Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Το «λάθος» του ΔΝΤ, υπεραισιόδοξες προβλέψεις

Αμφιβολίες εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ολλανδικής επενδυτικής τράπεζας σχολιάζοντας ως υπερβολικά αισιόδοξο το World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πού εστιάζει.

ING: Το «λάθος» του ΔΝΤ, υπεραισιόδοξες προβλέψεις

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING στο τμήμα μακροοικονομικής ανάλυσης Κάρστεν Μπρζέσκι φοβάται ότι το ΔΝΤ είναι πολύ αισιόδοξο στις προβλέψεις του για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και για τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη:

«Στο τελευταίο παγκόσμιο outlook το ΔΝΤ αναγνωρίζει την ισχυρή ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά παραμένει υπερβολικά αισιόδοξο σχετικά με τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες», σχολιάζει.

«Κατά την άποψή μου, η ήπια αισιόδοξη οπτική του ΔΝΤ παραβλέπει τις διαρθρωτικές κινήσεις στην πορεία μετάβασης που είναι πιθανό να επιβαρύνουν την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε δυνητική ανάπτυξη ήδη από το επόμενο έτος.

Η ευνοϊκή αντιμετώπιση του πληθωρισμού φαίνεται να υποτιμά τον κίνδυνο να ξεκινήσει να ανεβαίνει, είτε ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, είτε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερων καθυστερήσεων στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής ή απλώς λόγω νέων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας», προσθέτει.

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και η επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι μια καλή υπενθύμιση του πόσο γρήγορα θα μπορούσε να επιστρέψει ο πληθωρισμός που προκαλείται από την ενέργεια», υπογραμμίζει.

Επίσης ο Ερικ Λεκόμπτ, εκτελεστικός διευθυντής στη Jubilee USA Network, λέει ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους εμποδίζουν την ανάπτυξη:

«Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, το ΔΝΤ προβλέπει ασθενή παγκόσμια ανάπτυξη για τα επόμενα πέντε χρόνια. Εκτός από τα δεινά που προκαλούν οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις, είναι πιο δύσκολο να έχουμε ακριβείς προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικές», τονίζει.

«Τα υψηλά επίπεδα χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες και η έλλειψη ελάφρυνσης του χρέους σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v