Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάσλε (EKT): Η ευρωζώνη δεν είναι ανεξάρτητη από τις πολιτικές της Fed

Παρά τις διακηρύξεις ότι η Φρανκφούρτη «δεν παίρνει γραμμή» από τις ΗΠΑ, ο Σλοβένος τραπεζίτης εξηγεί πως η νομισματική ανεξαρτησία της ευρωζώνης έχει όρια. Ποιοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν τα επιτοκιακά προγνωστιικά.

Βάσλε (EKT): Η ευρωζώνη δεν είναι ανεξάρτητη από τις πολιτικές της Fed

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν χαράζει το δικό της νομισματικό μονοπάτι, δεν μπορεί να αγνοεί πλήρως τη δυναμική του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ , δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Μπόστιαν Βάσλε.

Παρότι οι συνθήκες στις δύο οικονομίες μπορεί να απαιτούν διαφορετικές απαντήσεις, υπάρχουν δεσμοί τους οποίος θα λάβουν υπόψη οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη, δήλωσε ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή διαφορετική απ' ό,τι στην ευρωζώνη», είπε ο Βάσλε. «Έτσι, είναι λογική συνέπεια ότι η αντίδραση νομισματικής πολιτικής ίσως λάβει διαφορετική μορφή. Αλλά αυτή η απόκλιση έχει όρια».

Οι εν λόγω δηλώσεις ακολουθούν το «σινιάλο» της ΕΚΤ ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και μετά την πτώση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Μάρτιο. Πρόκειται για προσέγγιση αντίθετη από την αντίστοιχη των ΗΠΑ, όπου οι επίμονες αυξήσεις τιμών οδήγησαν τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να δηλώσει ότι οι αξιωματούχοι θα περιμένουν έτι περαιτέρω για να μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επαναλάβει ότι η ΕΚΤ δεν εξαρτάται από την ομόλογό της στις ΗΠΑ και ότι ενεργεί με βάση το τι συμβαίνει στη ζώνη του ευρώ. Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Σεντένο δήλωσε στο Bloomberg ότι η η Φρανκφούρτη δεν «κοιτάζει τις ΗΠΑ».

Ωστόσο, ο Βάσλε υποστήριξε ότι «υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι παράγοντες πίσω από έναν υψηλότερο ή πιο επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ να γίνουν ορατοί και σε άλλα μέρη του κόσμου, καθώς και στην ευρωζώνη». Επικαλέστηκε εξάλλου «πλήθος εμπορικών και χρηματοοικονομικές ροών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ».

Ανησυχία προκαλεί, μεταξύ άλλων, ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί το ευρώ από μια παρατεταμένη περίοδο νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρώπη τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν ενεργούν αντίστοιχα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν τις διακυμάνσεις «πολύ προσεκτικά», παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος.

Μιλώντας σε βουλευτές σήμερα Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων, ενώ επανέλαβε την εκπεφρασμένη στάση της ότι η συνέχιση της πτωτικής τάσης του πληθωρισμού θα επιτρέψει χαλάρωση.

Μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο φαίνεται πιθανή, ενώ ενδεχομένως θα ακολουθήσουν κι άλλες τους επόμενους μήνες, εάν οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ επιβεβαιωθούν από την πραγματικότητα, είπε ο Βάσλε.

«Εάν υλοποιηθεί η τρέχουσα βασική γραμμή, τότε πολύ σύντομα θα καταστεί σκόπιμο να μειωθεί το επίπεδο σύσφιξης και η πορεία να συνεχιστεί με περαιτέρω βήματα το δεύτερο εξάμηνο», σημείωσε. «Όταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία μείωσης επιτοκίων, κατά τη γνώμη μου θα ήταν σκόπιμο να συζητήσουμε και περαιτέρω βήματα — που σχετίζονται με τον ρυθμό, τη συχνότητα και επίσης το τελικό σημείο».

Ο Βάσλε προειδοποίησε ακόμη ότι δεν αποκλείεται να εκτροχιαστούν οι πιθανές περικοπές στο κόστος δανεισμού.

«Μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί ένα σενάριο στο οποίο οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτυπώνονται στις τιμές της ενέργειας και όχι μόνο, και πρέπει να ληφθούν υπόψη», είπε.

Οι αξιωματούχοι έχουν ξεχωρίσει τα στοιχεία για τις μισθολογικές εξελίξεις το πρώτο τρίμηνο ως ιδιαίτερα σημαντικά για την εκτίμηση της ισχύος του υποκείμενου πληθωρισμού. Ενώ τα περισσότερα ολοκληρωμένα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες εβδομάδες, «υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι», σύμφωνα με τον Σλοβένο τραπεζίτη.

«Τα στοιχεία για τους μισθούς το πρώτο τρίμηνο μέχρι στιγμής είναι σχετικά ευνοϊκά», είπε. «Αν επαληθευτεί αυτό, ο πληθωρισμός θα μετριαστεί και θα μπορούμε να είμαστε όλο και λιγότερο περιοριστικοί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v