"Αποστειρωμένες" αλλά χωρίς όριο αγορές από ΕΚΤ

Το σχέδιο Draghi για την κρίση χρέους προβλέπει απεριόριστες, αλλά "αποστειρωμένες" και χωρίς "seniority" αγορές κρατικών ομολόγων, υποστηρίζει το Bloomberg. Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο. Δεν μπαίνει όριο στις αποδόσεις.

Αποστειρωμένες αλλά χωρίς όριο αγορές από ΕΚΤ
H πρόταση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, για την παρέμβαση στις αγορές χρέους θα περιλαμβάνει απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες θα "αποστειρώνονται" ώστε να κατευνάζουν τις ανησυχίες για απεριόριστο κόψιμο χρήματος, ανέφεραν στο Bloomberg δύο τραπεζικοί αξιωματούχοι.

Η ΕΚΤ για να εξασφαλίσει την αποστείρωση της διαδικασίας αγοράς ομολόγων, θα αποσύρει από κάποιο άλλο σημείο του συστήματος την ποσότητα χρήματος που δαπανά.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΚΤ, το οποίο ενδέχεται να ονομάζεται Μonetary Outright Transactions, η ΕΚΤ δεν θα θέσει ανώτατο όριο στις αποδόσεις των ομολόγων των κρατών μελών για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα. Οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στις αγορές ομολόγων θα είναι προαιρετικές.

Επιπλέον, η ΕΚΤ δεν θα έχει θέση προνομιακού πιστωτή στα ομόλογα που αγοράζει.

Το σχέδιο θα αφορά μόνο κυβερνητικά ομόλογα και δεν θα επεκτείνεται σε ένα ευρύτερο πεδίο στοιχείων ενεργητικού και θα στοχεύει σε βραχυπρόθεσμους τίτλους με διάρκεια ωρίμανσης ως και τρία έτη, επισήμαναν οι αξιωματούχοι.

Στην αυριανή του ομιλία ο κ. Draghi θα παρουσιάσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ΕΚΤ θα αποφασίζει να στηρίξει μια χώρα προβαίνοντας σε αγορά ομολόγων της. Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα ενδεχόμενο είναι η ΕΚΤ να σταματά τις αγορές ομολόγων για όσα κράτη μέλη δεν εκπληρώνουν τους όρους των προγραμμάτων διάσωσης ή να πουλά όσα ομόλογα έχει αγοράσει υπό το πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ παρέπεμψε το Bloomberg σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα στις 20 Αυγούστου και στην οποία υποστήριζε ότι είναι παραπλανητικό να δημοσιεύονται αποφάσεις που ακόμα δεν έχουν ληφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Draghi ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ πρέπει να παρέμβει στις αγορές ομολόγων για να συγκρατήσει τα επιτόκια και να διασφαλίσει την επιβίωση του κοινού νομίσματος.

Οι πηγές του Bloomberg υποστήριξαν ότι τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ θα υιοθετήσουν την πρόταση και ότι μόνο η Bundesbank ενδέχεται να φέρει αντιρρήσεις.

Την ίδια ώρα, ένας αξιωματούχος σημείωσε ότι οι σχέσεις του κ. Draghi με τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidman παραμένουν φιλικές και ότι οι δύο άντρες διαφωνούν μόνο για το κατά πόσον οι κίνδυνοι που κρύβει το σχέδιο αγοράς ομολόγων θα εμφανιστούν.

Εν τω μεταξύ, η  Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε σε βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) κόμματος ότι στηρίζει τόσο τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi όσο και τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann.

Όπως ανέφεραν δύο βουλευτές στο Bloomberg, η κ. Merkel υποστήριξε ότι και οι δύο άντρες ακολουθούν την αποστολή που ορίζει η θεσμική τους θέση και για το λόγο αυτό δεν βλέπει καμία αντίφαση στην στήριξη και των δύο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v