Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Έτοιμοι να γράψουμε μια νέα ιστορία

O Κιμ επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή του για ολοκλήρωση της αποπυρηνικοποίησης, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Συμφωνήθηκαν διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε ισχύ οι κυρώσεις, σταματούν οι στρατιωτικές ασκήσεις. Ανοικτό το ενδεχόμενο και δεύτερης Συνόδου Κορυφής.

Τραμπ: Έτοιμοι να γράψουμε μια νέα ιστορία

Ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής με τον Κιμ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η συνάντηση ήταν ειλικρινής, άμεση και παραγωγική και πως «είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε μια νέα ιστορία και να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο με τη Β. Κορέα».

Δήλωσε πως ο Κιμ επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή του για ολοκλήρωση της αποπυρηνικοποίησης.

Συμφωνήσαμε σε διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας όσο το δυνατόν συντομότερα, ανέφερε, γνωστοποιώντας πως ο Κιμ είπε πως η Β. Κορέα ήδη καταστρέφει μεγάλη εγκατάσταση δοκιμής πυραυλικών μηχανών. «Αυτό δεν ήταν στη συμφωνία που υπογράψαμε», σχολίασε.

Η αποπυρηνικοποίηση θα χρειαστεί πολύ καιρό, είπε ο κ. Τραμπ, «χρειάζεται πολύ καιρό για να ολοκληρωθεί η πλήρης αποπυρηνικοποίηση», όμως αυτό «θα συμβεί όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Οι κυρώσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο, όμως θα αρθούν όταν ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση.

Σημείωσε πως οι κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ για την ώρα, ανακοινώνοντας παράλληλα πως σταματούν οι στρατιωτικές ασκήσεις, «εκτός και αν η διαπραγμάτευση δεν πάει καλά». Επισήμανε πως ο ίδιος ετοίμαζε 300 μεγάλες κυρώσεις, αλλά θεώρησε πως θα ήταν ασέβεια να τις εφαρμόσει πριν από τη συνάντηση.

Δήλωσε πως οι στρατιωτικές ασκήσεις «είναι τρομακτικά ακριβές», πως η Ν. Κορέα συμβάλλει οικονομικά αλλά όχι τόσο και πρέπει να τους μιλήσουμε γι’ αυτό. «Δεν είναι πρέπον να πραγματοποιούμε στρατιωτικές ασκήσεις».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε ένα θαρραλέο βήμα για ένα λαμπρό μέλλον για τον λαό του, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει όριο σε αυτό που μπορεί να κάνει η Βόρεια Κορέα, όταν εγκαταλείψει τα πυρηνικά και εμπλακεί στο εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο».

Γνωστοποίησε πως ο Κιμ δέχθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου για επίσκεψη στην Ουάσινγκτον «την κατάλληλη στιγμή».

Αναφερόμενος σε όσους σχολίασαν πως οι ΗΠΑ έκαναν πολλές υποχωρήσεις έναντι της Β. Κορέας, ο κ. Τραμπ είπε, «έχω να κοιμηθώ 25 ώρες, δεν δώσαμε τίποτα πέραν της συμφωνίας μας να συναντηθούμε».

Ο κ. Τραμπ είπε πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με τη Βόρεια Κορέα, για να συζητηθούν λεπτομέρειες.

Διευκρίνισε πως δεν έχει οριστεί δεύτερη συνάντηση με τον Κιμ, όμως πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρξει και δεύτερη σύνοδος κορυφής.

Ερωτηθείς για τη σύνοδο των G7 είπε: «Είχα πολύ καλή συνάντηση με τους G7 και έφυγα και μας εκμεταλλεύονται ουσιαστικά όλες οι χώρες των G7. Για πολλά χρόνια μάς εκμεταλλεύονταν στο εμπόριο. Ο Καναδάς έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα, έχουμε μεγάλο εμπορικό έλλειμμα με τον Καναδά κοντά στα 100 δισ. δολάρια. Απλώς τους ζήτησα να έχουμε κάποια ισορροπία».

Αναφερόμενος στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τους G7, ο κ. Τραμπ είπε: «Τα πάω πολύ κατά με τη Μέρκελ. Η φωτογραφία είναι που περιμένουμε το τελικό έγγραφο με τις αλλαγές που ζήτησα. Απλά μιλούσαμε για κάτι άσχετο, σε πολύ φιλικό κλίμα, περιμένοντας το τελικό έγγραφο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v