

«Εκφράζουμε, την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου».



 





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v