Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περίπου 30 «αντάρτες» ζητούν παραίτηση Μέι

Ομάδα 30 Tories που «μεγαλώνει» ζητά την παραίτηση της πρωθυπουργού, αν και δεν είναι σαφές αν έχει στήριξη στο κόμμα. Οι επιχειρήσεις φοβούνται τυχόν σκληροπυρηνικό ηγέτη, οι Tories ανησυχούν μη συνδεθούν για πάντα με ένα κακό Brexit.

Περίπου 30 «αντάρτες» ζητούν παραίτηση Μέι

Αβέβαιο είναι το μέλλον για την Τερέζα Μέι, καθώς οι Tories «τριγυρνούν» στα μέσα ενημέρωσης και διαφωνούν για το αν θα πρέπει να παραιτηθεί ή να παραμείνει στην πρωθυπουργία. Πρόκειται για μια δημόσια μάχη για τον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης, που κινδυνεύει να βυθίσει τις διαπραγματεύσεις Brexit στο χάος.

Ο Grant Shapps, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος των Συντηρητικών, τόνισε πως έχει στην κατοχή του μια λίστα συναδέλφων που θέλουν να επιλέξουν νέο ηγέτη για το κόμμα και πρωθυπουργό της χώρας, ιδιαίτερα αφότου η Μέι δεν κατάφερε να κερδίσει πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Η λίστα περιλαμβάνει περίπου 30 άτομα και «μεγαλώνει», ενώ μεταξύ τους είναι πέντε πρώην μέλη του υπουργικού συμβουλίου και Tories κι από τις δύο πλευρές του debate για το Brexit, επεσήμανε ο Shapps, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά την «αντι-Μέι» καμπάνια τους, δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Shapps και η ομάδα αυτή έχουν αρκετή στήριξη για να αναγκάσουν την Τερέζα Μέι να αποχωρήσει από μόνη της.

«Πιστεύουμε πως η πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει στην άκρη τώρα οικειοθελώς, για να μπορέσουν να υπάρξουν εκλογές για την ηγεσία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Shapps σε συνέντευξη. «Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε επανεκκίνηση και αυτό σημαίνει πως είναι καιρός να προχωρήσουμε παρακάτω», πρόσθεσε.

Ο Shapps είναι μέχρι στιγμής το παλαιότερο μεταξύ των στελεχών που ζητούν παραίτηση Μέι, μετά την καταστροφική ομιλία που απηύθυνε την Τετάρτη με το κλείσιμο του συνεδρίου του κόμματός της. Διετέλεσε μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με την πρωθυπουργό, αλλά και πρώην πρόεδρος του κόμματος που επέβλεψε την επιτυχημένη εκλογική αναμέτρηση του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η απομάκρυνση της Μέι αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να ρίξει τις διαπραγματεύσεις Brexit στο χάος. Θα μπορούσε να πάρει και τρεις μήνες μέχρι οι Tories να επιλέξουν νέο ηγέτη, παρότι στερεύει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις με Βρυξέλλες. Πράγματι, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα πως οι μεταβατικές συμφωνίες που επιδιώκει η Βρετανία θα έχουν χαμηλότερη αξία για τις επιχειρήσεις, αν αργήσουν να πέσουν οι υπογραφές.

Στο μεταξύ, η στερλίνα εξακολουθεί να υποχωρεί, με τον Jordan Rochester, αναλυτή της Nomura, να βλέπει το νόμισμα σε προ Brexit χαμηλά, σε περίπτωση παραίτησης της πρωθυπουργού.

Σώστε τη Μέι!

Στο περιβάλλον αυτό, μια συντονισμένη προσπάθεια ξεκίνησε σήμερα το πρωί, προκειμένου να διατηρηθεί η πρωθυπουργός στη θέση της. Η υπουργός Εσωτερικών Amber Rudd υποστήριξε σε άρθρο της στον Telegraph: «Πρέπει να μείνει». Το ίδιο μήνυμα στέλνει και ο υπουργός Περιβάλλοντος Michael Gove, σε πολλαπλές τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Παράλληλα ο Charles Walker, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής 1922 των Συντηρητικών βουλευτών, υποστήριξε πως οι αντάρτες δεν θα επικρατήσουν. Όπως σχολίασε μιλώντας στο BBC, «είναι ο Grant Shapps που ηγείται αυτού του υποτιθέμενου πραξικοπήματος: ο Grant έχει πολλά ταλέντα, αλλά αυτό που δεν έχει είναι υποστηρικτές στο κόμμα».

Πάντως στο πλαίσιο των κανόνων του κόμματος, ο Shapps ή ο οποιοσδήποτε στη θέση του θα χρειαστεί 48 βουλευτές των Tories, που θα συντάξουν επίσημες επιστολές με τις οποίες θα υποστηρίξουν ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη Μέι, προκειμένου να πυροδοτηθεί μια μάχη για την ηγεσία.

Hard ή soft;

Η πιθανότητα η αποχώρηση της Μεί να φέρει στην εξουσία έναν σκληροπυρηνικό του Brexit έχει ανησυχήσει επιχειρήσεις και επενδυτές που επιθυμούν μια πιο παρατεταμένη και ομαλή μετάβαση.

Πιθανοί υποψήφιοι όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ή ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις «θεωρείται ότι έχουν συνδεθεί σθεναρά με ένα hard Brexit», επεσήμανε ο Will Jennings, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Αν ένας από αυτούς γινόταν ηγέτης και τα πράγματα "κόλλαγαν" με τις διαπραγματεύσεις, τότε οι Tories θα γίνουν το κόμμα που θα συνδεθεί για πάντα με ένα κακό Brexit και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες τιμωρίας από τους ψηφοφόρους», εξήγησε.

Από την πλευρά τους, οι Tories ανησυχούν πως αν διώξουν τη Μέι, αυτό θα πυροδοτήσει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα οδηγήσουν σε ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση και φοβούνται πως αυτό θα μπορούσε να προσφέρει την εξουσία στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ανώτατος αξιωματούχος πιστεύει πως η Μέι, που «έχει πληγωθεί βαθιά», θα επιβιώσει από αυτή την κρίση, αλλά η επόμενη θα είναι και το τέλος της ηγεσίας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v