Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Επισπεύδεται για τον Ιούλιο του 2019 η παράδοση των S-400

Υφυπουργός γνωστοποίησε πως το σύστημα θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2019. Νέα προειδοποίηση για τους S-400 στην Άγκυρα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τουρκία: Επισπεύδεται για τον Ιούλιο του 2019 η παράδοση των S-400

Η σχεδιαζόμενη παράδοση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία επισπεύδεται για τον Ιούλιο του 2019, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργούς αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία για τους S-400 τον Δεκέμβριο, οριστικοποιώντας ένα deal που εμβάθυνε τις στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας -που είναι μέλος του ΝΑΤΟ- και του Κρεμλίνου, αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία, ύψους περίπου 2,5 δισ. δολαρίων ανησυχεί τη Δύση, διότι τα συστήματα αυτά είναι ασύμβατα με τη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ.

«Επισπεύσαμε την ημερομηνία παράδοσης στη συμφωνία που υπεγράφη με τη Ρωσία για την παροχή του συστήματος S-400 και καταλήξαμε στην ημερομηνία του Ιουλίου 2019», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Νέα προειδοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εν τω μεταξύ, με νέα προειδοποίηση για τους S-400 στην Αγκυρα απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που έκανε λόγο για επίσπευση της παράδοσης του σχετικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος.

Ο κ. Πούτιν βρίσκεται στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε ξένη χώρα, μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.

Σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ, που δεν θέλει μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. 

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο».

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Spαce Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση την 27η Οκτωβρίου 2017. Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στον ειδικό νόμο για την επιβολή κυρώσεων (CAATSA) που προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος υπενθυμίζει πως μια τέτοια κίνηση δεν συμβαδίζει με την εκφρασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση -ιδίως των χωρών που ανήκαν στο πρώην μπλοκ της Σοβιετικής Ένωσης- από την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.

«Μια τέτοια προμήθεια θα ήταν, επίσης, ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ), μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία», αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v