Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντε: Το προσχέδιο συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα αποσυρθεί

Η Άγκελα Μέρκελ διευκρίνισε στον Ιταλό πρωθυπουργό πως το προσχέδιο συμφωνίας για το μεταναστευτικό που κυκλοφόρησε χθες θα αποσυρθεί, τόνισε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Τζιουζέπε Κόντε.

Κόντε: Το προσχέδιο συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα αποσυρθεί

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε τόνισε πως το αμφιλεγόμενο προσχέδιο συμφωνίας κρατών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό έχει «παραγκωνισθεί» μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η νέα ιταλική κυβέρνηση.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο κ. Κόντε ανέφερε πως δέχθηκε τηλεφώνημα από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να μην παρευρεθεί στη Σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Το προσχέδιο προέβλεπε την άμεση επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής, κάτι που σημαίνει ότι η Ιταλία θα έπρεπε να δεχθεί πίσω μετανάστες οι οποίοι είχαν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω των λιμανιών της και αργότερα μετακινήθηκαν σε χώρες όπως η Γερμανία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο κ. Κόντε επισήμανε ότι η κα. Μέρκελ «διευκρίνισε ότι υπήρξε μια “παρεξήγηση”: το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες θα παραγκωνισθεί». Αντίθετα, σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, στη Σύνοδο της Κυριακής θα συζητηθεί η ιταλική πρόταση για τη μετανάστευση, μαζί με αυτές των άλλων χωρών.

«Η συνάντηση δεν θα λήξει με ένα γραπτό κείμενο, αλλά μόνο με μια περίληψη των ζητημάτων που συζητήθηκαν» υπογράμμισε ο κ. Κόντε, προσθέτοντας πως αυτά θα συζητηθούν περαιτέρω σε άλλη Σύνοδο των 28 κρατών μελών στο τέλος της επόμενης εβδομάδες. «Οι θέσεις μας δεν μπορούν να μην ληφθούν υπόψη» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v