Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Υποβαθμίζει τη Σύνοδο της Κυριακής για τους μετανάστες

«Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε τι μπορεί να είναι δυνατό σε διμερές επίπεδο και σε πολυμερές επίπεδο» για τη μεταναστευτική πολιτική, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Γερμανία: Υποβαθμίζει τη Σύνοδο της Κυριακής για τους μετανάστες

Η συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή Ευρωπαίοι ηγέτες, περιλαμβανομένων αυτών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, για το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, δεν θα οδηγήσει σε διακήρυξη αλλά θα είναι πιο πολύ μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν θέλω να προκαταβάλω τα αποτελέσματα της συνάντησης», είπε στο πλαίσιο της τακτικής συνέντευξης Τύπου. «Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε τι μπορεί να είναι δυνατό σε διμερές επίπεδο και σε πολυμερές επίπεδο», συμπλήρωσε.

Στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την Πολιτική Ασύλου την Κυριακή, επί τάπητος τίθενται οι κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, με τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν χθες προσχέδιο τελικής δήλωσης, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να εγκριθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κινούνται μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποχρεωθούν να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ στην οποία υποβάλλουν την αίτησή τους. Σύμφωνα με το προσχέδιο, στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή οι συμμετέχοντες θα συζητούσαν σειρά μέτρων για την πρόληψη της διακίνησης των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών. «Δεν υπάρχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του κράτους μέλους στο οποίο ζητείται άσυλο» ανέφερε το σχέδιο. «Βλέπουμε μεγάλη ανάγκη για σημαντική μείωση των δευτερογενών κινήσεων». 

Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει συνεπώς να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αίτηση ασύλου, αλλιώς προβλέπονται κυρώσεις. Στους σταθμούς λεωφορείων και στα αεροδρόμια πρέπει επομένως να διενεργούνται έλεγχοι. Οι συμμετέχοντες στην ειδική σύνοδο κορυφής πρέπει, επίσης, να υποστηρίξουν την επέκταση του οργανισμού προστασίας των συνόρων Frontex της ΕΕ. 

Ταυτόχρονα, στο προσχέδιο διατυπωνόταν σαφής προειδοποίηση ενάντια σε μονομερή μέτρα, αναφέροντας συγκεκριμένα πως «οι μονομερείς και ασυντόνιστες ενέργειες όχι μόνο είναι λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά θα έθεταν σε κίνδυνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιτεύγματα του Σένγκεν».   

Το προσχέδιο αυτό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ιταλίας, που απείλησε να μη συμμετέχει στη μίνι Σύνοδο. Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera έγραφε πως η θέση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε φερόταν να είναι ότι αν όλα έχουν ήδη προσυμφωνηθεί, τότε είναι ανώφελο να πάρει μέρος η Ιταλία στη σύνοδο της Κυριακής.

Χθες, ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως κατόπιν επικοινωνίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το αμφιλεγόμενο προσχέδιο συμφωνίας κρατών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό έχει «παραγκωνισθεί».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Κόντε ανέφερε πως δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να μην παρευρεθεί στη Σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Το προσχέδιο προέβλεπε την άμεση επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής, κάτι που σημαίνει ότι η Ιταλία θα έπρεπε να δεχθεί πίσω μετανάστες οι οποίοι είχαν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω των λιμανιών της και αργότερα μετακινήθηκαν σε χώρες όπως η Γερμανία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο κ. Κόντε επισήμανε ότι η κα Μέρκελ «διευκρίνισε ότι υπήρξε μια “παρεξήγηση”: το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες θα παραγκωνισθεί». Αντίθετα, σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, στη Σύνοδο της Κυριακής θα συζητηθεί η ιταλική πρόταση για τη μετανάστευση, μαζί με αυτές των άλλων χωρών.

«Η συνάντηση δεν θα λήξει με ένα γραπτό κείμενο, αλλά μόνο με μια περίληψη των ζητημάτων που συζητήθηκαν» υπογράμμισε ο κ. Κόντε, προσθέτοντας πως αυτά θα συζητηθούν περαιτέρω σε άλλη Σύνοδο των 28 κρατών μελών στο τέλος της επόμενης εβδομάδες. «Οι θέσεις μας δεν μπορούν να μη ληφθούν υπόψη» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v