Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σύστημα υποβοήθησης οδηγού εφοδιάζεται η Tesla στην Κίνα

Καταρχήν συμφωνία με τον τεχνολογικό γίγαντα της χώρας Baidu για χαρτογράφηση και πλοήγηση, με στόχο να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Απέδωσε καρπούς το ταξίδι-αστραπή του Μασκ στο Πεκίνο.

Με σύστημα υποβοήθησης οδηγού εφοδιάζεται η Tesla στην Κίνα

Η επίσκεψη-αστραπή του Έλον Μασκ στην Κίνα απέφερε άμεσα οφέλη, καθώς η Tesla έλαβε καταρχήν έγκριση από κυβερνητικούς αξιωματούχους για την ανάπτυξη συστήματος υποβοήθησης οδηγού (FSD) στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έλαβε έγκριση υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας καθώς οι λεπτομέρειες δεν είναι σαφείς. Η Tesla κατάφερε να ξεπεράσει δύο σημαντικά εμπόδια: τη σύναψη συμφωνίας χαρτογράφησης και πλοήγησης με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Baidu και την εκπλήρωση των απαιτήσεων για το πώς χειρίζεται θέματα ασφάλειας δεδομένων και απορρήτου.

Οι μετοχές της Tesla εκτινάχθηκαν έως και 12% αμέσως μετά την έναρξη των συναλλαγών στις ΗΠΑ, ενώ η Baidu εκτινάχθηκε 2,4% στο Χονγκ Κονγκ. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ πραγματοποίησε απροειδοποίητο ταξίδι στην Κίνα την Κυριακή με το ιδιωτικό του τζετ, ζητώντας έγκριση για λογισμικό υποστήριξης οδηγού, με στόχο να «φρενάρει» τη μείωση εσόδων για την αυτοκινητοβιομηχανία. Συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.

Η άλλοτε πρωτοκαθεδρία της Tesla επί κινεζικού εδάφους έχει υποχωρήσει τελευταία απέναντι στον σκληρότερο ανταγωνισμό από εγχώριους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, με επικεφαλής την BYD. Το μερίδιο της Tesla στην αγορά αυτοκινήτων της Κίνας συρρικνώθηκε σε 6,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, από 10,5% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας.

Τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού γίνονται όλο και πιο κοινά στην Κίνα, καθώς τα υιοθετούν πολλοί εγχώριοι παίκτες, όπως η Xpeng και η Xiaomi.

Η έγκριση για το FSD στην Κίνα θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην Tesla προκειμένου να συνέλθει από την πρώτη πτώση τριμηνιαίων εσόδων από το 2020 και ενώ ο Μασκ μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 10%.

Η Baidu είναι ένας από τους περίπου 20 πιστοποιημένους προμηθευτές της Κίνας με διαπιστευτήρια χαρτογράφησης ανώτατου επιπέδου, που μπορούν να εφαρμοστούν σε λειτουργίες υποβοήθησης οδηγού.

Από την άλλη, τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού της Tesla έχουν αποδειχθεί προβληματικά στις ΗΠΑ. Η κορυφαία ρυθμιστική αρχή οδικής ασφάλειας στη χώρα ξεκίνησε έρευνα για το σύστημα Autopilot της εταιρείας, επικαλούμενη 20 ατυχήματα που έχουν συμβεί από τον Δεκέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v