Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αποπυρηνικοποίηση της Κορέας συμφώνησαν Κιμ-Τραμπ

Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της ιστορικής συνόδου των δύο ηγετών. Οι κυρώσεις θα αρθούν όταν ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση, είπε ο Τραμπ. Ανακοίνωσε τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων. Ο Κιμ δέχθηκε την πρόσκληση για επίσκεψη στις ΗΠΑ «την κατάλληλη στιγμή».

Σε αποπυρηνικοποίηση της Κορέας συμφώνησαν Κιμ-Τραμπ

Με την υπογραφή εγγράφου μπροστά στις κάμερες ολοκληρώθηκε η ιστορική συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Σιγκαπούρη, με τον Τραμπ να προσκαλεί μάλιστα τον Κιμ στην Ουάσινγκτον.

«Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ένα περιεκτικό έγγραφο. Είχαμε μια καλή συνάντηση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «μας τιμά που υπογράφουμε το έγγραφο».


Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Β. Κορέας δήλωσε πως «είχαμε μια ιστορική συνάντηση, θα αφήσουμε το παρελθόν πίσω, υπογράφουμε ένα σημαντικό έγγραφο. Ο κόσμος θα δει μεγάλη αλλαγή. Ευχαριστώ τον κ. Τραμπ που πραγματοποίησε τη συνάντηση».

Μετά την υπογραφή του εγγράφου -ο Τραμπ είπε πως θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε περίπου δύο ώρες, όπου θα το συζητήσει-, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «αναμένουμε να ξεκινήσει πολύ γρήγορα η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης». «Η επιστολή που υπογράφουμε είναι πολύ περιεκτική και νομίζω πως και οι δύυο πλευρές θα εντυπωσιαστούν», είπε.

Τόνισε πως η συνάντηση πήγε πολύ καλύτερα απ’ όσο προβλεπόταν και «θα οδηγήσει σε άλλα βήματα». Δήλωσε πως «οι σχέσεις μας με τη Βόρεια Κορέα, με την Κορεατική Χερσόνησο, θα είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση απ' ό,τι στο παρελθόν. Θέλουμε να κάνουμε κάτι, θα κάνουμε κάτι, αναπτύξαμε έναν ιδιαίτερο δεσμό (με τον Κιμ). Ο κόσμος θα χαρεί. Θα αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο και επικίνδυνο πρόβλημα για τον κόσμο».

Αποχωρώντας από το γραφείο όπου υπεγράφη η συμφωνία, ο κ. Τραμπ είπε στον ηγέτη της Β. Κορέας «κύριε Κιμ, θα θέλατε να έρθετε στην Ουάσινγκτον;».

Στη συνέχεια, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε πως ο κ. Κιμ έχει μια εξαιρετική προσωπικότητα και είναι εξαιρετικός διαπραγματευτής. Αγαπά τη χώρα του πολύ.


Το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κοινή ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας (DPRK) Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σύνοδο της Σιγκαπούρης αναφέρει τα εξής:

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) πραγματοποίησαν μια πρώτη, ιστορική σύνοδο στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.

Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησαν μια περιεκτική, σε βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων στα ζητήματα που σχετίζονται με την εδραίωση νέων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της δημιουργίας ενός διαρκούς και ισχυρού ειρηνικού καθεστώτος στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν επαναβεβαίωσε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Πεπεισμένοι πως η εδραίωση των νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔΚ θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία της Κορεατικής Χερσονήσου και του κόσμου, και αναγνωρίζοντας πως η δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνουν τα ακόλουθα:

1. Οι ΗΠΑ και η ΛΔΚ δεσμεύονται στην εδραίωση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔΚ σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔΚ θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός διαρκούς και σταθερού ειρηνικού καθεστώτος στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναβεβαιώνοντας τη Διακήρυξη της Πανμουνζόμ της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔΚ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4.Οι ΗΠΑ και η ΛΔΚ δεσμεύονται για την επιστροφή των λειψάνων αιχμαλώτων πολέμου/αγνοούμενων, περιλαμβανομένου του άμεσου επαναπατρισμού αυτών που έχουν ήδη αναγνωριστεί.

Έχοντας παραδεχθεί πως η σύνοδος ΗΠΑ-ΛΔΚ -η πρώτη στην ιστορία- ήταν ένα γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών και για το άνοιγμα ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τους όρους που περιλαμβάνονται σε αυτή την κοινή ανακοίνωση, πλήρως και τάχιστα. Οι ΗΠΑ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν follow-on διαπραγματεύσεις των οποίων θα ηγούνται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και αντίστοιχος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΛΔΚ, όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα αποτελέσματα της συνόδου ΗΠΑ-ΛΔΚ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν της Επιτροπής Κρατικών υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔΚ και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας της Κορεατικής Χερσονήσου και του κόσμου.

