ΕΒΑ: Στα 1,56 δισ. οι ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου

Στα 1,56 δισ. ευρώ εκτιμά τις ανάγκες κεφαλαιακής κάλυψης της Τράπεζας Κύπρου η Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), όπως ανακοίνωσε ο κυπριακός τραπεζικός όμιλος.

ΕΒΑ: Στα 1,56 δισ. οι ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου
Στα 1,56 δισ. ευρώ εκτιμά τις ανάγκες κεφαλαιακής κάλυψης της Τράπεζας Κύπρου η Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), όπως ανακοίνωσε ο κυπριακός τραπεζικός όμιλος.

Η Τράπεζα Κύπρου  σημειώνει τις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) αναφορικά με την κεφαλαιακή άσκηση, η οποία κατέδειξε τα ακόλουθα αποτελέσματα για την Τράπεζα Κύπρου.

Η κεφαλαιακή άσκηση που προτάθηκε από την ΕΑΤ και συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 Οκτωβρίου 2011 απαιτεί από τις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση με τη δημιουργία προσωρινού κεφαλαιακού αποθέματος (capital buffer) για την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα αντικατοπτρίζοντας τις τρέχουσες τιμές αγοράς των ομολόγων.

Επιπρόσθετα, απαιτεί από τις τράπεζες τη δημιουργία αποθέματος κεφαλαίου ώστε ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέλθει σε 9% στο τέλος Ιουνίου 2012. Το τελικό κεφαλαιακό έλλειμμα υπολογίστηκε με βάση στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2011. Το ποσό του κεφαλαιακού αποθέματος για κρατικά ομόλογα δεν θα αναθεωρηθεί.

Το τελικό κεφαλαιακό έλλειμμα υπολογίστηκε με βάση τον ισολογισμό στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, ενώ τα αποτελέσματα της προκαταρτικής άσκησης τα οποία ανακοινώθηκαν στις
27 Οκτωβρίου 2011 υπολογίστηκαν με βάση τον ισολογισμό στις 30 Ιουνίου 2011.

Η Κεφαλαιακή Άσκηση που διενεργήθηκε σε 71 Ευρωπαϊκές Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Κύπρου, αποσκοπεί στην δημιουργία έκτακτου και προσωρινού κεφαλαιακού αποθέματος (capital buffer) για αντιμετώπιση των τρεχουσών ανησυχιών της αγοράς από τον κίνδυνο της έκθεση σε κρατικά ομόλογα και των άλλων υπολειμματικών πιστωτικών κινδύνων που σχετίζονται με το δυσμενές περιβάλλον της αγοράς. Αυτό το περιθώριο δεν έχει στόχο να καλύψει ζημιές από κυβερνητικά ομόλογα αλλά να διαβεβαιώσει τις αγορές για την ικανότητα των τραπεζών να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά από κρίσεις και να εξακολουθούν να διατηρούν επαρκή κεφάλαια.

Σύμφωνα με την κεφαλαιακή άσκηση που διενεργήθηκε από την ΕΑΤ σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε €1.560 εκατ. το οποίο πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012. Η ΕΑΤ σκοπεύει να υπολογίσει μετατρέψιμα αξιόγραφα (contingent convertibles), τα οποία δύνανται να απορροφήσουν πιθανές ενδεχόμενες ζημιές, ως αποδεκτά για το κεφαλαιακό περιθώριο προστασίας.

Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους €887 εκατ. τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio), είναι συμβατά με τις σχετικές πρόνοιες της Βασιλεία ΙΙΙ και έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν πιθανές ενδεχόμενες ζημιές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα €887 εκατ. ΜΑΕΚ, το επιπλέον κεφαλαιακό έλλειμμα σύμφωνα με την ΕΤΑ ανέρχεται σε €673 εκατ. Η Τράπεζα Κύπρου είναι σε θέση να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους €673 εκατ. μέσω της ολοκλήρωσης της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης μέχρι €396 εκατ. η οποία προσφέρεται σε υφιστάμενους μετόχους και κατόχους επιλέξιμων μετατρέψιμων αξιών όπως ανακοινώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2011, ενίσχυσης των κεφαλαίων από κέρδη των 9 μηνών μέχρι τον Ιούνιο 2012 καθώς και άλλων ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.
 
Η Τράπεζα Κύπρου θα μεριμνήσει μέχρι το τέλος Ιούνιου 2012 να τηρεί τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων 9% και, για το σκοπό αυτό, θα υποβάλει σχέδιο στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Στο σχέδιο αυτό η Τράπεζα θα καθορίσει τις διάφορες ενέργειες στις οποίες θα προβεί για την
επίτευξη του απαιτούμενου στόχου 9% με το οποίο το κεφαλαιακό έλλειμμα θα μηδενιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Το σχέδιο - που θα υποβληθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012 - θα συζητηθεί με την
Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και την ΕΑΤ.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις τράπεζες αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς, στη διευκόλυνση της πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές χρηματοδότησης, καθώς και στη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στην οικονομία.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην κεφαλαιακή άσκηση ήταν κοινή και δόθηκε από την ΕΤΑ η οποία την δημοσίευσε πριν την παρούσα ανακοίνωση, ώστε να εξασφαλίσει τη συνοχή των αποτελεσμάτων στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση.

Η Τράπεζα παραμένει σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται εστιάζοντας στη διατήρηση αυξημένης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας και υγιούς ρευστότητας.

Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις εξαιρουμένης της απομείωσης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου για το εννιάμηνο 2011 ανήλθαν σε €597 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 17% έναντι του εννιαμήνου 2010.

Η Τράπεζα διαθέτει δείκτη δανείων προς καταθέσεις 89% στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, περιορισμένη εξάρτηση από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (με τον δείκτη καταθέσεων προς ενεργητικό να ανέρχεται σε 80% στις 30 Σεπτεμβρίου 2011) καθώς και ελάχιστες αποπληρωμές πιστωτικών τίτλων για την επόμενη διετία. Το υψηλό επίπεδο ρευστότητας και η συντηρητική χρηματοδοτική διάρθρωση της Τράπεζας αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v