EBA: Επαρκούν τα 30 δισ. για ελληνικές τράπεζες

Στα 114,7 δισ. οι ανάγκες κεφαλαιοποίησης για ευρωτράπεζες. Υπερδιπλάσιες οι εκτιμήσεις για τη "μαύρη τρύπα" των γερμανικών. Άμεση αντίδραση από BDB. Φτάνουν τα 30 δισ. του ΤΧΣ για τις ελληνικές. Τι έδειξαν τα stress tests.

EBA: Επαρκούν τα 30 δισ. για ελληνικές τράπεζες
Τα 30 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επαρκούν για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η οποία δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των νέων stress tests για τις τράπεζες.  

Την ίδια ώρα, η EBA ανεβάζει τον πήχη για τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στα 114,7 δισ. ευρώ, από προηγούμενη εκτίμηση για ανάγκες 106,45 δισ., και δίνει διορία στις τράπεζες έως τις 20 Ιανουαρίου για να παρουσιάσουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης και έως τα τέλη Ιουνίου για να καλύψουν την τρύπα.  

Όσον αφορά τις ελληνικές, η EBA σημειώνει ότι τα κεφάλαια που υφίστανται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με βάση το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ύψους 30 δισ. ευρώ, υπερβαίνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τα stress tests και ως εκ τούτου δεν δημοσιεύονται τα αναλυτικά στοιχεία για τις τράπεζες.   

Οι δύο κυπριακές τράπεζες

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που αρχίζουν να κοινοποιούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Marfin Popular, η εκτίμηση της ΕΒΑ για τις ανάγκες κεφαλαιακής κάλυψης της κυπριακής τράπεζας ανέρχονται στο 1,97 δισ. ευρώ.

Η Marfin Popular Bank σημειώνει ότι θα εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2012 ο Δείκτης Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) να ανέλθει στο 9% και για τον σκοπό αυτόν θα υποβάλει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012 ένα συνολικό πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης στην ΚΤΚ.

Σε ανάλογη ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Κύπρου υπογραμμίζει ότι η EBA εκτίμησε το κεφαλαιακό έλλειμμα, ώστε το Core Tier 1 να ανέλθει στο 9% στα τέλη Ιουνίου, στο 1,56 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα σημειώνει ότι η ΕΑΤ σκοπεύει να υπολογίσει μετατρέψιμα αξιόγραφα (contingent convertibles), τα οποία δύνανται να απορροφήσουν πιθανές ενδεχόμενες ζημίες, ως αποδεκτά για το κεφαλαιακό περιθώριο προστασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα 887 εκατ. ευρώ ΜΑΕΚ που διαθέτει η τράπεζα, το επιπλέον κεφαλαιακό έλλειμμα, σύμφωνα με την ΕΤΑ, ανέρχεται σε 673 εκατ. και θα υποβάλει σχετικό πλάνο στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.  

Οι ανάγκες κεφαλαιοποίησης στην Ε.Ε.

Αναλυτικά, η EBA υπολογίζει τις ανάγκες των γερμανικών τραπεζών στα 13,1 δισ. ευρώ, των ισπανικών στα 26,2 δισ. ευρώ, των ιταλικών στα 15,4 δισ. ευρώ, των πορτογαλικών στα 7 δισ. ευρώ, των γαλλικών στα 7,3 δισ. ευρώ, των βελγικών στα 6,3 δισ. ευρώ και των αυστριακών στα 3,9 δισ. ευρώ.

Σταθερές παραμένουν και οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ισπανικών και των πορτογαλικών τραπεζών, ενώ έχουν αυξηθεί αυτές των γαλλικών, των γερμανικών, των βελγικών, των ιταλικών και των αυστριακών.

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες με βάση το νέο stress test χρειάζονται 13,1 δισ. ευρώ, όταν τον Οκτώβριο οι κεφαλαιακές τους ανάγκες βρίσκονταν στα 5,18 δισ. ευρώ

Άμεση η αντίδραση της γερμανικής τραπεζικής ένωσης (BDB), που διέψευσε ότι οι γερμανικές τράπεζες υπολείπονται σε κεφάλαια. "Η ΕΒΑ έχει χάσει την αξιοπιστία της", δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα stress tests δεν έχουν βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών. 
 

Πόση ανακεφαλαιοποίηση χρειάζονται οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η EBA περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία και για τις ανάγκες των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπου την κορυφαία θέση καταλαμβάνει η ισπανική Banco Santander.

Ειδικότερα, οι κεφαλαιακές ανάγκες της ισπανικής τράπεζας φτάνουν τα 15,302 δισ. ευρώ, της Unicredit τα 7,974 δισ. ευρώ, της Dexia τα 6,32 δισ. ευρώ, της Commerzbank τα 5,305 δισ. ευρώ, της Banco Bilbao τα 6,329 δισ. ευρώ, της γαλλικής BPCE τα 3,717 δισ. ευρώ, της Societe Generale τα 2,131, της αυστριακής FMA τα 2,127 δισ. ευρώ, της DeutscheBank τα 3,239 δισ. ευρώ και της Banca Monte dei Paschi di Siena τα 3,267 δισ. ευρώ.

* Η ανακοίνωση της ΕΒΑ για τα stress tests δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v