12 Ιουνίου 2018

Νήσος Σεντόσα

Σιγκαπούρη»



Παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και την υπογραφή της κοινής ανακοίνωσης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η συνάντηση ήταν ειλικρινής, άμεση και παραγωγική και πως «είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε μια νέα ιστορία και να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο με τη Β. Κορέα».

Δήλωσε πως ο Κιμ επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή του για ολοκλήρωση της αποπυρηνικοποίησης, ενώ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Κιμ του είπε πως η Β. Κορέα ήδη καταστρέφει μεγάλη εγκατάσταση δοκιμής πυραυλικών μηχανών.

Τόνισε πως οι κυρώσεις κατά της Β. Κορέας θα αρθούν όταν ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση ενώ ανακοίνωσε παράλληλα πως σταματούν οι στρατιωτικές ασκήσεις «εκτός και αν η διαπραγμάτευση δεν πάει καλά».

Γνωστοποίησε πως ο Κιμ δέχθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου για επίσκεψη στην Ουάσινγκτον «την κατάλληλη στιγμή».

Ο κ. Τραμπ είπε επίσης πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με τη Βόρεια Κορέα για να συζητηθούν λεπτομέρειες.

 

«Ξεπεράσαμε τα εμπόδια για να έρθουμε εδώ»

Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως σημειώθηκε πρόοδος και πως η συνάντηση «πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενε κανείς», λέγοντας πως αναμένει να υπάρξουν «υπογραφές» μετά τη σύνοδο, χωρίς όμως να αναφέρει σε τι θα αφορούν.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο CNN, οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν συμφωνία που θα αναγνωρίζει την πρόοδο των συζητήσεων και θα περιλαμβάνει δέσμευση για διατήρηση της δυναμικής.

Η ιστορική συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Σιγκαπούρη, ξεκίνησε νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδας) με μια χειραψία.

«Θα έχουμε μια εξαιρετική σχέση, δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε συναντώντας τον Κιμ ο Τραμπ, ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε πως «υπήρξαν εμπόδια, όμως τα ξεπεράσαμε για να έρθουμε εδώ».

Trump and Kim meet for the first time from CNBC.

Οι δύο άνδρες, πριν την ευρύτερη σύσκεψή τους στην οποία συμμετέχουν οι ανώτατοι σύμβουλοί τους, είχαν μία κατ’ ιδίαν συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και στην οποία συμμετείχαν μόνον οι διερμηνείς. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η συνάντηση ήταν «πολύ πολύ καλή», σημειώνοντας πως οι δύο άνδρες έχουν μια «εξαιρετική σχέση» και πως «με τη συνεργασία θα το φροντίσουμε. Θα το λύσουμε».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, από την πλευρά του, είπε πως «ξεπεράσαμε διάφορους σκεπτικισμούς και εικασίες για αυτή τη σύνοδο και πιστεύω πως αυτό είναι καλό για την ειρήνη». «Πιστεύω πως είναι ένα καλό προοίμιο για την ειρήνη», συμπλήρωσε.

Τραμπ και Κιμ στην ιστορική τους σύνοδο θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους ώστε να μπει τέλος στην πυρηνική αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο. Αν καταφέρουν να κάνουν διπλωματική πρόοδο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες και με διάρκεια αλλαγές στο σκηνικό της ασφάλειας στη Βορειοανατολική Ασία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος συναντάται με τον αρχηγό του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.





Ο Τραμπ πρόβαλε τη μεγάλη του αυτοπεποίθηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter την Κυριακή ότι η συνάντηση προσφέρει μια ευκαιρία για ένα «υπέροχο αποτέλεσμα για τη Βόρεια Κορέα και όλο τον κόσμο».

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές στα ασιατικά χρηματιστήρια παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της συνάντησης κορυφής, με τους δείκτες να σημειώνουν ήπιες μεταβολές. 

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κινείται 0,56% υψηλότερα στις 22.931 μονάδες, κατά 0,46% ενισχύεται ο δείκτης Hang Seng στις 31.205 μονάδες, κατά 0,18% ο ASX στις 6.138 μονάδες, κατά 0,58% ο Shanghai Composite στις 3.070 μονάδες, ενώ o δείκτης Kospi σταθεροποιείται στις 2.468 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v