Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αγορά "τεστάρει" το ντιλ Alpha-Eurobank!

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες μέρες και η διακοπή των συνομιλιών της τρόικας με την κυβέρνηση για να δείξει η αγορά τις διαθέσεις της απέναντι στο ανακοινωθέν ντιλ Alpha - Eurobank και στο Κατάρ.

H αγορά τεστάρει το ντιλ Alpha-Eurobank!
Στις 29 Αυγούστου, τη μέρα όπου οι επικεφαλής της Alpha Bank και της Eurobank έδιναν κοινή συνέντευξη Τύπου για να δώσουν λεπτομέρειες για το ντιλ των δύο τραπεζών με τη συνδρομή του Κατάρ, εκφράσαμε κάποιες σκέψεις που απηχούσαν τις απόψεις καλοπροαίρετων ανθρώπων της αγοράς και τις δικές μας.

Σε εκείνο το άρθρο, που έφερε τον τίτλο "Η συμφωνία στο μάτι της αγοράς", είχαμε αναφέρει ότι η συγχώνευση γινόταν για να μην κρατικοποιηθούν οι δύο τράπεζες και κυρίως η Eurobank, που βρισκόταν υπό τη συνεχή πίεση των αγορών.

Σε εκείνο το άρθρο είχαμε επίσης τονίσει ότι η αγορά περίμενε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί δύο πράγματα:

Πρώτον, πόσα λεφτά θα βάλει η εταιρία από το Κατάρ στο νέο σχήμα και σε ποια τιμή και πόσα οι βασικοί μέτοχοι της Alpha Bank και της Eurobank.

"Με δεδομένο ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης ομολόγων ούτε τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ της BlackRock Solutions, η συμμετοχή του Κατάρ με ένα σημαντικό ποσό θα ήταν πολύ καλή εξέλιξη για το νέο σχήμα και εν γένει για την ελληνική οικονομία", τονίζαμε.

Δεύτερον, σε πόσο μεγάλες περικοπές λειτουργικού κόστους, π.χ. κλείσιμο καταστημάτων, στην Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει το νέο σχήμα.

Αναμφισβήτητα, αρκετές απορίες λύθηκαν από το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα και την κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής του νέου σχήματος, το ίδιο μεσημέρι.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, όλα σχεδόν έμοιαζαν καλά στον σχεδιασμό του ντιλ επί χάρτου και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο άγνωστος "Χ", που είναι η υλοποίηση σε τόσο μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Εξαίρεση αποτέλεσαν δύο σημαντικά σημεία της συμφωνίας, στα οποία επικεντρώθηκε πολύ σύντομα η αγορά.

Το πρώτο και πιο σημαντικό αφορούσε στη συμμετοχή της εταιρίας από το Κατάρ στο νέο τραπεζικό σχήμα.

Το Κατάρ δεν θα έβαζε λεφτά στο άμεσο μέλλον για να αγοράσει το υποχρεωτικά μετατρέψιμο ομόλογο αλλά στο α΄ εξάμηνο του 2012, μαζί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1,25 δισ. ευρώ, στο βαθμό που δεν είναι εγγυημένη από τους αναδόχους και εξαρτάτο από τις συνθήκες της αγοράς.

Κοινώς, αν οι συνθήκες στις αγορές δεν ήταν καλές, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τοις μετρητοίς της Alpha - Eurobank θα μπορούσε να μην υλοποιηθεί και επομένως η εταιρεία από το Κατάρ θα μπορούσε να μη συμμετάσχει.

Σε πολλούς έκανε επίσης εντύπωση το γεγονός ότι το Κατάρ δεν έβγαλε κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία.

Είναι προφανές ότι οι σύμβουλοί του ζύγισαν καλά τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού κύκλου και αποφάσισαν το Κατάρ να βάλει λεφτά αργότερα, ώστε να ξεδιαλύνει κάπως το τοπίο με τα ομόλογα και τα τεστ της BlackRock Solutions.

Αποδέχθηκαν, μάλιστα, να συμμετάσχει με μια καλή τιμή μετατροπής σε μετοχές που ισοδυναμεί με 1,7 ευρώ, αλλά πέφτει στο 1,20 ευρώ περίπου ανά μετοχή, αν ληφθεί υπόψη το ετήσιο επιτόκιο 10% που θα πληρώνει το μετατρέψιμο ομόλογο για 3 χρόνια.

Όμως, οι αγορές κινούνται ταχύτερα με την ευγενή χορηγία του ελληνικού κράτους και των διεθνών εξελίξεων, δείχνοντας έτοιμες να τεστάρουν το ντιλ Alpha - Eurobank.

Η μετοχή της Alpha υποχώρησε χθες 10,71%, στο 1,75 ευρώ, και της Eurobank 9,86%, στο 1,28 ευρώ.

Αν συνεχιστεί η διολίσθηση της μετοχής της Alpha Bank, μπορεί να βρεθεί κάτω από την τιμή του 1,70 ευρώ, με αποτέλεσμα το Κατάρ να μην έχει το ίδιο κίνητρο να αγοράσει το μετατρέψιμο ομόλογο, αν φυσικά μια τέτοια κατάσταση στο Χ.Α. παγιωθεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Κατάρ δεν θα συμμετάσχει στο ντιλ.

Πιθανόν, όμως, να ζητήσει χαμηλότερη τιμή μετατροπής.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το Κατάρ είχε ενισχύσει κεφαλαιακά την Barclays και την Credit Suisse στο παρελθόν, πληρώνοντας λεπτά ανά μετοχή.

Κοντολογίς, δεν είναι απίθανο να δοκιμάσουν περισσότερο οι αγορές το ντιλ Alpha - Eurobank αν το Κατάρ δεν κάνει κάποια κίνηση.

Δεύτερον, η αγορά αναρωτιέται τι θα γίνει με το 1,9 δισ. ευρώ που χρωστάνε οι δύο τράπεζες στο Δημόσιο για τις προνομιούχες, αλλά απάντηση δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής.

Οι επικεφαλής του νέου σχήματος πετάνε το μπαλάκι στο μέλλον, όμως δεν θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο όταν έρθει η ώρα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Όταν ζητάς από τους μετόχους σου να βάλουν 1,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει επίσης να τους εξηγήσεις αν θα κληθούν να βάλουν περισσότερα λεφτά στο μέλλον για να επιστραφεί το 1,9 δισ. ευρώ στο Δημόσιο ή θα τους αναλογεί μικρότερο μερίδιο στη νέα τράπεζα (dilution) μέσω της μετατροπής των προνομιούχων σε κοινές μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη απροθυμία του Κατάρ να βάλει λεφτά τώρα στο νέο σχήμα Alpha - Eurobank αυξάνει την επιθυμία των αγορών να δοκιμάσουν το ανακοινωθέν ντιλ.


Dr. Money

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v