Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφίγγει ο κλοιός για τους στρατεύσιμους Ουκρανούς που διέφυγαν στο εξωτερικό

Τους κλείνουν την πόρτα οι προξενικές αρχές της χώρας, εκτός αν καταταγούν στον στρατό και φύγουν για το μέτωπο. Λειψανδρία ταλανίζει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις - πέρα από τις ελλείψεις σε οπλισμό και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Σφίγγει ο κλοιός για τους στρατεύσιμους Ουκρανούς που διέφυγαν στο εξωτερικό

Η Ουκρανία παγώνει την παροχή προξενικών υπηρεσιών σε άνδρες 18 έως 60 ετών που ζουν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμένων της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα (φωτ.) δήλωσε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των Ουκρανών εξακολουθεί να είναι καίρια, ωστόσο «κύρια προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από την καταστροφή» που μπορεί να επιφέρει η ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία, εξάλλου, έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε αριθμούς και όπλα στο πεδίο της μάχης, ενώ το Κίεβο πρόσφατα μείωσε την ηλικία επιστράτευσης από τα 27 στα 25 έτη.

Αφού «προσκάλεσε» Ουκρανούς του εξωτερικού να επιστρέψουν στην πατρίδα τον περασμένο Δεκέμβριο, πλέον η κυβέρνηση επιθυμεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση, στερώντας δυνητικά ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, επισημαίνει το BBC.

Με την πρόσφατη ψήφιση του επίμαχου νέου νόμου περί επιστράτευσης, άλλωστε, φαίνεται πως το Κίεβο έπαψε να διστάζει εμπρός στη λήψη αντιδημοφιλών αποφάσεων.

Ο Κουλέμπα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα αποκατασταθεί η «δίκαιη μεταχείριση» απέναντι στους Ουκρανούς του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Επέκρινε το γεγονός ότι άντρες σε ηλικία στράτευσης έφυγαν από τη χώρα και στη συνέχεια περιμένουν να λάβουν υπηρεσίες από το κράτος: «Δεν πάει έτσι. Η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι αναμένεται νέα ολομέτωπη ρωσική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, μετά την απώλεια της πόλης Αβντίβκα τον χειμώνα. Ο στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του είχαν εμπλακεί σε 86 μάχες μόνο τη Δευτέρα.

Παράλληλα, απόψε Τρίτη η Γερουσία των ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας 60,8 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, θέτοντας τέλος στην εξάμηνη καθυστέρηση της οικονομικής στήριξης. Ωστόσο, το Κίεβο έχει απόλυτη ανάγκη από νέο ανθρώπινο δυναμικό για να υπερασπιστεί την πρώτη γραμμή, που εκτείνεται σε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα.

Αφίσες στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων απεικονίζουν στρατιώτες που παροτρύνουν τους συμπατριώτες τους να καταταγούν ώστε να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Αλλά οι γραμμές των εθελοντών εξαντλήθηκαν πριν από πολύ καιρό. Αλλοι είναι νεκροί, άλλοι τραυματίες, άλλοι καθηλωμένοι και αποκαρδιωμένοι στην πρώτη γραμμή.

Η κύρια κριτική στον νέο νόμο περί επιστράτευσης αφορά την έλλειψη ορίου στον χρόνο υπηρεσίας, που -όπως υποστηρίζουν ορισμένοι- αφαιρεί το ελάχιστο κίνητρο που υπήρχε.

Ένας συνδυασμός του νέου νόμου, της ζοφερής κατάστασης στην πρώτη γραμμή και ενός συστήματος στρατολόγησης που καταγγέλλεται για σωρεία κρουσμάτων διαφθοράς ανάγκασε άνδρες σε ηλικία μάχης να δραπετεύσουν από τη χώρα κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περισσότεροι από 6,4 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, πολλοί απ' αυτούς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ εκτιμά ότι το 20,6% των εκτιμώμενων 4,3 εκατομμυρίων Ουκρανών που ζουν εντός των ορίων της είναι άνδρες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v