Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραηλινές πηγές: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού» το χτύπημα

Δεν αναμένεται ανάληψη ευθύνης. Ερώτημα γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα ΜΜΕ την εμπλοκή του Ισραήλ. «Αδύναμη» απάντηση, λέει ισραηλινός υπουργός.

Ισραηλινές πηγές: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού» το χτύπημα

Ισραηλινές επίσημες πηγές ασφαλείας και κυβερνητικές πηγές είπαν στην The Jerusalem Post την Παρασκευή: «Οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Το Ισραήλ ανταπέδωσε εκεί που του επιτέθηκαν».

Τούτου λεχθέντος, επίσημα, το Ισραήλ δεν θα αναλάβει ευθύνη για αυτή την επίθεση, για στρατηγικούς λόγους. Πηγές εξηγούν ότι οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι ήταν μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» επειδή θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν στην Post ότι δεν είναι σαφές γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ εμπλέκεται. Θα μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί, λένε. Θα μπορούσε έτσι να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια του Ιράν και να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της κατάστασης.

Στη βάση Kirya στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν παρόντες εδώ και 24 ώρες, σε συντονισμό με περιφερειακούς εταίρους σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο, τις τελευταίες ώρες, χώρες της περιοχής έχουν μεταφέρει μηνύματα στο Ισραήλ ότι εάν το Ιράν επιτεθεί, «είναι εδώ για να βοηθήσουν».

«Αδύναμο»

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben Gvir, έδειξε να μην είναι ευχαριστημένος με την απάντηση της χώρας του.

«Αδύναμο», έγραψε σε στο X στα εβραϊκά.

Ο Ben Gvir δεν είναι μέλος του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και δεν συμμετέχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο των πέντε ατόμων που λαμβάνει τελικές αποφάσεις για στρατιωτικές ενέργειες. Αλλά είναι το κλειδί για την επιβίωση του συνασπισμού του Νετανιάχου και είπε μετά την επίθεση του Ιράν ότι το Ισραήλ έπρεπε να αντεπιτεθεί σκληρά.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας για τη συγκεκριμένη κίνηση. «Ποτέ άλλοτε ένας υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στην ασφάλεια της χώρας, την εικόνα της και τη διεθνή της θέση», έγραψε στο X.

«Σε ένα ασυγχώρητο μονολεκτικό tweet, ο Ben Gvir κατάφερε να κοροϊδέψει και να ντροπιάσει το Ισραήλ από την Τεχεράνη μέχρι την Ουάσιγκτον», κατηγορεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v